TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Bayburt Üniversitesi’nden Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktora


03.05.2015 / Bayburt



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bayburt Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı aldı.​

Bayburt Üniversitesi Yeni Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşen törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, fahri doktora cübbesini Bayburt’ta giydiğinden dolayı çok heyecanlı olduğunu belirtti.

 

Kendisini manen Bayburtlu hissettiğini söyleyen TOBB Başkanı, “Bayburtlu olduğumuzun en son göstergesi fahri doktora beratını almakla oldu. Bunu bana kazandırdınız. Bu benim için, ailem için, çocuklarım için büyük bir onur. İnşallah Bayburt’a, Bayburtlu’ya, Atam Korkut’a layık bir evlat olarak devam ettirebilirsem ne mutlu. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Buradan fahri doktora almasının üç büyük anlamı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Birincisi bunu Bayburt’tan almak. Bayburt dediğimiz zaman bütün Türkiye’de akla mertlik gelir, dürüstlük ve namuslu insanlar gelir. Bu açıdan bu benim için büyük bir onur. Bunu hamaset olsun diye söylemiyorum; çünkü ben iş hayatının içinden geliyorum. İş hayatı içerisinde yaşarken gördüğüm insanları tanıyorum. Bayburtlu ile iş yaptığım için biraz önce söylediğim sıfatların hepsi Bayburtlu da var. Hepsinden önemlisi Korkut Ata ile de hemşeri olmak benim için büyük onur.

 

İkinci anlam bunu genç bir üniversite olan Bayburt Üniversitesinden almak. Genç bir üniversite olmasına rağmen, adından söz ettiren bir üniversite.  Geçtiğimiz yıl felsefe alanındaki bir hocamız Yılın Fikir Adamı seçildi. Matematik bölümünden bir hocamız Uygulamalı Matematik alanında en başarılı bilim adamlarında biri seçildi. Bunlar üniversitemizin başarı hikayeleri. Valimizin, rektör hocamızın vizyonuyla hızla gelişten bir üniversite. Kısa sürede sayısı da 15 bini bulacak ki bunu çok rahatlıkla yapabilecek bir kapasitesi de var. Müthiş vizyonundan dolayı değerli rektör hocamı da kutluyorum. Gelecekte Bayburt Üniversitesi kendi adından söz ettirecek bir üniversite olacak. Bayburt Üniversitesi kendi köklerine sahip çıkıyor. Dede Korkut Şenliklerine yeni bir format kazandırması o şenlikleri maddi ve manevi olarak bir araya getirdiği için Bayburt Üniversitesini kutluyorum. Bu, Dede Korkut’un daha fazla önerilmesi ve Bayburt’un Dede Korkut ismiyle markalaşması için çok önemli. Benim için üçüncü anlamı bu fahri doktorayı Dede Korkut çalışmalarından dolayı almış olmak”.

 

-“Bu benim için büyük bir onur oldu”

 

‘Ne kendi değerlerimizi biliyoruz ne de elimizdeki değerleri biliyoruz’ diye konuşan Hisarcıklıoğlu, "Kendi değerlerimize sahip çıkamamak en büyük hastalığımız, eksikliğimiz. Bizim kendi eserimiz, kendi tarihimiz, kendi örfümüz. Nerede bu kitaplar biliyor musunuz? Biri Vatikan kütüphanesinde, biri Dresden kütüphanesinde. Kendi tarihimizi öğrenebilmek için Vatikan hükümetinden veya Alman hükümetinden izin alacaksınız, 18 ay uğraşacaksınız, tıpkıbasım hakkını alıp basarak ilk defa bu işi gerçekleştireceksiniz. Bu benim için büyük bir onur oldu. Bundan dolayı fahri doktora unvanına layık görülmekten dolayı sizlere teşekkür ediyorum hocam” dedi.

 

“Ne zaman ki Dede Korkut kitabının basımını gerçekleştirelim mi diye tartışmaya başladık, aslında anladık ki bu eser Türk tarihinin kitabı” diyen TOBB Başkanı, “Türk tarihini öğrenmek istiyorsanız Dede Korkut’u okuyacaksınız. Bu Türk’ün hikâyesi. Hocam güzel söyledi. Fuat Köprülü hoca diyor ki terazinin bir kefesine Türk tarihini koy, bir kefesine de Dede Korkut’u koy.  Bu kitabı okursanız Türklerin yaşadığı coğrafyayı görürsünüz, atalarımızı görürsünüz. Kültürümüzü, örfümüzü ve adetlerimizi öğrenirsiniz. Devlete nasıl bakıldığını, millete nasıl bakıldığını, dine bakış açısının nasıl olduğunu görürsünüz. Türklerin aslında anaya, babaya, kardeşe, aileye, çocuğa, dosta, düşmana bakışını öğrenirsiniz. Dede Korkut kitabı Türk tarihinin damıtılmış bir halidir. O yüzden üniversitemiz de buna sahip çıktığı için teşekkür ediyorum. Dede Korkut, büyüklere öğütlerin olduğu bir kitaptır. Bizim alıntı yapacağım yer, kitap Dede Korkut’tur" şeklinde konuştu.

 

-“Dede Korkut Kitabı’nın içinde girişimcilik ile ilgili her şey var”

 

Hisarcıklıoğlu, "Dede Korkut kitabında, devlet adamının, işadamının, işkadınının, yöneticinin, bir gencin ‘bana burada bir ışık var mı’ sorusu için her şey var. Benim işim girişimcilik, girişimcilikle ilgili de her şey var burada. Tarih kitabının içinde girişimcilik ile ilgili her şey var. " dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, kendi hayatından ve mesleki tecrübelerinden kesitler sunarak üniversite gençliğinin girişimcilik alanında hayaller kurmasını ve bu hayal için çalışarak cesaretle onları hayata geçirmesiyle başarılar elde edeceklerini vurguladı.

 

-Bayburt Üniversitesi Rektörü Coşkun

 

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun da, Bayburt Üniversitesinin sürekli gelişen bir üniversite olduğunu belirtti.

 

Rektör Coşkun, " Öğretim elamanımız 300’ü, öğretim üyesi sayımız 80’i aştı. Araştırma merkezi sayımız altı oldu. Bizim üniversitemizin en önemli özelliklerinden birisi Türkiye’nin en güvenli ve en huzurlu üniversitelerinden birisi olmasıdır. Bayburt Üniversitesi Türkiye’nin bütün bölgelerinden öğrenci çeken bir üniversitedir. Karadeniz yüzde 22, Ege yüzde 8, geri kalan bütün bölgelerden yüzde 10, yüzde 12 civarında öğrencimiz bulunmaktadır. Dolayısıyla kültürler arası etkileşim, sosyalleşme adına hem şehrimizde okuyan öğrencilerimizin Bayburt’un sosyal hayatına katkıları söz konusu hem de Bayburt’un onların gelişimine katkısı söz konusudur.

 

Ben Bayburt’u bir kentten ziyade bir şehir olarak görüyorum.  Bazı şehirler, köklü bir kültüre ve bu kültürü yücelten manevi mimarlara ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşarlar. Bu şerefe sahip olan şehirlerden biri olan Bayburt, Anadolu’nun kadim şehirlerinden biri olma özelliğini tarihinin hemen her döneminde korumuştur. Nitekim Anadolu’nun Türk yurdu olma yolunda verdiği Oğuz mücadelelerini destansı bir biçimde anlatan Dedem Korkut, bu diyarlarda yaşamış, yaşatılmış bir bilgedir. Nesilden nesile, kulaktan kulağa anlatılan hikâyelerinde Dedem Korkut, Bayburt ve çevresinin tarihini de anlatmıştır.

 

Türk edebiyatının mümtaz uzmanlarından biri olan Prof.Dr. Kaya Bilgegil hocanın önemli bir tespiti var. Belki kayda geçmemiştir ama bu şifahi bir duyumdur. İfade aynen şudur:  ‘Şu Bayburt’tan Dede Korkut kitabından fırlamış gibi adamlar çıkar. O, bir hikâye kitabı değil, âdeta bir siyasetnamedir "dedi.

 

-“TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bir ahi olarak kültürel mirasımıza sahip çıkmıştır”

 

Coşkun şöyle devam etti: “Rifat Bey, nazarımızda ahi geleneği içinde yoğrulmuş Kayseri’den yetişmiş köklerine bağlı ve bu bağlılıktan onur duyan modern bir “Ahi” gibi görünmektedir. Nitekim TOBB olarak Ahilik geleneğinin günümüzdeki temsilcisi ve mirasçısı olarak, kültürel mirasımıza sahip çıkmış; Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olmanın sorumluluğuyla kadim kültürel değerlerimizden her sene, önemli bir eseri, daha önce benzeri olmamış içerikte ve kalitede hazırlayıp yayımlatmışlar, bunları hem yurtiçinde hem de yurtdışında dağıtarak, kültürümüzün tanınmasına ve yayılmasına hizmet etmişlerdir. Bu yıl da, Türk edebiyatının kadim destanlarından, Oğuz Türklerinin büyük destanı Dede Korkut Kitabı’nın tıpkıbasımını gerçekleştirmişlerdir.

 

İş dünyasının insan kaynakları kalitesini yükseltmek, akademi ve özel sektör işbirliğini oluşturarak eğitim dünyasına ışık tutmak amacıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasına öncülük ederek akademik hayatımıza; 2001 yılından beri başarıyla yürüttüğü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı süresince Türk ekonomisine kattığı vizyon, uluslararası alanda Türk iş dünyasına yapmış olduğu öncülükle ekonomik hayatımıza ve 2014 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayımlanan “Kitāb-ı Dedem Ḳorḳud Alā Lisān-ı Tāife-i Oġuzân” ile Türk bilgeliği ve hikâyeciliğinin atası Dede Korkut’u yeniden gündeme taşıyarak kültür hayatımıza yapmış olduğu değerli katkılardan dolayı  Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na “Yönetim ve Organizasyon” dalında “Fahri Doktora” unvanı verdik”.

 

Törene Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, STK temsilcileri, bazı daire amirleri,  Kırgız akademisyenler, Bayburt Üniversitesi akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.


-Taş Fabrikasında inceleme


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tören sonrasında Taş Fabrikasını ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA