TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yeni anayasa için söz vatandaşta


08.01.2012 / Ankara



Anayasa Platformu’nun düzenlediği vatandaş toplantılarının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni anayasanın bireyi esas alan ve her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkanı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa olması gerektiğini söyledi.​ ​

 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen aralarında TOBB’un da bulunduğu 13 meslek
örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşunun düzenlediği ‘Anayasa Vatandaş Toplantıları’nın ilki Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (ETÜ) yapıldı. Toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Milletvekilleri, Anayasa Platformu Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

‘Türkiye Konuşuyor’ sloganıyla yapılan toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplumun bütün kesimlerinin artık yeni bir Anayasa istediğine vurgu yaparak “Çünkü bu milletin Türkiye için çok büyük idealleri var. Bu milletin idealleri artık mevcut kalıba sığmıyor. Türkiye’nin hedefleri ile mevcut altyapı artık uyuşmuyor. İktisadi, sosyal ve siyasi dönüşüm sürecinin, artık yeni bir Anayasa ile taçlandırılması gerekiyor” dedi.

-Hür tartışma platformu

Yeni anayasanın katılımcı bir tartışma süreciyle hep birlikte yapılması gerektiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, Anayasa tartışma sürecinin Türkiye’nin meselelerinin konuşulacağı hür bir tartışma platformuna dönüşmesi gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Dar gelen elbiseyi değiştirmeliyiz; ama bu sefer terzi halkın kendisi olmalı. Anayasa uzmanların mutabakatını değil, toplumun mutabakatını yansıtmalı. Katılımcı anayasa yapma sürecini biz 2007 yılında başlattık.”

-Anayasa Platformu üyeleri kimler?

“Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği,   Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, HAK- İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Memur Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Anayasa Platformu’nu tam da bu amaçla kurduk.

Platformumuz gün geçtikçe büyüdü. Bugün aramızda TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, KADER, Türkiye Sakatlar Federasyonu, İnsan Hakları Derneği, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Başkent Kadın Platformu, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi birçok sivil toplum kuruluşumuz var.

Çalışmalarımıza destek veren tüm kuruluşlara ve Başkanlarına buradan teşekkür ediyorum.
2007 yılında Anayasa Platformu logosununun alt başlığı “Söz sizde” diyordu. O vakit yeni anayasa nasıl yapılmalı, hangi ilkelere dayalı olmalı diye bir tartışma süreci örgütlemiştik.
Ben milletimizin her meseleyi tartışabilecek olgunluğa ulaştığını o günlerde yaptığımız toplantılarda görmüştüm. Memlekette herkesin bu açık gerçeği görmesi kolay olmadı. O günden bugüne zorlu bir süreçten geçtik.

Bugün tarihi bir gündeyiz. Cumhuriyet tarihinde ilk defa katılımcı bir Anayasa yapacağız. Bunu kapalı kapılar ardında, uzmanların isteklerine göre değil, hep birlikte yapmalıyız.
Burada bulunan herkesin çorbada tuzu bulunacak. Türkiye’de müzakereci demokrasinin ilk uygulamasını gerçekleştireceğiz. Demokrasimize sınıf atlatacağız.”

-“Halkın anayasası doğacak”

İşçi, işveren, esnaf, çiftçi, memur, emekli, halkın tüm kesimlerinin görüşlerini ortaya koyacağını anlatan TOBB Başkanı, “Birbirimizin gözünün içine bakarak meselelerimizi konuşacağız. Bu süreçte Türkiye konuşacak,  halkın anayasası doğacak” diye konuştu.

Bu toplantının bir başlangıç niteliğinde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İlk kez sorularımızı ve yöntemimizi deniyoruz. Bugün aramızda 300’ün üzerinde Anayasa Gönüllüsü var. Gönderdiğimiz 60 binin üzerinde yazılı ve sesli mesaja cevap veren 3000 kişinin arasından Anayasa Gönüllüsü olarak buraya geldiler.  Bugün bu salondakilerin; Yaş ortalaması 41. Katılımcıların %68'i erkek, %32'si kadın. İlköğretim mezunları %18, lise mezunları %33, üniversite mezunları ise %49. Katılanların %31’i Çankaya ilçesinden, %23 Yenimahalle’den, %21 Keçiören’den, %11 Mamak’tan, %7 Altındağ’dan. Aramızda doktor da var, iş adamı da var, memur da var. Berber de var, elektrik teknisyeni de var. Emekliler de burada, işsizler de burada. Bu tartışma sürecinde aramıza binlerce Anayasa Gönüllüsü daha katılacak. Anadolu’nun dört bir tarafında 1000’er kişilik vatandaş toplantıları düzenleyeceğiz” ifadesini kullandı.

Her bir ilin anayasal meselelere yönelik eğilimlerini ortaya koymak istediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, uzlaşı alanlarını tespit edeceklerini ve bunları en sonunda derleyip Meclis Başkanlığına teslim edeceklerini belirtti.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirirken, ''İnşallah bu yolu, yolculuğu 2012'nin sonunda olumlu bir şekilde sonlandırmayı hedefliyoruz. Bu bizim çabamızdır, gayretimizdir, inancımızdır ve milletimize karşı da mutlaka yeni bir anayasayla 2012 yılını taçlandırmamız gerekiyor'' dedi.

Çiçek, sözlerine kendisinin ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin toplantıya konuşmak için değil, daha çok katılımcıların düşüncelerini dinlemek üzere geldiğini söyledi.

Katılımcıların ne istiyorlarsa, neyi düşünüyorlarsa anayasaya ilişkin düzenlemelerde nelerin yer almasını istiyorlarsa bunları rahatlıkla ifade etmeleri gerektiğini belirten Çiçek, '' Biz sizlerin adına, milletimiz adına böyle bir hizmeti, böyle bir görevi yerine getirmiş olacağız'' dedi.

