03.11.2012 / Ankara
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ile Tüm Sanayici İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından düzenlenen ''2023 Vizyonunda Genç Girişimcilerin Üzerine Düşenler'' konulu eğitim semineri, TOBB ETÜ sosyal tesislerinde gerçekleştirildi.
Seminere, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Sanayi Odaları Konseyi ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve davetliler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Zengin olmak girişimcilikten geçer. TÜMSİAD'la beraber Türkiye'de girişimciliği heveslendirecek, özendirecek organizasyonlar yapacağız" dedi.
Türkiye'nin girişimcilik konusunda daha liselerde olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ülkelerde daha ilkokuldayken 'almayı, satmayı oyun hale getirdiklerini' belirtti.
Japonya'nın 120 milyon nüfusa ve 6 milyon girişimciye sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, buna karşılık Türkiye'de 75 milyonluk nüfusa karşılık 1,5 milyon girişimci olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ''Japonya gibi dünyanın önemli ekonomilerinden biri olmak istiyorsak girişimci sayımızı artırmamız gerekiyor'' diye konuştu.
Dünyanın en büyük askeri ve teknolojik gücüne sahip Sovyetler Birliği'nin girişimcisi bulunmadığı için yıkıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Dünyayı yok edecek güce sahip olmasına rağmen Sovyetler Birliği bir tek kurşun atılmadan yıkıldı. Olmayan girişimciydi, rekabetti. Girişimciliğin olmadığı yerde Sovyetler Birliği'nin akibetine uğrayabilirsiniz" dedi.
- İhmal ettiğimiz iki alan gençler ve kadınlar
Gençlerin ve kadınların ihmal edildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şunları aktardı: “İhmal edilen iki tane alan var. Birisi gençler, çünkü nüfusumuzun yüzde 50’si 28 yaş altında. İkinci ihmal ettiğimiz kadınlarımız. Nüfusumuzun yarısı da kadınlarımız. Kadınların girişimcilik oranı tüm Türkiye’de sadece yüzde 6. Burada bir adaletsizlik var. Burada bir haksızlık var. Bizde kız çocuğunun çok iyi bir eğitim almasını ister anne babalar. İyi bir üniversitede okusun. Ama ondan sonra da iyi bir koca bulsun ve evinde otursun.
Hani biz israf haram kültüründen geliyoruz. Hem israf haram diyeceğiz, bazısı babasının parasıyla bazısı da milletin parasıyla üniversiteyi bitittireceğiz. Ondan sonra gel kardeşim evde otur diyeceğiz. Bizim örf, adet, törelerde böyle.
Bir Müslüman yaşarken hayatında kimi örnek alır. Peygamber efendimizi alır. Peygamber efendimizin eşi Hz. Hatice ticaret ile uğraşıyordu. Mekke’nin en büyük tüccarlarındandı. 80 bin deve yükü vardı. Neredeyse develeri arka arkaya sıralasak 160 km boyunda yük taşıyor. O devrin en büyük lojistikçisi. Peki arkadaş sen hem peygamber efendimizi örnek alıyorum diyeceksin, ondan sonra kızına gelince ‘sen gir evinde otur’ diyeceksin. Bunda bir yanlışlık var. Peygamber efendimizi örnek alıyorsan her şeyiyle örnek alırsın. Çünkü mükemmel insan. Mükemmel insanı örnek alıyorsak, o zaman Peygamber efendimizin yolunda da gitmemiz lazım. Niye kızlarımız. Çünkü girişimci sayımızı hızla arttırmaya ihtiyacımız var. Seksen küsur yılda en fazla 1milyon 500 bin tüccar sanayiciye gelmişim. 74 milyonda. Şimdi ihmal ettiğimiz iki alan gençler ve kadınlar. Bu noktada hep beraber çalışıyor olmamız lazım”.
-“Ekonomide sınırlar kalktı”
Dünyanın düzleşme noktasına geldiğini vurgulayan TOBB Başkanı, “Sınırlar kalktı. Tüccarlar ve sanayiciler için müthiş fırsatlar var artık. Ekonomide sınır kalmadı. Herkes birbiri ile ticaretin önünü açıyor. Bu devirde hedef artık yanı başındaki rakibin değil. Aynı şehirde aynı ticareti yapan değil. Aynı ülkede aynı ticareti yapan değil rakibin. Sen hangi sektörde faaliyet gösteriyorsan bütün dünya artık senin rakibin konumuna geldi” dedi.
