30.09.2012 / Ankara
FOTOĞRAFLARI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Türk-Mısır İş Forumu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Muhammed Mursî’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Foruma, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Arap Cumhuriyeti Maliye Bakanı Dr. Mümtaz Al Said, Mısır Arap Cumhuriyeti Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Aşraf El Arabî, Mısır Arap Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Hatem Saleh, Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed Al-Wakîl ile Türk ve Mısır iş dünyalarının temsilcileri de iştirak etti.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasına, Mısır Cumhurbaşkanı Mohammed Mursi’nin foruma katılımından dolayı şükranlarını sunarak başladı.
-“Türk-Mısır İş Forumu, aramızdaki köprüleri daha da güçlendirecek”
Türk-Mısır İş Konseyi’nin 1992’den bu yana, Türkiye ve Mısır iş dünyaları arasında köprü olduğunu hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “İş Konseyimizin değerli eş başkanları, Zuhal Mansfield Hanımefendi ve Sn. Muhammed Abdu El-Lamey az önce sunumlarını yaptılar. Mısır ve Türkiye ekonomisindeki fırsatları anlattılar. Ülkelerimizin iş adamları da ikili iş görüşmelerinde bulundular. Ortak proje imkanlarını değerlendirdiler. Sayın Mursi’nin katılımıyla bugün gerçekleştirdiğimiz Türk-Mısır İş Forumu, aramızdaki köprüleri daha da güçlendirecek. Yeni dönemde, inşallah, son 20 yıldır yaptığımızın çok daha fazlasını yapacağız” dedi.
Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed Al-Wakîl’in Mısır ekonomisinin kalkınması için büyük şans olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Gerek İslam Odalar Birliğinde gerekse Akdeniz Odalar Birliğinde Mısır adına çok önemli çalışmalar yapıyor. Güçlü ikili ilişkileri ile, ham İslam Coğrafyasında hem de Akdeniz Coğrafyasında Mısır’ın sesi oluyor. Bu kapsamda, değerli dostum ve kardeşim Al Wakîl ile Türk- Mısır Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş anlaşmasını imzalamıştık. Türk- Mısır Ticaret ve Sanayi Odası’nı, devletlerimizin de desteğiyle en kısa sürede iş dünyalarımızın hizmetine sunacağız. Şimdiden ülkelerimize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
- “Mursî, Mısır’ın ilk sivil cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti”
Son yıllarda Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere değinen TOBB Başkanı şunları söyledi: “Çok değil, bundan sadece 3 yıl önce birileri çıkıp, tüm coğrafyamızın çehresinin değişeceğini, büyük bir dönüşümün yaşanacağını söylese, herhalde kimse inanmazdı. 2010’un sonlarında Tunus’ta başlayan demokrasi hareketi, tüm dünyanın dikkatini Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya çekti. Dost ve kardeş ülke Mısır’da da, halk kendi devrim ateşini yaktı. Değişim Tunus’da başladı. Ama değişimin simgesi Mısır oldu. Tahrir Meydanı 21.yüzyılın sembollerinden biri haline geldi. Sayın Mursî, halkının büyük desteği ile Mısır’ın ilk sivil cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Kendisine ve Mısır halkına bir kez daha hayırlı olsun diyorum. Allah her daim yar ve yardımcınız olsun.
Bugün bölgemizde hala ciddi sıkıntılar var. Hepinizin malumu olduğu üzere Suriye’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Türkiye ile Mısır’ın, özellikle bu kritik dönemde aynı dili konuşuyor olmasını, bölgenin istikrarı açısından son derece önemsiyoruz. Pek çok ülke bu acılara seyirci kalırken, hükümetimiz bu drama seyirci kalmadı, binlerce mülteciye kucak açtı. Türkiye her fırsatta, Suriye halkının yanında olduğunu dile getirdi.
Sayın Mursi’nin Suriye melesine yaklaşımını da yakından takip ediyoruz. Sayın Mursi’nin Tahran’daki, Birleşmiş Milletler’deki ve bugün Türkiye’deki konuşmalarını büyük bir dikkatle izledik. “Suriye’de savaş bitene kadar rahat etmeyeceğim” diyerek, Suriye konusundaki hassasiyetini gözler önüne serdi. Aynı coğrafyanın iki büyük ülkesi olarak, bu tür konularda ortak tavır almamız bizi umutlandırıyor. İnanıyoruz ki, bu anlayışı koruduğumuz sürece, bölgemiz yarın çok daha huzurlu olacak.