Anayasanın toplumun, milletin, devletinden beklentileri anlamına geldiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:
''Bu beklentileri, sizin açıkça ortaya koymanız lazım. bu platform zaten bu maksatla düzenlenmiş bir platformdur ve Türkiye'nin bir çok yerinde de yapılacaktır.
Hepimizin kabul ettiği bir şey var o da şudur; 30 yıllık yürürlükte bulunan bu anayasa, 30 seneden beri en başka bugün bu platformu düzenleyen kuruluşlarımız olmak üzere toplumun her kesiminden  değiştirilmesi gerektiği, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu pek çok defa, müteaddit defalar  vurgulanmıştır. Siyaset kurumu bu talebi maalesef bugüne kadar şu veya bu sebeplerle gerçekleştiremedi, ancak kısmi değişiklerle vaziyeti kurtarmaya çalıştı. Bu anayasanın milletimize, toplumumuza değişen ihtiyaçlarımıza baktığımızda dar geldiği ortada. Bunun en somut örneği, 30 yıllık süre içinde 17 defa değiştirilmiş olmasıdır. Bu da şunu gösteriyor ki her 13-14 ayda bir Türkiye'nin gündemine bir anayasa konusu gelmiş. En temel yasada her 13-14 ayda bir değişiklik gündeme geliyorsa o zaman bu ülkede hukuk istikrarını buna bağlı başka istikrarı sağlamak da mümkün değildir. ''


Anayasa Platformunu oluşturan kuruluşların da daha önce ifade ettiği yol ve yöntemle, Meclis'te gurubu bulunan partilerin bir yola çıktığını ifade eden Çiçek, ''İnşallah bu yolu, yolculuğu 2012'nin sonunda olumlu bir şekilde sonlandırmayı hedefliyoruz. Bu bizim çabamızdır, gayretimizdir, inancımızdır ve milletimize karşı da mutlaka yeni bir anayasayla 2012 yılını taçlandırmamız gerekiyor. Siyaset kurumunun görevidir bu diye düşünüyoruz'' dedi. 

-''Desteğe ihtiyacımız var''-

Bu süreçte, desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:
''Bir Anayasa yapıldıktan sonra tekrar başa dönüp, bir 30 sene daha anayasal konuları tartışmak istemiyoruz. onun için kim ne söyleyecekse bugün söylemeli, bu günlerde söylemeli ve bu işi bu sene bitirmeliyiz. Aksi taktirde 'bu anayasayı bu siyaset kurumu değiştiremez, bu Meclis anayasa yapamaz' tarzında demokrasiye yeteri kadar inanamayan, Meclis'e yeteri kadar güvenemeyen kesimleri memnun etmemek adına bu işi mutlaka bu dönem başarmak durumundayız. Onun için bu toplantı bizim açımızdan gerçekten çok faydalı olduğuna inandığımız bir toplantı olacak. bu organizasyonu yapanlar Türkiye'nin aşağı yukarı 40-45 milyonu ile doğrudan muhatap olan kesimdir. Bu önem arz ediyor. Katıldığınız için teşekkür ediyorum, şimdiden ne söyleyecekseniz eyvallah, başımızın üstüne... Bu sürecin başarılı olmasını ve 2012 yılının anayasa yılı olmasını temenni ediyoruz.''

-Diğer konuşmacılar

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya da yaptığı konuşmada, halkın iradesini yansıtan geniş katılımcı bir anayasa yapılması fırsatının yakalandığını ve hayata geçirileceğine inandığını söyledi. İyimaya, ''Bu anayasanın hücresi birey, ruhu millet, rayihası toplum, hizmetçisi devlet olmalıdır'' dedi.

Komisyon üyesi CHP Milletvekili Atilla Kart ise komisyonunun toplumun tüm kesimleri ile irtibat içinde olduğunu ve işlevi nedeniyle büyük önem taşıdığını belirterek, Anayasa Platformu gibi oluşumların da görüşlerin ortaya konulması açısından gerekli olduğunu kaydetti. Anayasa yapılması sürecinin yalnızca komisyon üyelerinin sırtına bırakılamayacak kadar ağır, önemli ve tarihi olduğunu ifade eden Kart, bu noktada toplumun her kesiminin çalışmaya iştirak etmesini istedi. Kart, ''Türkiye Cumhuriyetinin tüm yurttaşlarını kucaklayacak, cumhuriyetin değer ve kazanımlarını demokrasi ile güçlendirecek, taçlandıracak bir çalışmanın içerisinde olacağımızın bilinmesini istiyorum'' dedi.

Komisyon üyesi MHP milletvekili Oktay Öztürk ise konuşmak değil dinlemek için bu toplantıda bulunduklarını dile getirerek, toplumun bütün katmanlarının fikirleriyle oluşan bir anayasa yapılmasına çalıştıklarını söyledi. Öztürk, ''Bu milletin birliğinin, beraberliğinin, ezelden bugüne geldiği kadar ebediyeti kadar devam etmesi bizim tek kırmızıçizgimiz budur. Hiçbir ferdinin dışarda kalmadığı, hiçbir zerresine kimsenin göz dikemediği bir Türkiye'ye bizi götürecek bir anayasa istiyoruz'' diye konuştu.

 Açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan Anayasa Platformu üyesi kuruluşların temsilcileri ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek toplantı salonunun girişinde kurumların isimlerinin yazılı olduğu karton kutuları üst üste dizerek temsili bir duvar oluşturdular. Çiçek ve katılımcılar daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

Toplantı katılımcıların görüşlerini açıkladıkları bölümle devam etti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA