21.09.2012 / Afyonkarahisar
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası tarafından düzenlenen müşterek vergi ödül töreninde yaptığı konuşmada, bankaların borç faizlerinde geçen yıla göre bu yıl farklar bulunduğunu bildirdi.
Bankaların geçen yıl devlete ve özel sektöre eşit faiz oranlarıyla borç verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ''Bankaların bu yıl devlete uyguladığı faizle özel sektöre uyguladığı faiz arasında 6,5 puan fark var. Bankalar Hazineye bonkör, bize nankör davranış içinde. Uygulanan bu faiz politikası sonucu küçük ve orta boy işletmelere açılan krediler bir yıl önce yüzde 16,5 iken bu yıl yüzde 6,4'e düştü. Bu durumun doğal sonucu olarak da karşılıksız çekte artış oldu. Mart ayında, bir önceki yıla oranla karşılıksız çekte yüzde 122 artış yaşandı. Karşılıksız çekle ilgili 220 bin dosya var. Türkiye'nin hapishane kapasitesi yetersiz, ilave hapishaneler yapılması lazımdı. Bu nedenle çeklerle ilgili düzenleme yapıldı.''
Hisarcıklıoğlu, önemli hedefleri bulunan özel sektörün, Türkiye'nin ihracatını 3 milyar dolardan 150 milyar dolara yükselttiğini söyledi.
Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılında bugüne göre 2,5 kat daha zengin olmak, kişi başına düşen geliri 25 bin dolara yükseltmek ve ülkenin en büyük 10 ekonomi arasında yer almasını sağlamak için çalıştıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Türkiye dünyanın 18'inci büyük ekonomisiyken, İnsani Kalkınmışlık Endeksinde dünyada 92'nci, İş Yapma Kolaylığı Endeksinde ise dünyada 71'inci sıradayız. İş Yapma Kolaylığı Endeksinde dünyada 71'inci sıradayken, ekonomik büyümede ikinci sırada olacaksın. Bu başarı hikayesi özel sektörün, iş adamlarınındır. Bu ülkenin insanlarının hepsinin zengin olmasını istiyoruz. Bunu özel sektör aracılığıyla yapabiliriz. Peki ne olması lazım? Sistemin değişmesi lazım. Türkiye'yi daha büyük, daha iyi yerde görmek istiyoruz. Sistemi yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Ben artık koşmak istiyorum. Özel sektör olarak siyasilerden istediğim, benim önümde rakiplerim hangi şartlarda rekabet ediyorsa bana da aynı şartlar verilsin. İşte onun için yeni bir anayasaya ihtiyaç var.''
Yeni anayasaya katkı yapmak istediklerini ve sivil toplum örgütleri olarak 13 ilde toplantılar düzenleyerek halkın görüşlerini aldıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine inandıklarını sözlerine ekledi.
Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Türkiye’de sistemin her tarafı dökülüyor. Bindiğimiz araba 120 kilometre gidiyor ancak benim diğerine yetişmem için 250 kilometre hızla gitmem gerekiyor. Ülkenin yeniden dizayn edilmesi temelden başlar. Binaya orta kattan başlamayacağına göre inşa aşamasını temele indirmemiz gerekiyor. Buda ancak yeni bir anayasa ile mümkün olacaktır. Şimdi bütün sistemi yeniden yapmamız gerekiyor, ancak bunu 74 milyon olarak yapmamız lazım. Hiç kimse bu anayasada kendisini ötekileştirmeden, öteki diye görmeden kardeşlik duyguları ile yapmamız lazım. Bakın bugüne kadar tapu devlet dedik.
Aslında biz diyoruz ki devletin tapusunu milletin almasının vakti geldi. Millete verin kardeşim. 4 siyasi parti seçimler öncesinde bize vaat etti. ‘Meclis’e gelirsek, iktidar olursak, durumumuz düzelirse yeni bir anayasa yapmam noktasında söz veriyoruz’ diye 4 siyasi partiye teşekkür ediyoruz. Her grup oy çokluğuna bakmaksızın eşit sayıda temsil edilecek şekilde Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu kurdular ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışıyor. Bu oyundan caymak yok.
Ben artık koşmak istiyorum. Rekabet ettiğim kişilerle, ülkelerle aynı şartlarda olmak istiyorum ve Türkiye’deki esnaflar, odalar ve işadamları adına çalışan 22 sivil toplum örgütünün de yeni anayasaya katkılarının olmasını istiyorum. Çünkü bu anayasa bizim anayasamız olacak, 74 milyonu kapsayacak bir anayasa istiyoruz. Türkiye’nin her meselesinde el ele verirsek çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Bütün sorunları el ele vererek çözebiliriz”.
Konuşmaların ardından, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nda 25 ve 50'nci yılını dolduran üyelere plaketleri, ihracat ve vergi rekortmenleri ile yılın yatırımcılarına ise ödülleri, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Vali Balkanlıoğlu tarafından verildi.