Bu süreçte, bizim üzerimize düşen çok önemli bir görev var. Bölgemizin iktisadi dönüşümü en az siyasi dönüşüm kadar kritik. Çünkü demokrasi ve ekonomi ayrılmaz bir bütündür. Ekonomiyi güçlendirmeden, demokrasi gelişmiyor. Demokrasinin kalitesi artmadan da, zenginleşme olmuyor. Unutmayın! “Arap Baharı”nı başlatan, işsiz bir gencin isyanı olmuştur. İşte bu isyan, yılların diktatörlerini deviren ateşi yakmıştır”.
-“Türkiye ekonomisi kısa sürede çağ atladı”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, son dönemde çok hızlı bir dönüşümden geçildiğini belirterek, Türkiye’nin de yakın tarihte benzer bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade etti.
Son 30 yılda atılan adımlarla ve son 10 yılda hayata geçirilen reformlarla, Türkiye ekonomisinin kısa sürede çağ atladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “30 yıl önce 2 bin dolar olan kişi başına milli gelir, bugün 10 bin doları aştı. Türkiye dünyanın 18., Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisi haline geldi. Şu an, İtalya ve Çin arasındaki coğrafyada, serbest piyasa ekonomisi olan, en güçlü özel sektörüne sahibiz. Bu bölgenin sanayi deviyiz!
30 yıl önce, yılda 3 milyar dolar ihracat yapıyorduk. Bunun %90’ı da tarım ürünüydü. Bugünse yılda 150 milyar dolar ihracat yapıyoruz ve bunun %92’si sanayi ürünü. Üstelik ihracatımızın yarısını dünyanın en rekabetçi piyasalarına, Avrupa ve Amerika’ya yapıyoruz. Bugün Avrupa’da satılan her 3 televizyondan biri Türk malı. Her 4 beyaz eşyadan biri Türk malı. Bugün geldiğimiz noktada, İslam coğrafyasının en büyük 100 firmasının 23 tanesi Türk firmasıdır” dedi.
- “Mısır, demokrasi alanındaki devrimini, ekonomik alana da hızla taşıyacak”
Türkiye ekonomisini ayağa kaldıran bu dönüşümün, 1980’lerde, bir mühendis olan rahmetli Özal ile başladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Rahmetli Özal üç şeyin önünü açtı: teşebbüs hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ile ifade hürriyeti. Çünkü özgürlükler olmadan, risk üstlenecek, geleceğe yatırım yapacak, teşebbüs ruhu ve müteşebbisi bulamayız. Girişimci orta sınıfı oluşturamayız. Oysa gelişmenin de, zenginleşmenin de, ülkenin birlik ve bütünlüğünün de çimentosu girişimci orta sınıftır.
Sayın Cumhurbaşkanı, Siz de Turgut Özal gibi bir mühendissiniz. İnanıyoruz ki sizin Cumhurbaşkanlığınız, hem Mısır’da hem de Ortadoğu coğrafyasında, demokrasinin ve ekonomik ilerlemenin müjdecisi olacak. İşte bugün, bölge açısından kritik bir süreçte, bir yandan Mısır’ın iç işleri ile uğraşırken, diğer yandan Türk iş dünyasıyla buluşuyor olmanızı, biz böyle yorumluyoruz. İşte bu, bir vizyon meselesidir! İnşallah sizin liderliğinizde Mısır, demokrasi alanındaki devrimini, ekonomik alana da hızla taşıyacak. Bu anlayış, Mısır halkını ve bölgeyi hızla zenginleştirecek. Size, misafirlerimizin huzurunda bir kez daha hoş geldiniz diyor, bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
-“Önümüzde çok büyük işbirliği, ticaret ve yatırım imkanları var”
Türk firmalarının Mısır’daki yatırımlarına değinen TOBB Başkanı, şu anda Mısır’daki yatırımların 2 milyar dolar civarında olduğunu belirterek şöyle devam etti: “200’ün üzerinde Türk şirketinde, 50 bin Mısırlı kardeşimiz istihdam ediliyor. Öte yandan, Türk müteahhitlik firmaları, yaklaşık 600 milyon değerinde 25 projeyi tamamladılar. Birçok büyük proje üzerinde de çalışıyorlar. 2011 yılı itibariyle ticaretimiz 4 milyar dolar. Bunlar güzel rakamlar, ancak emin olun potansiyelimizin 10’da biri bile değil. Önümüzde çok büyük işbirliği, ticaret ve yatırım imkanları var”.
- AB-Türkiye İş Köprüleri Girişimi
Hisarcıklıoğlu, Mısır ile işbirliğini artırmak için TOBB olarak, Avrupa Birliği ve Ekonomi Bakanlığı ile bir proje başlattıklarını, AB-Türkiye İş Köprüleri Girişimi (Global Business Bridges Initiative) ile daha önce hiç denenmemiş bir şeyi yapmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Avrupa Birliği’ndeki firmalarla, Türkiye’deki Firmaları, Mısırlı Firmalarla bir araya getireceğiz. Birlikte iş yapmalarını, yatırım yapmalarını, hatta şirket evlenmelerini sağlayacağız. Projede Mısır’ın dışında Tunus ve Filistin de var.
Düşünce kuruluşumuz TEPAV, fizibilite çalışmasını tamamladı. Ulaştırma ve Lojistik, Süt ürünleri, hazır giyim, alışveriş merkezleri ve perakende ticaret, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri ve turizm alanlarında KOBİ’lerimiz için ciddi somut fırsatları belirledik. Şimdi bu sektörlerdeki firmaları bir araya getireceğiz. Üç tarafın da firmaları için önemli fırsatlar, ortaya çıkacağını umuyoruz. Biz bu girişimde “Kazan-kazan-kazan” felsefesiyle hareket ediyoruz.
Yarın İstanbul’da bu girişimi başlatmak üzere bir konferans düzenliyoruz. Mısırdan, Tunus ve Filistin’den; AB’den ve Türkiye’den, üst düzey kamu ve özel sektör temsilcileri olacak. Daha sonra Avrupa Birliği’nden şirketlerle Türk şirketlerini; Mısır, Tunus ve Filistin’de işbirlikleri için buluşturacağız. İşbirliği yapma noktasında kararlı olanları 2013’ün ikinci yarısında Mısır’a getireceğiz ve Mısırlı şirketlerle tanıştıracağız. Mısır Ticaret Odaları Federasyonunun bu süreçteki kritik rol oynayacak. Sayın Cumhurbaşkanı, Bu önemli toplantıyı sizin yüksek himayelerinizde Mısır’da gerçekleştirmek istiyor ve desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
- “Biz Mısır halkının sevgisini devrim sırasında yakinen gördük”
Türkiye ile Mısır’ın Akdeniz’in iki önemli ülkesi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Coğrafi yakınlığımızın yanında bizi birbirimize bağlayan köklü tarihsel ve kültürel bağlarımız var. Bugün Sayın Mursî, Mısır halkının bize olan sevgisinden bahsetti ve selamlar getirdi. Biz Mısır halkının sevgisini devrim sırasında yakinen gördük. O karışık süreçte Mısırlılar üzerinde Türk bayrağı olan tesisleri, fabrikaları bizzat kendileri korudular. Kendi malları gibi korudular. İşte bu anlayışı başka yerde bulamazsınız. O yüzden biz de Mısır halkını seviyor ve sizin vasıtanızla selamlarımızı iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
-“57 İslam ülkesi tek bir Almanya bile etmiyor”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İslam dünyasındaki kardeşlik bağlarını çoğu zaman somut adımlara dönüştüremediklerini, İslam Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkan yardımcısı olarak tüm İslam ülkeleri ile irtibat halinde olduğunu söyledi.
“İçimi sızlatan bir manzarayı sizlerle paylaşmak istiyorum” diyen Hisarcıklıoğlu, “Bakın bugün dünyanın en fakir 48 ülkesinden 22 tanesi İslam ülkesidir. Bugün açlıkla boğuşan, herhangi bir üretim gücü olmayan, ekonomisi zayıf, halkı sefaletle boğuşan ülkelerin büyük çoğunluğu ne yazık ki İslam ülkesidir.
Düşünebiliyor musunuz; İslam coğrafyası olarak dünya nüfusunun % 23’ünü oluşturuyoruz. Dünyanın uğrunda savaştığı enerji kaynaklarının % 75’ine biz sahibiz. Ama dünyanın en fakir ülkelerinden 22’si İslam ülkesi. Hani bütün Müslümanların kardeş olduğuna inanıyorduk. Hani komşusu açken tok yatan bizden değildi? Bütün bu beşeri ve doğal kaynağa rağmen dünya üretiminin sadece % 7,5’una, dünya ticaretinin sadece % 11’ine sahibiz.
57 İslam ülkesi tek bir Almanya bile etmiyor. Sırf bir araya gelemediğimiz, birlikte hareket edemediğimiz için bu kadar zenginliğin içinde İslam coğrafyası adeta sefalet içinde. Hadis-i şerifte ne buyuruyor: Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta ise azap vardır” dedi.
-İş dünyasının talepleri
Vize sorununa da değinen Hisarcıklıoğlu, konuk Cumhurbaşkanı Mursi’ye taleplerini ileterek şunları kaydetti: “Bir Mısır atasözü derki, “Bir ayak yürümek için yeterli değildir. Biz aramızdaki vize engelini ortadan kaldırmadığımız sürece tek ayaklı olmaya mahkûmuz. Hem kardeşiz diyeceğiz, hem de birbirimizin evine vizesiz giremeyeceğiz.
Diğer talebimiz, ticaretin geliştirilmesi açısından son derece önemli olan TIR karneleriyle ilgilidir. Mısır, Birleşmiş Milletler TIR Sözleşmesine henüz taraf değil. TIR sözleşmesi, mallarımızın ülkelerimize karşılıklı olarak rahat girip çıkması, transit ticaretin kolaylaşması demektir. TIR sözleşmesine taraf olmak, Mısır ile Türkiye’nin ticari gelişmesine çok önemli katkı sağlayacaktır.
İş dünyası olarak bir diğer talebimiz de yeni Ro-Ro hattımızla alakalı. Bildiğiniz gibi Ekonomi Bakanımız Sn. Zafer Çağlayan’ın çabaları ve Mısır tarafının eksiksiz işbirliği ile Türkiye-Mısır Ro-Ro ve Karayolu Taşımacılığı Mutabakat Zaptı’nı imzaladık. Mersin – İskenderiye hattı şimdiden önemli bir başarı sağladı. Sina’dan Arabistan yarımadasına geçiş konusunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz, ama eminim önümüzdeki dönemde bu sorun da çözülecektir. Sayın Mursi’den ricamız, hat sayısının artırılması ve bürokrasinin ve bürokratik maliyetlerin en alt seviyeye çekilmesidir. Böylelikle Fas’tan Suudi Arabistan’a kadar uzanan coğrafyada Türk ve Mısırlı girişimciler birlikte kazanabilir.
Sayın Cumhurbaşkanı, İnanıyorum ki Türk-Mısır İş Forumu tüm bu adımların atılmasında önemli bir başlangıç noktası, bir mihenk taşı olacak. Birlikte çok daha iyi ve sağlam işbirliklerine imza atacağız”.
-Mursi: ''Aramızdaki bağlar direkt olsun. Vizesiz gidip gelebilelim. Gümrük vergisi adı altında iş dünyasını sıkıntıya sokan şeyler olmasın''
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de, kardeş ülke olarak nitelendirdiği Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, kalbinin sevgi ve takdirle dolu olduğunu ve Türkiye'yi ''ikinci ülkeleri'' olarak kabul ettiklerini ifade etti.
Önemli temaslarda bulunduklarını belirten Mursi, Türkiye ile aynı hedef ve stratejileri paylaştıklarını, iki kardeş ülke arasında çok sayıda benzerlik bulunduğunu, rekabet yerine işbirliğinin hüküm sürdüğünü söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı, katıldığı AK Parti 4. Olağan Genel Kongresi'nde kalkınma alanında atılan adımlarla ilgili bilgi sahibi olduğunu belirterek ''Çok memnun oldum. AK Parti liderliğinde Türkiye büyük atılım ve sıçramalar gerçekleştirdi ve bunlar Türkiye içinde kalmadı, bölge ülkelerine de örnek oldu'' değerlendirmesinde bulundu.
Ülkesindeki devrim sürecine değinen Mursi, Mısır halkının gelecek nesiller için yeni bir adım attığını ve kendi başkanını kendisinin seçtiğini belirterek, Mısır'da silahlı kuvvetlerin seçilmiş olan cumhurbaşkanına yetkileri teslim ettiğini ve o günden itibaren sivil yönetimin başladığını kaydetti.
-''İşbirliğine hazırız''
Özel sektörün temsilcilerinin, işbirliği yaptığı sürece gerçekleşmeyecek hayal olmadığını ifade eden Mursi, Türkiye ile Mısır arasında tarihin derinliklerine ulaşan ilişkiler olduğunu vurguladı.
Mursi, ''Biz işbirliğine hazırız. Bizim görevimiz iş dünyasının önüne çıkan engelleri kaldırmaktır. Karşılıklı ticareti desteklememiz gerekiyor'' dedi.
Kardeş ülke vatandaşlarının rahatlıkla gidip gelmesi gerektiğine dikkati çeken Mursi, ''Birbirimizi daha iyi tanımamız lazım ki daha fazla işbirliği yapabilelim. Aramızdaki bağlar direkt olsun. Vizesiz gidip gelebilelim. Gümrük vergisi adı altında iş dünyasını sıkıntıya sokan şeyler olmasın'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu hedefleri onayladığını dile getiren Mursi, denizcilik alanındaki ihtiyaca binaen gerekli çalışmaların yapılacağını, işbirliğine hazır olduklarını, karayolu ulaşımında da işbirliği anlaşmaları yapılması gerektiğini bildirdi.
Mursi, özgür iradeye sahip olan ülkelerin gerekli olan araçları da temin etmesi gerektiğini belirterek, ''Karayolu anlaşmaları için Suriye'de durumun düzelmesini beklemeyelim. Olumlu bir örnek sergileyeceğiz ki diğer ülkeler de bunu görüp imrensinler'' görüşünü belirtti.
-''Korkmayın yatırımlarınız bir kuruş dahi zarar görmez''
Forumda imzalanan, Mısırlı firma Industrial Development Group (IDG) ile Türk firma Elif Plastik arasındaki 160 milyon dolarlık işbirliği anlaşmasını hatırlatan Mısır Cumhurbaşkanı, ''Allah mübarek etsin. Bunlar önemli yatırım alanları. Mısır pazarı 90 milyonu bulan büyük bir pazardır. Yatırımılar garantilidir ve getirisi diğer ülkelere göre çok fazladır. Çünkü üretim maliyeti çok düşüktür. Birlikte üretebilir, pazarlayabilir ve ihraç edebiliriz. Korkmayın yatırımlarınız bir kuruş dahi zarar görmez. Devletin garantisi altındadır'' ifadesini kulandı.
İş dünyasına güvendiklerini vurgulayan Mursi, Mısırlı işadamlarına da Türkiye'de yatırım yapma çağrısında bulundu. Mısır'da iş dünyasına önem veren ve mesai mefhumu olmayan bir hükümet olduğunu, özel sektörün de üzerine düşeni yaparak ihracat yönelik üretim yapılması gerektiğini belirterek, ''Otomobille yetinmeyelim, sanayi üretimi yapacaksak uçak da üretmeliyiz. Buna ihtiyacımız var. Niyetimiz samimi ve doğru ise sonucu da bereketli olacaktır'' dedi.
-Suriye ve Filistin
Forumda, Mısır Türkiye ilişkilerinden, istikrardan ve sosyal adaletten bahsedildiğini hatırlatan Mursi sözlerine şöyle devam etti: ''Hiçbir yönetici bunlardan vazgeçemez. Suriye'de çocukların öldürülmesi bizleri üzüyor. Asla görmezlikten gelemeyiz. Kan akmasına dur dememiz lazım. Kardeş halkların ve yönetimlerinin bununla ilgilenmesi gerekiyor. Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve diğer dünya ülkelerinin, Suriye'deki vahşete dur demesi gerekiyor.''
Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arınmış olması gerektiğine dikkati çeken Mursi, Filistin halkının meşru haklarına ulaşması gerektiğini, bunun dışında çözüm olmadığını, bölge ülkelerine düşünce ve politika dikte edilmesinin yanlış olduğunu sözlerine ekledi.
-Ekonomi Bakanı Çağlayan:''Türkiye'den Mısır'a Mersin-Dimyat ve İskenderun-Dimyat ro-ro seferleri yakında başlayacak''
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin sadece iki ülke arasındaki ticaretle olmayacağını, iki ülke işadamlarının üçüncü ülkelere işbirliği imkanlarının da araştırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerin çok kısa sürede önemli rakamlara ulaştığını anlatan Çağlayan, bu yılın 8 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. Çağlayan iki ülke ticaret hacminin kısa zamanda 10 milyar dolara ulaştırılabileceğini ifade etti.
Türk yatırımcılarının, Türk işadamlarının en zor döneminde dahi Mısır'ı terk etmediğini kaydeden Ekonomi Bakanı, ''Türk işadamları Mısır'ın gerçek dostları olduğunu gösterdi. Özellikle paniğin yaşandığı o dönemde her biri fabrikalarında üretmeye devam etti. Bugün Mısır ekonomisinin kalkınmasında ve gelişmesinde çok önemli rol oynadı. Şimdi inşallah bunu üçüncü ülkelerle beraber geliştireceğiz'' değerlendirmesini yaptı.
Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Hatem Salih ile birkaç konuda mutabakat sağladıklarını belirten Çağlayan, şöyle konuştu: ''Bunlardan bir tanesi aramızdaki Serbest Ticaret Anlaşmasını çok kısa sürede ikinci nesil bir serbest ticaret anlaşması haline getirebilmek. Artık sadece sanayi ürünleri değil, tarım, işlenmiş tarım ürünleri ve balık ürünleri de çok kısa zamanda kapsama dahil ediyoruz. Yine biraz önce Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız huzurunda, iki bakanlığın arasında çok önemli bir anlaşma imzalandı. Anlaşma çerçevesinde Türkiye Mısır'a 2 milyar dolarlık bir destek paketi veriyor, hayırlı ve uğurlu olsun. 2 milyar dolarlık bu destekte Mısır Eximbank'ı ve Türk ihraç ürünleri konusunda inşallah önümüzdeki günlerde iki bakan olarak bir araya geleceğiz.''
Gerek Mısır'a olan ticaretin artırılması gerekse eskiden Suriye üzerinden 13 ülkeye yapılan ticaretin devam etmesi için Mısır hükümetiyle önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Çağlayan, yoğun mesailerin ardından ro-ro seferlerinin başlatıldığını kaydetti. Halen Mersin-İskenderun-Port Sait'e olan ro-ro seferlerinin buralarla sınırlı tutmak istemediklerini belirten Çağlayan, ''Mersin-Dimyat ve İskenderun-Dimyat seferlerini de yakında başlatıyoruz'' dedi.
-Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı
Forumda konuşan Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Hatem Salah da iki ülke arasında her geçen yıl artan ticaret hacminin bu yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
Türk işadamlarının Mısır'a yatırım yapmalarına büyük önem verdiklerini ve Türk yatırımcıları Mısır'a beklediklerini belirten Salah, ''Türk firmaları bizim göz bebeğimizdir, yerleri kalbimizdedir, başımızın üzerindedir'' dedi. Türkiye ile Mısır arasında büyük işbirliği fırsatları olduğunu vurgulayan Salah, Mısır'da sanayiden bahsetmek isteniyorsa Türk işadamlarının birikim ve tecrübesinden muhakkak istifade etmek gerektiğini söyledi.
Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet El-Wakeel de demokratik değişimin ardından yabancı sermayenin ihtiyaç duyduğu güven ortamının temin edilmesi noktasında Mısır'da büyük adımların atıldığını kaydetti. Siemens, Samsung, Toyota gibi birçok büyük yabancı sermayenin Mısır'a dönmeye başladığını ifade eden Waekeel, ''Mısır'da yatırımı önleyecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Mısır hükümeti yatırımcının arkasında olacağını ve onu destekleyeceğini taahhüt etmiştir. Kardeş ülke Türkiye'nin de desteğiyle Mısır yeniden üretim atölyesine dönüşecektir'' diye konuştu.
-160 milyon dolarlık anlaşma
Konuşmaların sonrasında, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Muhammed Mursî, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın şahitliğinde, Elif Plastik ile Mısırlı firma Industrial Development Group arasında 160 milyon dolar değerinde bir anlaşma imzalandı.