TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hesap veremeyen, hesap soramayan yapının değişmesi lazım


25.05.2012 / Ankara



Maliye Hesap Uzmanları Vakfı’nın düzenlediği panelde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Önce toplumu defosuz hale getirmek lazım. Onun için de kayıtlı ekonomi gerekli. Kayıtlı ekonomiye geçebilmek içinse, vergi oranlarını ödenebilir hale getirmeliyiz” diye konuştu.​ ​


Maliye Hesap Uzmanları Vakfı’nın “Gelişmiş Ülke Uygulamaları Işığında Türk Vergi Denetim Sistemi” konuyu paneli Ankara’da Swiss Otel’de gerçekleştirildi.


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada hesap veremeyenlerin hesap soramayacağına işaret ederek, bu yapının değişmesi gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, iktisat da temel bir kural olduğunu, buna göre vergi oranlarındaki artışın kayıtdışılığı artıracağını söyledi.

 

Özellikle SSK’da oranlar düşünce, kayıt içine girişin hızlandığının görüldüğünü açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Özel sektör olarak 2011 yılında 1 milyon 300 bin kişiyi işe almışız. Bunun 1 milyon 120 bin kişisi kayıtlı olarak işe başlamış. Yani kayıt içi oranı yüzde 85. Şimdi kayıt dışılığı ben mi yapıyorum, yoksa sistem mi beni kayıtdışına teşvik ediyor? Kayıtdışının direkt olarak demokrasiyle ilgisi var. Aslında bizim her türlü soruyu sorma ve cevabını alma hakkımız var. Ben Türkiye’de sürekli geziyorum. Hep şunu sordum. Maliye’den kağıt geldiğinde ve defterleri istediklerinde ayağı titremeden getirecek kaç kişi var? Ben defterimi örneğin 25. maddeye göre tutsam 30. maddeden, 30’a göre tutsam 25’den ceza yiyorum. Hep dayağı biz yeriz. Özel sektör kayıt dışının merkezi derler. Aslında insan yapısıyla ilgili bir durum bu” diye konuştu.


-Sistem insanları nasıl kayıt dışına itiyor?

 

Hisarcıklıoğlu sistemin insanları nasıl kayıt dışına ittiğini bir örnekle açıkladı. Çorum’a giderken yol üzerindeki bir benzinlikle “ucuz mazot” yazısını gördüğünü ve fiyatına baktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Rafineri fiyatından daha ucuza benzin satıyorlar. Zannedersiniz ki altında petrol kuyusu var. Rafineri fiyatından aşağıya satamaz aslında. Peki nasıl oluyor? Çünkü kaçak.  Yanıbaşında da diyelim benim benzinliğim var ve yatırım yapmışım. 10 kişiyi istihdam ediyorum. Borçlanmışım. Allahaşkına ben bu yanıbaşımdaki ile nasıl rekabet edeceğim, bana söyler misiniz? Ayakta kalabilmek için ne yapacağım? Ben de onun usulüyle yapmazsam batıp gidiyorum.”

 

-Ülkeler vergi oranları üzerinden rekabet halinde

 

Önce ödenebilir vergi oranlarına ihtiyaç olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, sistemi buna göre yenilemek gerektiğini vurguladı. Ülkeler arasında vergi oranları rekabeti olduğunu ifade eden TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Biz kurumlar vergisini yüzde 20’ye indirdik biliyorsunuz. O dönemde Slovakya Oda ve Borsalar Birliği Başkanı konuğum oldu. Bende ülke ekonomisini anlatırken vergi oranlarını 20’ye indirdiğimizi bildirdim. Konuk Başkan ‘biliyorum’ dedi. Bunun üzerine kendi ülkesinde de oranların yüzde 19,8’e indiğini açıkladı. Yani artık vergi oranları üzerinden rekabet var”








Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA