TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Anayasa Vatandaş Toplantıları’nın sonuç raporu TBMM Başkanı Çiçek’e sunuldu


10.05.2012 / Ankara



Anayasa Vatandaş Toplantıları’nın sonuç raporunun TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sunulduğunu toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dileğimiz, bu müzakere sonuçlarının anayasa yazım sürecinde dikkate alınmasıdır. Anayasa gönüllüsü olarak sürece destek veren, dinlenme günlerinin yaklaşık 10 saatini anayasal meseleleri tartışmak için ayıran tüm vatandaşlarımızın bizden dileği buydu” diye konuştu.​ ​


HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında 13 ilde düzenlediği “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın sonuç raporu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilmek üzere, TOBB’de düzenlenen tören ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sunuldu.

Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Anayasa Platformu Üyeleri katıldı.

“Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılan Anayasa Vatandaş Toplantıları, Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Ankara (Sadece kadınların katılımıyla), Antalya, Samsun, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Erzurum ve İstanbul’da, yaklaşık 6 bin 500 anayasa gönüllüsünün katılımıyla gerçekleştirildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşların katıldığı bu toplantılarda, halkın yeni anayasaya dair düşünce, talep ve beklentileri tarafsız ve serbest bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirildi.

Sonuç Raporu’nun teslim töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, son yıllarda küresel dengeler hızla değiştiğine ve Türkiye’nin hızla geliştiğine işaret ederken, “Bize artık bölgesel güç olmak yetmiyor. Hedefimiz küresel bir güç haline gelmek. Türkiye bugün dünyanın 16. Büyük ekonomisi. Daha da büyük ve güçlü olacağımıza inancım tam, çünkü bizde cesaret var, azim var, kararlılık var. Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak. Hedefimiz vatandaşları daha zengin ve mutlu bir ülke olmak. Bunun için de Türkiye’nin acilen yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bizler, bu bilinçle, Anayasa Platformu Girişimi olarak 2007 yılında bir araya geldik” dedi.

-Anayasa sivil toplum tarafından tartışılıyor

Anayasal konuların sivil toplum tarafından tüm açıklığı ile tartışılabilmesi için bir ortam oluşturduklarından bahseden Hisarcıklıoğlu, o zamandan beri bıkmadan, usanmadan anayasa meselesi üzerine çalıştıklarına değindi. TOBB Başkanı, yeni bir anaysa için 22 sivil toplum kuruluşu birarada il il gezdiklerini anlattı ve “Aramızda işveren de var, işçi de var. Esnaf var, memur var, emekli var. Farklı dünya görüşüne, farklı hayatlara, farklı isteklere sahip örgütler aynı çatı altında toplandık. Ülkemizin ve evlatlarımızın geleceği için bir araya geldik. Hepimizin yüreği, daha güçlü bir Türkiye için atıyor” ifadesini kullandı.

Meclis’in de aynı amaç doğrultusunda kenetlendiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Yeni anayasayı yapma onuru 24. dönem TBMM’ye aittir. Bu Meclis hem bu onuru, hem de bu borcu taşımaktadır. Hem içeriğiyle, hem de yapılış şekliyle YENİ bir anayasayı Meclisimiz tüm TÜRKİYE’YE borçludur. Son seçimlerde bütün partiler yeni bir anayasa konusunda ortak bir mutabakatla seçim platformlarını oluşturdular. TBMM’de temsil edilen dört siyasi partimiz bugün Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda eşit sayıda milletvekili ile temsil edilmektedirler. Toplumsal müzakerenin ön koşulu, müzakerenin eşit zeminde yürütülmesidir. Bu nedenle bu komisyonu çok önemsiyoruz. Anayasa Platformu olarak, bizim işimiz anayasa yapmak değildir. Anayasa yazmak hiç değildir. Bizim işimiz, anayasayı yapma şerefini taşıyan siyasi partilerimizin işini kolaylaştırmaktır. Sürecin önündeki engellerin aşılmasında, siyasete destek olmaktır.

Bu görev bilinciyle Anayasa Platformu olarak yollara düştük. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda oluşturulan müzakere ortamını, yurt çapına yaymak için 13 tane Anayasa Vatandaş Toplantısı düzenledik. Toplantılarda kullandığımız yöntem ile pek çok açıdan Türkiye için bir ilki hayata geçirdik. Toplantılarımızın katılımcıları, cep telefonları üzerinden tesadüfi yöntemle çağırdığımız vatandaşlarımızdı. Yani araya aracı koymadan doğrudan halkımız ile buluştuk. 10’ar kişilik masalarda birbirini hiç tanımayan, ama bu ülkenin geleceği hakkında sözü olan insanlar saatlerce anayasayı tartıştı. Katılımcılara yaklaşık 50 soru sorduk. Sorularımız güncel anayasal konular etrafında, yönlendirme yapmayacak şekilde belirlendi.  Sorularımız bir anketten öte birbirini anlama, tartışma, müzakere ve karşılıklı ikna için zemin oluşturmayı amaçladık.

Yani, yalnızca evet/hayır diye cevap verilen bir anket yapmadık. Sorulara “evet” cevabı verenlerin kafalarının içinde taşıdıkları “ama”ları da dile getirebilecekleri bir toplumsal müzakere ortamı oluşturduk. Bu müzakerenin tutanaklarını da son derece ayrıntılı bir biçimde tuttuk. Anayasa Vatandaş toplantıları sayesinde,  her tür kamuoyu anketinden daha ileride, eşsiz bir bilgi seti derlemiş olduk. Şimdi de 13 toplantıda 6500 Anayasa Gönüllüsünden topladığımız 15,000 sayfalık tartışma tutanaklarını, Meclisimize ve Anayasa Uzlaşma Komisyonumuza teslim ediyoruz.”

-Herkes yeni anayasayı bekliyor

Yeni anayasa talebinin son derece güçlü olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yapılan Anadolu’nun dört bir tarafında yeni bir Anayasa’nın dört gözle beklendiğini gördüklerini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, toplantıda sordukları başlangıç sorusunda yeni anayasa talebinin büyük bir oranda olduğunu gösterdiğini kaydederken, “Katılımcıların yaklaşık %70’i mevcut anayasayı beğenmediğini belirttiler. Ama aslında bizler için bu rakam bir şey ifade etmiyor. Biz neden beğenmedikleriyle, nereyi yanlış bulduklarıyla, hangi bölümleri beğendikleriyle, nasıl bir değişiklik istedikleriyle ilgileniyoruz. İşte, o yüzden bu 15,000 sayfa çok önemli. Her bir satırı ayrı bir hazine. Çünkü her bir satır, bir vatandaşımızın düşüncesi” diye konuştu.

-“Müzakere sonuçları yazım sürecinde dikkate alınsın”

Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün bu nedenle eşsiz bir bilgi setini sizlere değerlendirilmek üzere teslim ediyoruz. Dileğimiz, bu müzakere sonuçlarının anayasa yazım sürecinde dikkate alınmasıdır. Anayasa gönüllüsü olarak sürece destek veren, dinlenme günlerinin yaklaşık 10 saatini anayasal meseleleri tartışmak için ayıran tüm vatandaşlarımızın bizden dileği buydu. Bize hep “bu söylediklerimiz kaale alınacak mı?” demişlerdi. Anayasa Platformu içinde temsil edilen bizler, 22 örgüt olarak bu taleplerin takipçisiyiz. Bugün komisyona ham verilerin tamamını teslim ediyoruz. Değerlendirilmesini istiyoruz.

Anayasayı yazma şerefine nail olanların, bu ham verileri kendilerinin değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, ortadaki bu eşsiz veri setini biz yorumlamayacağız. Değerlendirmeyi anayasayı yazacak olanların doğrudan yapmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biz bundan sonra, veri ve bilgi derlemek için bize ihtiyaç duyulduğunda yine devrede olacağız. Siyasi partilerimizin ve meclisimizin bu bilgi setini ayrıntılı şekilde değerlendirebilmek için hummalı bir çalışma içine girdiklerini biliyoruz. Bu çaba, bize yeni anayasa konusunda cesaret veriyor. Anayasa Platformu olarak, yeni anayasayı bu yılın sonuna hazır etmenin bu meclisin temel görevi ve topluma borcu olduğunu düşünüyoruz. Biz yeni bir anayasa istiyoruz. Yeni anayasanın yapım sürecinden,  içeriğine bundan öncekilerden farklı olmasını bekliyoruz.”

 

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “İnşallah bu yılın sonuna milletimize yeni bir anayasayı armağan etmek için yoğun bir çabanın içerisinde olmuş olacağız'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şöyle konuştu: ''Gece demeden, gündüz demeden toplantı yaptığımız her yerde bu işin yükünü omuzlayan isimli isimsiz birçok arkadaşımız var. Bu vesile ile onlara teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu toplantıların çoğunu pazar günü yaptık. Kendi özel hayatlarını bir tarafa bırakarak, tatil günlerinde bu toplantılarımıza katılarak sabahtan akşama kadar mesai yapmış vatandaşlarımız var. Onların da hepsine teşekkür ediyoruz. Ama bir teşekkürümüz de TBMM Başkanı olarak 4 siyasi partimizin saygıdeğer genel başkanlarınadır. Onlar toplumun yeni anayasa talebini önemseyerek, ihtiyaçlarını değerlendirerek bu dönem yeni bir anayasayı milletimize armağan etmek üzere 12 milletvekili arkadaşımızı böylesine tarihi ve önemli bir sorumluluk, şerefli bir sorumluluğu bizlere yüklemek suretiyle, destek vererek bu süreci başlatmış oldular.

19 Ekim'den bu tarafa komisyon üyesi arkadaşlarımızla beraber gerek sizlerin tertip ettiği toplantılara, gerekse özel olarak başkaca toplantılara katılmak suretiyle yeni bir anayasayı milletimize armağan etmek için... Gerçekten siyasetin zaten yoğun gündemi var. Birçok partimizin parti kongreleri var. Onları da yeri geldiğinde bir tarafa bırakarak, kar kış demeden Türkiye'nin her tarafında bu süreci en iyi şekilde değerlendirebilmek için yoğun bir çaba sarf ettiler. İnanıyorum ki bu anayasayı başlattığımızda bu sürecin tarihini yazanlar hem sizlerin hem de milletvekili arkadaşlarımızın hem de onlara destek veren siyasi partilerimizin rolünü en iyi şekilde değerlendireceklerdir.''

-Bugün 11.00'de başlıyor-

Yeni anayasa konusunda 1 Mayıs'tan itibaren yeni bir sürecin başladığını da belirten Çiçek, ''Yarın (bugün) saat 11.00'den itibaren de temel hak ve özgürlüklerle ilgili bölümden başlamak üzere inşallah bu yılın sonuna milletimize yeni bir anayasayı armağan etmek için yoğun bir çabanın içerisinde olmuş olacağız'' dedi.

Anayasa yapım işinin konuşulduğu kadar kolay bir iş olmadığını, belki de yasama faaliyetleri içerisindeki en zor iş olduğunu kaydeden Çiçek, müzakere masasında söylenen, konuşulan her şeyin ''daha iyi bir anayasa'' noktasında olduğunu belirtti.

Bu süreçte özellikle basın mensuplarından bir ricada bulunmak istediğini ifade eden Çiçek, ''Burada her şey konuşulacak, bundan farklı bir anlam çıkarılmamalı. Tartışmaları amacı dışına çıkararak nakledip hem bizlerin hem de kamuoyunun moralinin bozulmaması noktasında olumlu katkı vermelerini hasseten rica ediyorum'' dedi.

4 siyasi parti temsilcisinin de gayet medeni ilişkiler içerisinde Türkiye'nin her bölgesine gitmek suretiyle vatandaşı dinleme çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Zannediyorum anayasa kadar bu tablo da önemlidir. Temennim odur ki Türkiye siyasetine bu tablo, bu olumlu tablo egemen olsun'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Anayasa Platformu üyesi TOBB, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türk-İş, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, TUSKON, TÜRMOB, TÜRSAB, Türkiye Noterler Birliği, TÜMSİAD, TÜRKONFED, TESK, Hak-İş, Türkiye Barolar Birliği, MÜSİAD, TOFED, Türkiye Emekliler Derneği, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve TİSK temsilcilerine birer teşekkür plaketi ve belgesi verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA