TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Bölgemizin en aktif girişimcileriyiz ama Meksika'yı ıskalamışız"


24.02.2012 / Mexico City / Meksika



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Meksika arasındaki ticaret ilişkisinin çok yetersiz olduğunu belirterek, "Türk işadamları Meksika'yı atlamış. Bölgemizin en aktif girişimcileriyiz ama Meksika'yı ıskalamışız" dedi.​ ​

 

HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

TOBB/DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, Meksika'nın başkenti Mexico City'de düzenlenen Türk-Meksika İş Konseyi toplantısında konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Meksika hakkında daha önce hiç bilgisi olmadığını, gelirken incelediği raporlardan Meksika'nın dünyanın 11. büyük ekonomisi ve 300 milyar dolar ihracatı olan bir ülke olduğunu öğrendiğini anlattı.

"Biz Türk işadamları olarak Meksika'yı atlamışız" diye konuşan Hisarcıklıoğlu, "Meksika'da 400 Türkün yaşadığını öğrendim. Bizim müteşebbislerimiz burayı ıskalamış. Bölgemizin en aktif girişimcileriyiz ama Meksika'yı ıskalamışız açık söyleyeyim" dedi.

Toplantıya katılan işadamlarına seslenen Hisarcıklıoğlu, "Eğer dünya çapında söz sahibi olmak istiyorsanız, Meksika ile alışveriş yapacaksınız" diye konuştu.

Yatırım yapmak için dünyadaki en cazip ülkelerden birinin Meksika olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Meksika'nın Kuzey Amerika ile Güney Amerika'nın tam ortasında olduğunu hatırlatarak, "Kuzey Amerika, dünyanın en büyük ekonomik gücü. Güney Amerika, geleceğin en önemli ekonomik güçlerinden bir tanesi. Bunların ortasında da Meksika var. Amerika kıtasında var olmak istiyorsanız tek bir adres var, o da Meksika" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye açısından bakıldığında ise, dünya üretiminin yüzde 51'inin Türkiye'nin doğusunda, tüketimin ise yarısından fazlasının Türkiye'nin batısında olduğunu, Türkiye'nin dünya ekonomilerinin şekillendiği yeni dönemde dünyanın tam ortasında köprü rolü oynadığını söyledi.

Gelecek 40 yıl içinde Türkiye ve Meksika'nın dünyanın en güçlü ekonomileri arasında olacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, işadamlarına daha fazla işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin geçen yılın ilk 9 ayı itibariyle dünyada büyüme şampiyonu olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin ekonomi politikaları o kadar düzgün gidiyor ki, bakın bu ekonomik krizde bir tek bankasına yardım yapmayan batılı ülkeler arasında sadece Türkiye var. Tam tersine ekonomisini yüzde 9,6 oranında büyüten bir ülke var. Burada müthiş potansiyel var" dedi.

Türkiye'nin bugün İtalya ile Çin arasındaki coğrafyada endüstriyel anlamda dev olan tek ülke olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ihracatın yüzde 92'sinin daha çok AB ve ABD'ye satılan kaliteli sanayi malı olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, iki ülke hükümetlerinden beklentileri olduğunu dile getirerek, Türkiye ile Meksika arasında ticaretin artırılması için engellerin kaldırılması gerektiğini, bunun için de serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, bunun dışında vize anlaşması, yatırımların korunması anlaşması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının da yapılması gerektiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, "Bunları yaparsak iki ülke de kazanır" diye konuştu.

-Başbakan Yardımcısı Babacan

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, toplantının 2008'de Türk-Meksika İş Konseyi kurulduktan sonra düzenlenen ilk toplantı olduğunu belirtti. Türkiye ile Meksika arasında ortak noktaların çok fazla olduğunu kaydeden Babacan, Meksika'nın dünyanın 11. büyük ekonomisi, Türkiye'nin ise 16 ekonomisi olduğunu hatırlatarak, iki ülkenin OECD ve G-20'de beraber olduğunu söyledi.

Meksika'nın ekonomik yapısı itibariyle ihracatının önemli bir kısmını ABD'ye yaptığı ve yatırımların ciddi kısmı buradan geldiği için bu ülkeye bağımlılığı bulunduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin de benzer şekilde ticaretini ağırlıklı olarak AB ile yaptığını ve Türkiye'deki yatırımların önemli kısmının AB'den geldiğini söyledi. Her iki ülkenin de bu ağırlığı dağıtmak amacını taşıdığını kaydeden Babacan, iki ülke arasında yapılacak çok iş ve önemli bir potansiyel olduğunu ifade etti.

Babacan iki ülke arasındaki ticaret hacminin telaffuz etmek istemediği kadar küçük olduğunu da dile getirerek, Türkiye ve Meksika'nın 100 milyarlarca dolarlık ihracatlarına rağmen kendi aralarındaki ticaretin 1 milyar doların altında olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Bu tür toplantılarla bu hacmin artacağını söyleyen Babacan, Türkiye'nin Meksika iş dünyası için neden önemli olduğunu anlatı. Babacan, Türkiye'nin enerji hatlarının kesişme noktasındaki önemli bir merkez olduğunu hatırlattı ve Türkiye'nin üzerinde bulunduğu coğrafyanın hem enerji üreten bölgeler hem de enerji pazarları ile çevrili olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin tarihi ve kültürel açıdan Doğu Avrupa, Kafkaslar, Rusya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ile çok yakın bağları olduğunu dile getiren Babacan, Türk işadamlarının buralarda çok rahat iş yaptığını kaydetti. Birçok önemli uluslararası kuruluş ve şirketin ofisler açarak, geniş coğrafyalardaki operasyonlarını Türkiye'den yürüttüklerini, Türk Hava Yollarının (THY) bu yıl sonu itibariyle Avrupa'nın 3. büyük havayolu olacağını ve 190 noktaya uçuşu olduğunu anlatan Babacan, "Hem kültür, hem tarih, lojistik altyapıyla birleştiği zaman Türkiye'nin önemi daha da ön plana çıkıyor" dedi.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun tarihi bir geçiş süreci yaşadığına işaret eden Babacan, Türkiye'nin bu süreçteki etkisinin çok fazla olduğunu ve pek çok ülke için bir ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Babacan, "Türkiye'de demokrasinin artık çok daha iyi işliyor oluşu, Türkiye'de temel hak ve özgürlükler anlamında elde ettiğimiz başarılar, Türkiye'nin hukuk devleti olma açısından elde etmiş olduğu kazanımlar, Türkiye'nin geniş bir coğrafyada diplomatik etkisini de artırıyor" dedi.

Türkiye'nin hem NATO ülkesi olduğunu hem de İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) kurucusu olduğunu, hem Arap Ligi hem de Körfez İşbirliği Konseyi ile çok yakın bağları olduğunu söyleyen Babacan, "Türkiye hem bir Asya ülkesi hem de bir Avrupa ülkesi. Aynı zamanda Afrika ile yakın bağları olan bir ülke" diye konuştu. Afrika'daki büyükelçilik sayısını 2008'yılındaki 12'den 27'ye çıkardığı ve gelecek yıl da 34'e ulaşacağını kaydeden Babacan, Afrika nüfusunun yüzde 95'inde Türkiye'nin diplomatik temsilinin olacağını bildirdi.

-Meksika'dan beklentiler

Babacan, Türkiye'nin Meksika hükümetinden beklentilerini de sıralayarak, 4 konunun altını çizdi. Babacan, iki ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile yatırımları karşılıklı teşvik ve koruma anlaşması konularında Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ve anlaşma metinlerini Meksika tarafına gönderdiğini söyledi. Babacan, Türkiye ile Meksika arasında doğrudan uçuşları başlatacak sivil havacılık anlaşması ve serbest ticaret anlaşmasının da bir an önce imzalanması gerektiğini bildirdi.

Babacan, "Türkiye ile Meksika arasındaki serbest ticaret anlaşması, hem artık vakti gelen bir anlaşmadır hem de özellikle AB ile Meksika serbest ticaret anlaşması yaptıktan sonra, AB ile Gümrük Birliği içinde olan Türkiye'nin de aslında bu doğal bir hakkı haline gelmiştir diye düşünüyorum. Aksi halde, bir asimetrik durum var, bir haksızlık söz konusu" dedi.

Babacan, bu konularda Meksika ile görüşmeleri yoğunlaştıracaklarını ve bu anlaşmaların yapılması için ellerinden gelini yapacaklarını sözlerine ekledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA