03.05.2013 / Ankara
Ankara’da yapılan Türk-Japon İş Konseyi 20. Ortak Toplantısı’na TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Keidanren Başkanı Sayın Hiromasa Yonekura katıldı.
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Japon yatırımlarının Türkiye'ye gelmesini önemsediklerini ifade ederek, buna engel olan sorunların üzerine gitmeye hazır olduklarını belirtti.
Türkiye’nin İtalya ile Çin’in arasında güçlü demokrasisi olan, serbest piyasa ekonomisine sahip en güçlü ülke olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “2008 krizinden bu yana Avrupa’da net 6 milyon kişi işini kaybetti. Biz ise 2008’in son çeyreğinden bu yana, tam 4,8 milyon kişiye istihdam sağladık. Avrupa bugünün derdine düşmüşken, biz yarına odaklandık. Öte yandan Kuzey Afrika ve Orta doğudaki petrol zengini bölge, iç sorunlarla boğuşuyor. Zira petrole dayalı ekonomi; devletleri zengin ederken, halklar fakir bırakıyor. Biz ise petrol ve doğal gazımız olmadan, girişimci gücümüzle üretmeye, ihracat yapmaya, insanımızın refahını artırmaya devam ediyoruz. Bölgenin enerji kaynaklarını batıya bağlayarak, bir enerji üssü haline geliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin yatırım yapmak için cazip yönlerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Şimdi biz diyoruz ki, sizdeki müthiş bilgi ve teknoloji birikimi ile bizim bütün bu coğrafyadaki gücümüzü, avantajımızı birleştirelim. Emin olun yeniden şekillenen bu coğrafyada, Türkiye ile iş yapan kazanır. Biz TOBB ve DEİK olarak bu alanda Japon firmalarına yol göstermeye, ticaret ve yatırım ortakları bulmaya hazırız. Türk-Japon işbirliğinin hizmetindeyiz” dedi.
-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Türkiye ile Japonya arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine ilişkin, "Müzakerelere, bugünse bugün, en geç yarın mutlaka başlamamız gerekiyor" dedi.
Çağlayan, Türk-Japon İş Konseyi 20. Ortak Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Japonya Başbakanı Şhinzo Abe'nin ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin yanı sıra karşılıklı yatırım ve 3. ülkelerde işbirliği fırsatları konusuna da katkı yapmasını diledi.
Japonya'nın dünyanın 3. büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Türkiye, Asya'nın en batısında, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan dünyanın en büyük ekonomisi; adeta dünyada son 4 yıldaki ekonomik krize meydan okuyan bir ülke" dedi.
İki ülke arasında geçen yıl gerçekleşen 3,9 milyar dolarlık dış ticaret hacminin ülkelerin gerçek potansiyelini yansıtmadığına işaret eden Çağlayan, tarihi dostluğa karşın ekonomik ilişkiler açısından Türkiye aleyhine çok dengesiz bir yapı bulunduğunu dile getirdi.
Çağlayan, geçen yıl Türkiye'nin Japonya'ya 332 milyon dolarlık ihracatına karşılık, Japonya'nın Türkiye'ye ihracatının 3,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, "800 milyar dolara yaklaşan Japonya'nın ithalatında 332 milyon doların bir şey ifade etmediğini belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Kendisinin de iş dünyasından gelen biri olduğunu anımsatan Çağlayan, "Meseleye iki ülkenin birbirine ihracat yapması olarak bakmıyorum. Burada asıl olan karşılıklı yatırımların artırılması, daha da önemlisi 3. ülkelerde Türk ve Japon iş dünyasının güçlerini değerlendirmesidir" diye konuştu.
-"STA müzakereleri başlamalı-"
Çağlayan, Türkiye'nin son 10 yılda ortalama yüzde 5,1 büyüdüğünü ve geçen yıl dünyanın en fazla ihracat yapan 2. ülkesi olduğunu da hatırlattı. Teşvik sistemine değinen Çağlayan, sistemin Japon iş dünyasına çok önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.
- Japonya Başbakanı Şinzo Abe
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Türk-Japon İş Konseyi tarafından Hilton Otel'de düzenlenen 20. Türk-Japon İş Konseyi'nin açış konuşmasını yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Türkiye" kelimesinin Japonlar için çok güzel bir anlam ifade ettiğini belirterek, iki ülke arasında uzun yıllara dayanan dostluk ilişkileri bulunduğunu kaydetti.
"Yaklaşık 30 yıl önce Türkiye'ye gelen ilk Japonya Dışişleri Bakanı Şintaro Abe babamdı, ben de ilk defa Türkiye'ye onunla gelmiştim" diyen Abe, Türkiye-Japon İş Konseyi'nin 20'nci toplantısında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Abe konuşmasında, "Japonya olarak çok çalışan Türk insanını yakından izliyoruz. Ülkeler arasında daha fazla üst düzey ziyaretler gerçekleştirilmesini arzu ediyorum. Bizim için işbirliğinin sınırı ufuk çizgisidir" ifadelerini kullandı.
Öğleden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini ifade eden Abe, "Bu görüşmelerde Türkiye ile Japonya arasındaki stratejik diyaloğun artacağını ümit ediyorum. Özellikle savunma alanında da çalışmalarda bulunacağız. İlişkiler yeni bir boyut kazanacak" dedi.
Abe ayrıca, İstanbul ve Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için aday olduklarını anımsatarak, "Eğer İstanbul Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hak elde ederse, bunu ilk alkışlayan ben olacağım. Aynı şekilde Tokyo Olimpiyatları düzenleme hakkı elde ederse hiç şüphem yok ki bizi de ilk tebrik eden Türkiye olacaktır" diye konuştu.
- Keidanren Başkanı Hiromasa Yonekura
Hisarcıklıoğlu'nun Japon mevkidaşı Keidanren Başkanı Hiromasa Yonekura da Japonya'nın büyüme stratejisinin önemli unsurlarından birinin ekonomik ortaklıkların güçlendirilmesi olduğunu söyledi
Yonekura, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ortaklık anlaşmasına ilişkin müzakerelerin en kısa sürede başlayacağını dile getirdi.