Dünyada önceleri 'ne kadar çok üretiyorsan o kadar iyi' gözüyle bakıldığını, ancak durumun değiştiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, artık üretilen katma değerle, yenilikle, patentle ön plana çıkılabildiğini ifade etti.
-Hisarcıklıoğlu'ndan genç girişimcilere başarının formülü
Başarı konusunda 5 önemli düsturunun bulunduğunu ve bunları sloganlaştırdığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Birincisi 'işten artmaz, dişten artar', yani ne kadar kar edersen et, giderin gelirinden fazlaysa zarar ediyorsun dolayısıyla işten artıramıyorsun, dişten artıramıyorsan. Birinci formül, başarılı olmak istiyorsan giderin gelirinden az olacak.
İkincisi 'işin hilesi dürüstlüktür'. İşe hile karıştırdığın zaman kaybedersin. Onun için kazanmak istiyorsan, kısa vadede bazen zararlı olabiliyorsun ama iş hayatı uzun olduğu için daha fazla kazanırsın.
Üçüncüsü 'önce kontrol, sonra itimat'. İnsanlar güven üzerine dayalıdır ama sen idareci olarak 'ben güveniyorum, kontrol etmeme gerek yok’ diyorsan insan tembelleşiyor.
Dördüncüsü 'hafızasına güvenen daima yanılır'. Kalem, kağıt unutulmayan tek şey bu. 'Ben böyle hatırlıyorum' dedin mi iş biter.
Son olarak da 'iş hayatında veya bürokraside nerede olursanız olun işte idare olmaz.' Diyelim ki işletmeniz var, en çok işi yapan arkadaşınız mesai saatine 08.00'de başlarken sabah 10.00'da geliyor. Siz onu idare etmeye 'yahu bu çok başarılı, becerikli, bu saat 10.00'da gelsin' demeye başladığın anda işletmen tam tersine doğru inmeye başlar" diye konuştu.
-"Girişimcilik hayalle başlar"
Girişimciliğin hayalle başladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Halen insanoğlu şunu icat edemedi. İnsanın ne hayal ettiğini icat edemediler. Hayal etmekten korkmayın. Girişimciliğin birinci noktası hayaldir. İnsan hayal etmese uzaya gidebilir miydi. Sadece hayal etmekle de girişimci olunmaz. Hayalindekileri hedefe koymak lazım. Sadece hayal, hedefle de olmuyor. Eksik olan çalışmak, çalışmadan bir şey olmaz. Hayal, hedef, başarı olmadan girişimcilik olmaz" şeklinde konuştu.
- TÜMSİAD Başkanı Sert
TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert de Türkiye'de bulunan 59 bin okulun her birinden bir girişimci, ihracatçı çıksa, bugün ihracat yapan 52 bin kişilik ihracatçının bir anda 2 katına çıkacağını söyledi.
TOBB ETÜ ile başlattıkları proje kapsamında Türkiye genelindeki liselerde girişimcilik kulüplerinin kurulacağını belirten Sert, buralardan girişimcilerin çıkmasına yönelik alt yapıların oluşturulacağını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert tarafından plaket verildi.
-Girişimcilik ruhu liselerde
Girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaşmasını hedefleyen TOBB ETÜ ve TÜMSİAD, proje kapsamında, girişimcilik ruhunun liselerde doğmasına yönelik eğitim programları ve fikir yarışması düzenleyecek.
Proje kapsamında ilk aşamada 25 ilde, sonrasında da tüm Türkiye'de lise öğrencilerine, alanında uzman eğitimciler tarafından sosyal girişimcilik, sıradışı düşünme, parasal zeka, özgüven, başarı ve motivasyon, kendini tanıma gibi konularda eğitimler verilecek. Deneyim paylaşımı oturumlarında da başarılı iş adamları, gençlere bilgi ve tecrübelerini aktaracak.
Projenin ikinci aşamasında ise ''Genç Fikirler'' yarışmasıyla lise öğrencilerinin, sağlık, enerji, ulaşım, eğitim gibi alanlarda yenilikçi fikirleri ödüllendirilecek. Proje ile girişimcilik eğitimlerinin liselerde yaygınlaştırılması hedefleniyor.