TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İzmirliler, yeni anayasa için buluştu


04.03.2012 / İzmir



Anayasa Platformu’nun İzmir toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplumun bütün kesimlerinin yeni bir anayasa yapılması konusunda birleştiğine işaret ederek, “Bizim yapmaya çalıştığımız, vatandaş hangi meseleye nasıl bakıyor, onu tespit ederek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na aktarmaktır” diye konuştu. ​ ​


HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen, TOBB’la beraber çok sayıda meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın beşincisini İzmir’de gerçekleştirildi.
 
Kültür Park İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda yapılan toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.
 
-En yoğun ilgi ve kadın katılımcı İzmir’de

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir’e gelirken birçok kişinin “Pazar günü İzmirliler toplantıya gelmez” dediğini ifade ederken “Ama görüyorsunuz, bugüne kadar yapılan anayasa toplantılarına en fazla katılımı İzmir’de sağladık” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu’nun verdiği bilgiye göre en fazla kadın katılımcı da İzmir’de gerçekleşti.

Hisarcıklıoğlu, Anayasa çalışmaları için bir araya gelen kuruluşların hepsinin çıkarının, dünyaya bakışının, dünya görüşünün farklı olduğunu ancak yeni bir anayasa yapabilmek için bir araya geldiklerini belirtti.

“Biz bu ülkenin geleceği ile ilgili aynı duyguları paylaşıyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceği olan anayasa konusunda herkesin tek yürek olduğunu vurguladı.

Türkiye’de son 30 yılda çok şeyin değiştiğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ama artık bazı şeyler önümüzü tıkıyor. Şoför en iyisi ama altımızda eski model araba var. Önümüzü açacak en önemli iş yeni anayasa” dedi.

-“Bu sefer millet söyleyecek uzmanlar yazacak”

Bugüne kadar anayasa çalışmalarını hep uzmanların yazdığını halkın onayladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu sefer millet söylesin uzmanlar yazsın. 74 milyonun anayasası olacaksa vatandaş ne düşünüyor bunu bilmemiz lazım” ifadesini kullandı.

Anayasa Platformu olarak ‘Türkiye konuşuyor’ toplantılarını düzenlediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, STK’ları da sürece dahil ettiklerini dile getirdi. Meclisin ‘terzi halkın kendisi olsun’ anlayışını benimsediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"Biz Türkiye konuşsun istiyoruz. Konuştukça ne kadar çok ortak sözümüz olduğunu göreceğiz. Bizim ayrımız gayrımız yok. Hepimizin tek bir sevdası var: Türkiye. Vatandaş toplantıları Türkiye’nin ortak duygusunu ortaya koyacak. Türkiye’de ilk defa müzakereci demokrasi işleyecek. Biz Anayasa yazmıyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız, vatandaş hangi meseleye nasıl bakıyor, onu tespit ederek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na aktarmaktır.”

Bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkanı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa istediklerini belirten TOBB Başkanı, siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin bu çorbada tuzu bulunması gerektiğini söyledi.

-Platform üyeleri

İzmir’deki toplantıya katılan ve Anayasa Platformunu oluşturan kuruluşlar şunlar:  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği,   Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, HAK- İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Memur Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, TUSKON, Türkiye Emekliler Derneği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği.

 

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşmasında, yeni bir anayasanın yumrukların sıkıldığı bir ortamda yapılamayacağını, insanların birbirinin elinin sıktığı bir ortamda yapılabileceğini belirterek, ''Geleceğimizi teminat altına alacak, Türkiye'ye yeni kazanımlar gerçekleştirecek bir anayasa yapmak istiyoruz'' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, İzmir'in yakın tarihte demokratik kazanımların elde edilmesinde önemli payı olduğunu ifade ederek, ''İnanıyorum ki bu yeni dönemde de yeni anayasa yapım sürecinde en büyük katkıyı buradan alacağız'' dedi.

Toplantıya katılan siyasiler olarak buraya görüş beyan etmeye gelmediklerini, toplumun bu konudaki fikirlerini, önerilerini almaya geldiklerini belirten Çiçek, böylesi toplantıların çağdaş ülkelerde yapılan modeliyle ilk kez gerçekleştirildiğine işaret etti.

Çiçek, katılımcıların toplantıda hiç çekinmeden anayasayla ilgili konuları tartışacağını, sonrasında buradan çıkan görüşlerle anayasa yazım sürecine geçeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu toplantıları önemsiyoruz, düşüncelerinizi önemsiyoruz, yol gösterici olduğunu göstermek adına bu konuşmaları yapıyoruz. Tüm Türkiye'nin görmek istediği tablo, huzurunuzdaki tablodur. Mecliste grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcileri burada. Demek ki Türkiye siyasetçisiyle meslek örgütleriyle vatandaşıyla bir fotoğraf vermek istiyor. Bu tabloyu hayatın her alanında gerçekleştirebilirseniz, Türkiye'de siyasette bu tabloyu egemen kılabilirseniz Türkiye'nin önü çok daha açık olacaktır.''
    
-Diğer konuşmacılar

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Türkiye'nin anayasa meselesinin anayasanın zihniyet meselesiyle ilgili olduğunu belirterek, ''Türkiye yeni anayasayı yapmaya mecburdur. Bu, tarihi bir zaruret olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de anayasa yapılırken vatandaşların temel tercihlerini göz önünde bulunduracaklarını kaydederek, ''Sizin katılımınız çok önemli. Anayasa sürecinde etkili olacak iki sözcük var, biri katılım, diğeri de uzlaşıdır, bunu arıyoruz'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da din, dil, ırk ayrımı yapmayan, ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen bir anayasa yapmak istediklerini söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise dünyada çok az milletin 100 yıl içinde 4-5 sefer anayasa yapma ihtiyacını hissettiğini belirterek, ''Demek ki biz hala derdimize derman bulamadık. Üzerimize uygun bir elbise giyemedik. Bugün biz kendi elbisemizi kendimize dikmeye çalışıyoruz. Hoşumuza gidecek, güzel gösterecek bir elbisenin arayışı içindeyiz'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Çiçek ve Platform üyeleri, toplantının ardından Crowne Plaza'dan Expo Fuar Alanı'na ve İzmir'in panoromik görüntüsüne baktılar.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA