TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İklimlendirme Meclisi’nde Zeki Poyraz güven tazeledi


16.11.2023 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İklimlendirme Meclisi Toplantısı; Meclisten sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk’ün başkanlığında, TOBB Şefik Tokat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Selçuk Öztürk, Türkiye İklimlendirme Meclisi tarafından yapılan katma değerli çalışmalara vurgu yaparken, Meclis çalışmalarının daha aktif ve verimli olması için, Meclisin yeni dönemde yeni üyeler ile desteklendiği bilgisini verdi ve şimdiye kadar yapılan çalışmalar için Meclis Başkanlık Divanına ve Meclis üyelerine teşekkürlerini sundu.​

Meclis toplantısının ilk gündemi kapsamında TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanlık Divanı seçimi yapıldı. Meclis Başkanlık görevini sürdüren AFS Boru Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Poyraz; oybirliği ile tekrar Meclis Başkanı olarak seçilirken, Üntes Isıtma Soğutma Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal oybirliği ile Meclis Başkan Yardımcılığına seçildi.

 

Zeki Poyraz yaptığı konuşmada; geçmiş dönem çalışmaları ve destekleri için Meclis Üyelerine teşekkürlerini sundu. Poyraz, sektörün büyümesi, ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilebilmesi ve global ticaretten daha fazla pay alabilmesi için Meclis tarafından yürütülen çalışmalara devam edileceğini, Meclisin birlikteliğinin sektöre her zaman güç kazandırdığını ifade etti.

 

Meclis faaliyetlerinin içinde yer almaktan her zaman gurur duyduğunu belirten Mehmet Şanal ise Meclis Başkan Yardımcılığı için verilen desteklere teşekkür etti. Şanal, çalışmalarını aktif bir şekilde devam ettireceğini ifade ederek yeni Meclisin hayırlı olması dileklerini iletti.

 

Toplantının ikinci bölümünde; 25-28 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen ISK-SODEX İstanbul hakkında değerlendirmeler yapıldı. Ardından TOBB Türkiye İklimlendirme Sektörü Strateji Belgesi kapsamında kurulan komisyonların faaliyetleri, Eğitim Yapıları Asgari Tasarım Standartları Kılavuzu, Soğutucu Akışkanlar kitabı ve EHİS LAB Projesi konuları ele alındı.

 

Son olarak toplantıda, 19-21 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen Türkiye İklimlendirme Sektörü, Uluslararası “Okullarda Ve Öğrenci Yaşam Alanlarında İç Hava Kalitesi” Zirvesi sonuç raporu Meclis Üyelerine sunuldu.

 

-Zeki Poyraz’dan sektörel değerlendirme

 

Öte yandan TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

 

Poyraz, iklimlendirme sektöründeki firmalara yabancı yatırımcı ilgisinin büyük olduğunu belirterek, "Yabancı yatırımcılar Türkiye'de sıfırdan tesis kurmak veya şirket satın almak istiyor." dedi. Dünyada iklimlendirme sektörünün her geçen yıl büyüdüğünü belirten Poyraz, geçen yıl sonu itibarıyla 580 milyar dolarlık ticaret rakamına ulaşıldığını söyledi. Poyraz, Türkiye'nin bu pasta içindeki payının yaklaşık yüzde 1,3 olduğunu, bunu yüzde 1,5'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Poyraz, Türkiye'nin eylül sonu itibarıyla ihracatının, geçen yıla kıyasla değer bazında artış gösterdiğini ve 5,4 milyar dolara ulaştığını aktararak, "Kilogram başına ihracatımız 6,1 dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 17'lik artış var. Bu gelişmeler doğru yolda olduğumuzun sinyallerini veriyor." diye konuştu. Türkiye'nin küresel pazardan daha fazla pay almak için AR-GE faaliyetlerine yoğunlaştığını vurgulayan Poyraz, sektörün yeni teknolojiye sahip ürün ve hizmetler geliştirip bunları ticarileştirmek için dünyayla yarış halinde bulunduğunu dile getirdi.

 

- "Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'nin şansı büyük"

 

Poyraz, sektörde rekabet avantajı sağlayan mekanizmalara ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

 

"Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'nin şansı büyük, bunu iyi değerlendirmeliyiz. Diğer yandan Avrupa Birliği (AB), oyunun kurallarını her geçen gün zorlaştırıyor. AB ticari kurallarına uyum ve bir adım ötesini tasarlamaya ihtiyaç var. Ülkemizde yurt dışı ile akredite test laboratuvarlarının geliştirilmesi hem iklimlendirme sektörü hem de diğer sanayi kolları için büyük öneme sahip. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile yakın çalışma içindeyiz. İşbirliğimiz neticesinde ürünlerimizin testleri için laboratuvar kuruldu."

 

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinin de yüksek olduğuna işaret eden Poyraz, ülkenin AB başta olmak üzere tüketim noktalarına yakınlığı ve işçilik kalitesiyle önemli bir üretim ve lojistik üssü olarak görüldüğünü anlattı.

 

Poyraz, Çin'in bu alanda Türkiye'de önemli ortaklıklar kurduğunu belirterek, "Sadece Çinli değil, tüm yabancı yatırımcılar Türkiye'de sıfırdan tesis kurmak veya şirket satın almak istiyor." ifadesini kullandı.

 

- "Yeni binalarda 15-20 santimetre yalıtım zorunlu olmalı"

 

Poyraz, binalarda yalıtımın sağlanmasının önemine de değinerek, şöyle konuştu:

 

"Bina sektörü enerji tüketiminde yüzde 32,7'lik paya sahip. Ülkemizde, başta kamu binaları olmak üzere mevcut bina stokumuzun önemli kısmı maalesef yalıtımsız ancak kamu, durumun farkında ve ciddi çalışmaları var. Türkiye'de enerji verimliliğine yönelik çalışmalar, Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında yürütülüyor. Bunlardan bazıları, binalarda enerji performansına yönelik değişikliklerle 'Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB)' kavramının oluşturulması, ısı yalıtımı olmayan binalara yönelik 'Konutlarda Isı Yalıtımı Kampanyası'nın başlatılması ve kamu binalarında enerji tasarrufu hedefinin yüzde 30 olarak güncellenmesi ve bu hedefe ulaşmak için bir rehber hazırlığının bulunması, enerji verimli ısı pompalarına yönelik düzenlemeler. Görüldüğü üzere bu konuda geri değiliz."

 

Sektörün hızla değişen AB ticaret kurallarına hazır hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Poyraz, bunun için bir yol haritası hazırlanmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Poyraz, yalıtım ve ısı pompası gibi enerji verimliliğini yükseltecek alanların desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

"TSE Yalıtım Standardı güncellenmeli, yeni binalarda 15-20 santimetre yalıtım zorunlu hale getirilmeli. Okullarda iç hava kalitesine yönelik hazırlanan standartlar uygulamaya konulmalı. Meslek liselerinin niteliği artırılarak teknik elaman sıkıntısına çözüm bulunmalı. Profesyonel mühendislik kavramı ve standartları belirlenmeli, bu alana yönelik bir meslek sigortası oluşturulmalı."

 

Bu alanda sektör meclisi olarak birçok çalışma yürüttüklerine işaret eden Poyraz, son dönemde özellikle okullarda iç hava kalitesini sağlamaya yönelik ölçüm yaptıklarını sözlerine ekledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA