TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev TOBB’a konuk oldu


13.01.2012 / Ankara



Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı çalışma yemeğinde konuk eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 21. Yüzyılın Asya çağı olacağına işaret ederken, “Kırgızistan ve Türkiye’nin, tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırma fırsatı var. Bu fırsatı iyi değerlendirirsek bu zenginlik demek. Ülke güvenliği açısından da çok önemli'' dedi​ ​


HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.
Yemek öncesinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından geçen yıl Uluslararası İlişkiler fahri doktora ünvanı verilen Atambayev'e fotoğraflarının yer aldığı albüm hediye edildi.

Hisarcıklıoğlu, yemek öncesinde yaptığı konuşmada, Kırgızistan'ın bağımsızlığının 20. yılını kutladığını, cumhurbaşkanlığını başarılı bir seçimle devralan Atambayev'in Kırgız halkına refah getireceğine yürekten inandığını söyledi.

Atambayev'in 2011 sonrasında ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesinin Kırgız halkı ile Türk halkının birbirine olan bakışının en somut göstergesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Aslında bu bizim birbirimize olan bağlarımızı kuvvetlendirmeye daha büyük cesaret vermiştir. Türk özel sektörü adına şükranlarımı sunuyorum'' dedi.

Türkiye'nin dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi arasında dünyanın 17. büyük ekonomisi, Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Türkiye, İtalya ile Çin arasındaki en büyük özel sektör olan, bir sanayi devidir ve serbest piyasa ekonomisini sahiplenmiş, İtalya ile Çin arasındaki en büyük ekonomik güçtür.
Özellikle son 30 yılda Türkiye kişi başına gelirini 2 bin dolardan 15 bin dolara, 3 milyar dolarlık ihracatını 135 milyar dolara çıkarmış. Ruhumuzda müthiş bir girişimcilik ruhu varmış. Son 30 yılda biz bunu keşfettik. Türk özel sektörünün son 30 yılda dinamizmiyle beraber Türkiye bu ekonomik başarılarını elde etti.''

TOBB Başkanı, Türkiye'nin 2010'da yüzde 8,9'luk bir büyüme ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu belirterek, ''2011'in ilk 9 ayı itibariyle yüzde 9,6'lık büyüme ile tarihimizde ilk defa büyümede dünya şampiyonu olduk. Şu anda Çin'i de geçmiş, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Türkiye, bundan da büyük gurur duyuyoruz'' dedi.

Türkiye'nin bugün 200'den fazla ülkeye mal ihraç ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, mal çeşitliliğine bakıldığında ise 20 bin çeşidin üzerinde olduğunun görüldüğünü söyledi.
Türkiye'nin ihracatının yüzde 50'ye yakın kısmını Avrupa'ya yaptığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Türk özel sektörünün gelmiş olduğu bu gücü en somut olarak göstermektedir'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Avrupa'daki satılan her 4 beyaz eşyadan 1'inin, her 3 televizyondan birinin Türk malı olduğunu belirterek, ''Bundan 30 sene önce bunları hayal bile edemezdik'' diye konuştu.

Mütehatlik sektörünün büyük başarı yazdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyada müteahhitlikte 2. sırada, karayolu nakliye taşımacılığında ABD'den sonra ikinci, turizmde ise 7. olduğunu söyledi.

Türk sanayisinin geldiği nokta konusunda ise Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ABD'den sonra 11 tane ayrı otomobil markasının üretildiği dünyada 2. ülke olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, 2,5 yıl önce Japonya'ya yaptıkları ziyarette Toyoto'nun CEO'sunun ''27 ülkede imalat yapıyoruz, fakat sıfır üretim hatasıyla ürettiğimiz tek ülke Türkiye'' ifadesini kullandığını belirterek, bunun Türkiye'de üretilen ürünlerin kalitesinin ve Türk işçisinin ne kadar kaliteli çalıştığının göstergesi olduğunu söyledi.

Güney Kore'ye 1,5 yıl önce yaptıkları ziyarette Hyundai'nin CEO'sunun da aynı şeyleri söylediğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bunlarla gurur duyuyoruz'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, son 5 yılda Türk hükümetinin aldığı tedbirler ve kamu-özel sektör işbirliği ile başarı hikayeleri yazıldığını ifade etti.

-''Futbolu oynamaya sahayı elverişli hale getirdik''-

Eskiden Türkiye'nin yılda 1 milyar dolar yabancı yatırımcı çektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 22 milyar dolar yabancı yatırımcı çeker hale geldiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

''Bu neydi, sahayı yatırımcıya uygun hale getirdik, yaptığımız bu. Türk özel sektörü, 2011 yılında Türkiye'ye 85 milyar dolar yatırım yaptı. Bu tarihi bir rekor ama nasıl oluştu? Şartlar, futbolu oynamaya sahayı elverişli hale getirdik. Futbol oynamaya elverişli hale gelince, herkes futbol oynamaya başladı. Herkes, 30 yıl önce 'biz bunları yapamayız derken' yapar hale geldik. Müthiş bir özgüven sahibiyiz şu anda. Dünyada mal satamayacağımız hiçbir ülke yok''

-''Kırgız kardeşlerimizle zengin olmak istiyoruz''

Kırgızistan'da yaklaşık 300 firmanın yatırım yaptığını, Türk müteahhitlik firmalarının 44 proje üstlendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Önümüzdeki dönem 21. yüzyıl Asya çağı olacak. Çünkü dünya ekonomisinin yüzde 51'i Türkiye'nin doğusunda. Eskiden Türkiye'nin batısındaydı. Bu Avrasya jeopolitiğinin batısında Türkiye, doğu ucunda da Kırgızistan var. Bu politikayı ve bu konumlarımızı iyi değerlendirmemiz lazım.

Burada, Çin avantaj sunuyor. Çin'de üretilecek ürünler, batı koridoruna giderken, Çin'e akacak mallar var. Kırgızistan ve Türkiye, tekrar tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırılması için tarihi bir fırsatı var, bu fırsatı iyi değerlendirirsek ticaret yollarının üzerinde oturmak demek, zenginlik demek, aynı zamanda ülke güvenliği açısından çok önemli. Biz, Kırgız kardeşlerimizle beraber zengin olmak istiyoruz.''

-''Kırgızistan ile Türkiye arasında ortak tahkim kurulmalı''-

Zengin olmak için yapılacak ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan ile Türkiye'nin arasında ortak tahkim müessesesinin kurulması gerektiğini söyledi.

ECO Zirvesi'nde gümrük vergi oranlarının aşağıya indirilmesiyle ilgili Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret (ECOTA) Anlaşması yapıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, 57 İslam ülkesi arasında yapılan anlaşmaya, Kırgızistan'ın da taraf olarak gümrük oranlarını indirmesiyle ticaretin kolaylaşacağını söyledi.

İslam ülkeleri arasındaki ticari kolaylaştırmak için ortak imzaya açılan Tercihli Ticaret Sistemi (TPS OIC) Anlaşmasını, Kırgızistan'ın imzalamasıyla ticaretin önündeki engellerin bir kısmının kalkacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan ve Azerbaycan'ın ticaret ve sanayi odalarının bir araya gelerek Türk Konseyi'nin (TÜRKKON) bünyesinde Türk İş Konseyi'ni kurduğunu, burada Kırgızistan'ın desteğinin önemli olduğunu söyledi.
Bu arada, Hisarcıklıoğlu, Atambayev'e seramik üzerine el işi boyama, Atambayev de Hisarcıklıoğlu'na tablo hediye etti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA