TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TD-IHK ve DTİK'ye üye olun


03.05.2012 / Berlin Almanya



TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Almanya'daki Türk işadamlarının Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) ile Dünya Türk İş Konseyi'ne (DTİK) üye olmalarını istedi.​ ​

 

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın Almanya Berlin Merkez Bürosu’nun açılışını gerçekleştirmek üzere Berlin’e gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önce Almanya’da yerleşik 300 civarında Türk işadamı ile biraraya geldi.  Hisarcıklıoğlu, işadamlarına yaptığı konuşmada, Almanya'nın yılda 1,2 trilyon dolar ithalatı bulunduğunu, iç tüketimin ise 3 trilyon dolar olduğunu belirterek, bunun Türk işadamları için müthiş bir fırsat olduğunu ve her işadamının Almanya pazarı ile özellikle ilgilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 1980'li yıllarda gerçekleştirdiği 3 milyar dolar ihracattan bugün 135 milyar dolar rakamına geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin kısa vadede dünyanın en zengin 10 ülkesi arasına girmesini, uzun vadede ise dünyanın en büyük ekonomisine sahip olmasını hedef olarak gösterdi. Hisarcıklıoğlu, Almanya'daki Türk işadamlarının Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası  ile Dünya Türk İş Konseyi'ne üye olmalarını istedi.
 
-Lenin’le yol gösterdi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Almanya’daki Türk işadamlarının temsilcilerine şu sözlerle birlik çağrısı yaptı: "Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasa konusunda görüşmeler yapmak için Fransa’nın başkenti Paris’e gittik. Fransa’da 500 bin Ermeni, 500 bin de Türk yaşıyor. Sayımız aynı olmasına karşın, Ermenilerin sesi, bizimkilerden bin kat fazla çıkıyor, daha etkin rol oynuyorlardı.  Diğer ülkelerde de aynı sorunlar yaşanıyor. Türkler arasında herkes ayrı bir baş çekiyor. Bakin Lenin, ’organize olmuş azınlıklar, organize olmamış çoğunluğa önderlik eder’ der. Bizim atalarımız da, ’Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var’ der. Yani, birlik olmaya mecbur ve mahkumuz."
 
TOBB/DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu Türk işadamlarının birlikte hareket etmelerini, Dünya Türk İş Konseyi bünyesinde toparlanmalarını istedi.

-Büyümeye özel sektör katkısı
 
Türkiye'nin, özel sektörün tüketim ve yatırımına dayalı olarak çarpıcı bir büyüme performansı sergilemeyi sürdürdüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''2011 genelinde yüzde 8,5 büyümeyi başardık. Türkiye'nin bu başarıyı Avrupa ekonomilerinin ardı ardına krize girdiği, Ortadoğu coğrafyasında ciddi siyasi çalkantıların olduğu bir dönemde gerçekleştirdiği unutulmamalı'' değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ekonomisinin dünyada en hızlı büyüyen üçüncü  ülke olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, büyüme performansında, Türk özel sektörünün katkısının son derece büyük olduğunu kaydetti.

-Yeni Anayasa çalışmaları
 
TOBB’un ulusal ve uluslararası ilişkilerinden de bahseden Hisarcıklioğlu, son günlerin güncel konusu olan Anayasa çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Yeni bir anayasa için sivil toplum örgütlerinin, tek çatı altında toplandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu kuruluşların hepsinin fikirleri farklı, dünya görüşleri farklı, çıkarları farklı. Ama bu ülkenin geleceği için bir araya geldik. Tek ses, tek nefes olduk. Türkiye’yi il il birlikte dolaştık, aynı yola baş koyduk. Tek bir amaç için çalıştık. Şimdi hepimizin isteği aynı; bizlere yaraşır bir anayasa yapmak. Hepimizin yüreği, daha güçlü bir Türkiye için atıyor” dedi.

Mevcut sistemle ülkenin hedeflerinin uyuşmadığını bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Kaybedecek bir dakikamız bile yok. Mevcut sistem, bu milletin gerçek potansiyelini engelliyor. Çünkü Anayasa, her alanda önümüzü tıkıyor. Enerjimizin çoğunu kendi içimizdeki kavgalara harcıyoruz. Koşacak gücümüz varken, yürüyerek ilerliyoruz. Türkiye’yi yeniden bir dünya devi yapmak istiyoruz. Ama hayallerimiz bu kalıba sığmıyor. Yani bu elbise artık, bu bedene dar geliyor."

-“Rahmetli Özal girişimci ruhumuzu keşfetti”
 
Türk girişimcilerinin başarılarını örneklerle anlatan Hisarcıklıoğlu, 1980'lerin Türkiye'de Turgut Özal'la birlikte zihniyet değişiminin başlangıcı olduğunu belirterek, ''O gün Yunanistan, Suudi Arabistan bizden zengindi. 30 sene sonra ne oldu? Yunanistan'la Suudi Arabistan'ı üst üste koy bir Türkiye ancak yapıyor. Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok. Ama 30 sene önce girişimci ruhumuzu keşfettik rahmetli Özal sayesinde'' dedi. Toplantıda Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslioglu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da birer konuşma yaptılar.

-“Rating şirketlerini eurovizyon şarkı yarışması gibi artık ciddiye almamak lazım''

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s, Türkiye'nin ‘pozitif’ olan kredi notu görünümünü ‘durağana’ çevirmesini de değerlendiren  TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Rating şirketlerini eurovizyon şarkı yarışması gibi artık ciddiye almamak lazım'' dedi.

Hisarcıklioğlu,  kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s, Türkiye'nin ‘pozitif’' olan görünümünü ‘durağan'a indirirken not indirimi konusunda bir sinyal vermediğini belirterek, 'Standart Poor's'a göre ticaret hadlerinin yani ihracat ve ithalat fiyatlarının Türkiye'nin aleyhine gelişmesi ve daralan dış talep ekonomideki yeniden dengelenme sürecini tehlikeye sokuyor. Standard and Poor's'un analizleri Türkiye'nin geçen seneki verilerine dayalı ve son dönemdeki dış ticaret açığındaki azalış, ekonomideki soğuma gibi olumlu gelişmeleri görmezden geliyor'' diye konuştu.

TOBB Başkanı, Standard and Poor's'un Türkçe karşılığının vasat ve fakir anlamına geldiğini vurgulayarak bu açıdan şirketin ismi ile uyumlu bir analizin ortaya çıktığını ifade etti.
SP'nin not görünümü indirmesinin faiz ve kur üzerinde bir etkisi olmadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu analiz sonucunu piyasanın da ciddiye almadığına dikkati çekerek, ''Normalde not indirimi Türk Lirası'na değer kaybettirecek birşey ama reyting şirketlerinin itibarı kalmadığı için öyle olmuyor. Bu kuruluş iflas eden İzlanda'ya 6 ay önce yatırım yapılır raporu vermişti. Rating şirketlerini eurovizyon şarkı yarışması gibi artık ciddiye almamak lazım'' diye konuştu.
 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA