TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Rusya’daki krizi fırsata çevirebiliriz


23.12.2014 / Antalya



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2014 Geleneksel Ödül Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Rusya’nın Türkiye’den yaptığı tarımsal ürün ithalatındaki gümrük vergisinin düşürülerek, bu ülkedeki krizin fırsata çevrilmesini istedi.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) 2013 yılında en fazla vergi ödeyenler ile döviz kazandırıcı ve istihdam sağlayıcı faaliyetlerde bulunan firmaları ödüllendirdiği, 2014 Geleneksel Ödül Töreni , TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı.

 

Konuşmasında Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı ve turizm gelirlerinin önemli kısmını oluşturan Rusya’da yaşanan devalüasyonla birlikte Rus halkının gelirinin yüzde 50 düştüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, risk oluşturan bu durumun Türkiye için fırsata çevrilebileceğini söyledi. Bunun için Rusya’ya yapılan tarımsal ihracattan alınan verginin indirilmesini isteyen TOBB Başkanı, "Tam da müthiş bir fırsat. Ekonomik ambargo üzerlerindeyken bizim, Rusya’nın Türkiye’den yaptığı tarımsal ürün ithalatındaki gümrük vergileri düşürülmeli. Bu Antalya’yı çok ilgilendiriyor. Hükümete, siyasetçilere, bakanlarımıza daha fazla bu derdin anlatılıyor olması lazım. Rusya’ya ihracatın artmasını istiyorsak anlatmamız lazım. Rusya’nın gıda ürünlerinin Türkiye’den alınması noktasında Putin’in talimatı var." diye konuştu. TOBB Başkanı, Türkiye’de tarımsal desteklerin de mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı. 


-Yapısal reformlar

 

Ekonomide yapısal reformların önemine işaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yapısal reformların devam etmesi gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Lenin'i sevmem ama 'sürekli devrim' diye güzel bir sözü var. Sürekli devrim gibi sürekli reform" dedi.

 

Önceki yıllarda yapılan çalışmalarla Kurumlar Vergisi'nin hayal bile edemeyecekleri noktaya indiğini, yüzde 20'lere gerileyen Kurumlar Vergisi'ni her gittiği ülkede anlattığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yapısal reformlara devam etmesi, yapısal reformları ıskalamaması gerektiğini bildirdi.

 

Üst üste seçimler yaşayan Türkiye'nin son 6 yıldır kişi başı milli gelirde 10 bin dolara çakıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "2015 seçimlerinden sonra Türkiye'de 4 yıl seçim yok, müthiş bir de avantajımız var. 2015-2017 döneminde yaptık yaptık, yapamazsak aşağı doğru ineriz" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, "Devletten bir şey istemiyorum. Benim önümde 17 ülke var. Arkadakiler rakip değil, onlar hangi şartlarda üretiyorlarsa, alıyorlarsa, satıyorlarsa, anlaşmazlığa düştükleri zaman mahkemelerde hangi muameleyi görüyorlarsa bana aynı şartlar sağlansın. Bu şartlar sağlandığı zaman Türkiye 10 büyük ekonomi arasına giriyor mu girmiyor mu görün" dedi.

 

-Antalya marka şehir

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye denildiği zaman dünyada akla ilk İstanbul geliyorsa, ikinci olarak Antalya'nın geldiğini, marka şehir Antalya'nın Türkiye'nin dünyadaki gururu olduğunu söyledi.

Antalya'nın ekonomiye sağladığı katkıyla da Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, kentin Ankara'dan aldığı bir liralık hizmetin karşılığında Ankara'ya 7 lira verdiğini bildirdi.

 

Her yıl geleneksel olarak Antalya'da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın önemine değinen Hisarcıklıoğlu, kalkınma için yöresel ürünleri markalaştırmanın önemine dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, "Bizdeki peynir çeşidi dünyanın hiçbir yerinde yok. Adamlar bir peynirlerinin içine küf koyup dünyanın her yerine satıyor. Biz, ürünlerimizi markalaştıramadığımız için dünyaya pazarlayamıyoruz" diye konuştu.

 

Bir ülkenin gelişmesi ve zenginleşmesi için girişimciliğin ve yatırımın çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının kazandığı parada kimsenin gözü kalmaması, kıskançlık yapılmaması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Nazar etmeyip tam tersine teşvik etmemiz lazım. Bu törenler de onların teşvik edilmeleri açısından önemli" dedi.

 

- Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı

 

Türkiye'nin 2015 yılında G-20 dönem başkanı olacağını ve G-20 Liderler Zirvesi'nin de Antalya'da yapılacağını hatırlatan TOBB Başkanı, Türkiye'nin tarihi boyunca böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmadığını, ilk defa böyle bir fırsatın Türkiye'nin ayağına geldiğini söyledi.

 

Zirveye dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin liderinin yanı sıra ülkelerin iş dünyası liderleri, önde gelen işadamları, yurt dışında yatırım yapan şirket temsilcileri, akademik dünyayı kapsayan düşünce kuruluşları, sendika temsilcilerinin de geleceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, iş dünyasından yaklaşık bine yakın katılımcıyla liderleri Antalya'da bir araya getireceklerini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, G-20 Liderler Zirvesi'nin zaten uluslararası bir marka olan Antalya'ya daha büyük bir değer sağlayacağını vurguladı.

 

Antalya'nın 2016 yılında da botanik EXPO'ya ev sahipliği yapacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu organizasyonun da hem Antalya'nın tanıtılması hem de kaynakların Antalya'ya getirilmesi açısından büyük tarihi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

 

- Karekodlu çek

 

İş dünyasında yaşanan bazı sıkıntılarla ilgili de açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği arasında yapılan ortak çalışma sonrası, çek ödemesine sigorta getirecek karekod sistemi üzerinde çalışıldığını bildirdi.

 

Karekodu bulunan çek sistemiyle çeki verenle ilgili kredi kartı borcundan doğalgaz borcuna kadar her türlü bilginin görülebileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Karekodla ilgili çalışmalar yakın zamanda bitecek. Türkiye Bankalar Birliği ile Başbakan Yardımcımız üzerinde çalışıyor" diye konuştu.

Türk özel sektörü olarak devletten, hükümet en büyük beklentilerinin rakiplerle eşit şartlarda rekabet olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, eşit şartlarda rekabet edemedikleri konuların başında da istihdam üzerindeki vergi yükleri geldiğini kaydetti. İstihdam üzerindeki vergi konusunda Türkiye'nin dünya şampiyonu olduğunu dile getiren TOBB Başkanı, "Bir işçimizin cebine 100 lira giriyorsa işveren olarak bana maliyeti 180 lira. Bu konuda dünyada bir numarayız. Rakiplerimizle daha iyi yarış yapmamız için istihdam üzerindeki vergi yüklerinin bir an önce azaltılması lazım" dedi.

 

-TOBB’dan Antalya’ya Fen Lisesi

 

Gecede ayrıca, Antalya Valisi Muammer Türker ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu arasında TOBB Antalya Fen Lisesi Protokolü de imzalandı. TOBB’un Antalya’ya yapacağı Fen Lisesi’nin eğitime verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, eğitime yapılan yatırımdan zarar edilmeyeceğini belirtti.



- ATSO Başkanı Budak

 

Törende konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da 2014 yılının bitmesine bir hafta kaldığını, 2014 yılının hem siyasette hem de dünya ekonomisinde sert bir yıl olduğunu söyledi.

 

Yılda ortalama yüzde 5 büyümesi hedeflenen Türkiye'de, son 3 yıldır büyüme hızının yüzde 3'ler seviyesinde kaldığını anlatan Budak, 3 yılda 2'şer puanlık kaybın 50 milyar dolar yaptığını bildirdi.

Turizm sektöründeki sorunlara değinen Budak, 4 yıldır Avrupa pazarında bir durgunluk yaşandığını ve bu yıla kadar Rusya pazarı ile büyüdüklerini, fakat Rusya'da yaşanan ekonomik krizin ardından bu ülkeden gelen turist sayısında son 2 ayda ciddi bir azalma meydana geldiğini bildirdi. Budak, tanıtıma ağırlık verilmesi ve Rusya ile turizmde belki ofset anlaşmaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA