TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Atatürk’ün de istediği demiryolunu Trabzon’a getirmeliyiz


20.12.2011 / Trabzon



Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Vergi ve İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomiyi büyütmek için ulaşımın ‘olmazsa olmaz’ bir unsur olduğunu bildirerek, demiryolunun Trabzon için önemini vurguladı.​ ​


HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Trabzon’un en fazla vergi veren ve ihracat yapan işadamları, ödüllerini TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden aldı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, “Trabzon, çok sayıda işadamı pek çok siyasetçi bilim adamı çıkarmış bir coğrafya. İnsanın zekâsı noktasında kimsenin şüphe duymadığı bir coğrafya. Trabzon fındığın yüzde 10’unu yetiştiriyor ama toplam fındık ticaretinin yüzde 40’ı Trabzon’da. Bu zekanın bir ürünü” dedi.


Şehrin Trabzonspor sevgisine de değinen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Burada esas önemli olan Trabzon’un tanıtımı. Haftanın 7 günü Trabzonspor’u konuşmayın işe vakit kalmıyor dedim. Trabzonspor’un başarısı bize bir fırsat veriyor. Bunu ticarete çevirmemiz lazım. Trabzonspor’un UEFA’daki başarısını kutluyorum. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Trabzon’u dünyaya tanıtmak istiyorsak Trabzonspor’un bu Avrupa maçlarını bir fırsat bilmemiz lazım. Tanıtım için bundan daha iyi bir fırsat olmaz. Bu maçları Trabzon’un yurt dışına tanıtımına çevirin. Trabzon Türkiye’nin en yaşanabilir en sakin şehri olarak ilan edildi. Markanızı ona göre yapmanız lazım.”


-Birlikte hareket edebilmenin önemi


Başarının arkasında birlikte hareket etmenin geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Trabzon’un turizmi kadar önemli olan bir konunun da ulaşım olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Bir şehrin ekonomisin büyütmek için ulaşım olmazsa olmaz. Olmayan şey demiryolu. Demiryolu güneye ve İç Anadolu’ya açılış kapılarının başında geliyor. Atatürk deTrabzon’a demiryolu gerektiğini söylemiş. Atatürk’ü seviyorsak demiryolunu buraya getireceğiz. Ben bu konuda bana ne vazife düşüyorsa derhal yapmaya hazırım.  Trabzon tarihte ticaret yollarının üzerindeydi hep. 

Ticaretin olduğu yerde zenginlik olur refah olur. Modernizasyonu gerçekleştirerek Sarp kapısında bekleme sürelerini yarı yarıya indirdik. Bu toprağı attık artık her tarafta tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması konuşuluyor. Bunu başarırsak Trabzon ticaretin merkezi olacak” diye konuştu.


-Teşvik konusu


Önümüzdeki dönemde teşvik bölgelerinin yeniden belirlenmesinin gündemde olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Trabzon vekillerini doğru şekilde yönlendirebilirseniz, vekillerimiz de bölgeyi en iyi şekilde savunacaktır” dedi.


Trabzon TSO  ve Trabzon Ticaret Borsası’nı da akredite oda oldukları için kutlayan Hisarcıklıoğlu, Trabzon’da ABİGEM, Kredi Garanti Fonu gibi kuruluşların şubesi bulunduğunu bildirerek, işadamlarını bu olanaklardan yararlanmaya çağırdı.


-Zenginliğin kriteri girişimci sayısı


“Biz zengin olmak istiyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “ Zenginlik girişimci sayısıyla ölçülüyor. Japonya’nın 4 misli gerisindeyiz. Türkiye’de her yıl 750 bin kişiye iş bulmak zorundayız. Onun için yeni girişimcilere ihtiyacımız var.

Türkiye’nin nüfusunun yarısı kadın ama girişimcilerdeki kadın oranı yüzde 6,5. Onun için Kadın Girişimciler Kurulumuz var. 81 ilde kadın girişimci kurullarımız var. Kadın girişimcilerimizin başarı hikayelerine ne olur basında yer verin. Diyorlar ki bazen başkan bu kadınları nerden çıkarıyorsun başımıza? Müslümanların örnek aldığı kişi Peygamber Efendimiz. Peygamberimizin eşi Hazreti Hatice Mekke’nin en büyük tüccarlarındandı. Hem Peygamberi örnek alacan sonra kızı evde oturtacaksın. Bu olmaz. İnsanın en hayırlısı insana hayırlı olandır. Bir kişiye iş verse, aş verse öbür tarafta sınıfı geçecek.”

-Diğer konuşmacılar


Törende konuşan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise, dünyadaki ekonomik krizlere rağmen Türkiye’nin dimdik ayakta olduğunu belirterek bunun özel sektörün katkılarıyla gerçekleştiğini söyledi.

İş dünyasının yapısal reform taleplerini değerlendiren Vali Kızılcık, kamu yönetiminde önemli reformlar yapıldığını belirterek bunların OECD raporlarında da yer aldığını ifade etti.

Trabzon’da yürütülen çalışmaları değerlendiren Vali Kzıılcık, konuşmasını vergi rekortmenlerini kutlayarak ve iş dünyasına başarılar dileyerek tamamladı.

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy da konuşmasında verginin çok kutsal ve onur verici bir görev olduğunu söyledi. İşadamlarının en büyük arzusunun çalışmak, kazanmak ve vergi vermek olduğunu dile getiren Ulusoy, “Bu bizim için en büyük mutluluk. Gurur ile şunu söylemek istiyorum bu ilde vergi rekortmenliği yaptım şimdi gene devam ediyorum” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Karadeniz turizminin geliştirilmesi ve İran’la ilişkilerde yaşanılan sıkıntıların giderilmesi konusunda taleplerde bulunan Ulusoy, “Sayın Başkandan ricam olacak. Karadeniz’in bir turizm sevdası var. Biz bunu 65’li yıllardan aldık bu güne getirdik. İnanıyorum ki birkaç yıl içinde Trabzon’un turizmi daha da iyi olacak. Ayrıca TOBB’da Türk-İran iş dünyasını temsil ediyorum. Biz hükümet politikası yürütmedik. Türk iş alemini temsilen İran’la Türkiye arasında 70’in üzerinde toplantı yaptık. Yine yardımlarını istiyorum. Yaşımı biliyorum bu işi devredeceğim ama biraz daha gideyim diyorum. İran’da çok mücadele ettim. İran’dan Karadeniz’e ve Türkiye 2 milyonun üzerinde insan geliyor. Asırlara dayalı ilişkimiz var. 3-5 aydan beri biraz sıkıntı var ama biz alışverişimizi durdurmak istemiyoruz. Bizim 15 tane ilimizin Karadeniz’de turizm ve taşımacılıkta potansiyelimiz ve şansımız var. Taşımacılıkta akaryakıt sorunumuz var. Bunlarla ilgili Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızla da görüşeceğim” şeklinde konuştu.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise konuşmasına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve ekibine Türkiye ekonomisinin gelişmesi konusunda dünyanın 4 bir köşesinde yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla teşekkür ederek başladı.

Trabzon ekonomisini değerlendiren Başkan Hacısalihoğlu, “Son verilere bağlı olarak Trabzon’un ekonomisin gelişmesi konusunda 2009-2010 döneminde büyüme yüzde 14 idi. 2011 yılının 11 aylık süre içindeki gelişme yüzde 63 oranında. Rakamlara inanamadık ama sonuçta böyle hızlı bir gelişme olduğunu gördük. Bu da geleceğe dönük makro seviyede umut verici. 111 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yılki 11 ayda 102 ülkeye ihracat yaptık. Türkiye’de 1 milyar doları aşan şehirler arasında 14. sırada yer alıyor. Bunlar iyi rakamlar, şehrin geleceği adına umut verici ve övünülecek konular” dedi.

Trabzon’un demiryolu talebini dile getiren Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da, “Demiryolu bizim 100 yıllık bir hayalimiz. Başkanımız Hisarcıklıoğlu’nun geçmişte bir beyanatını gördüm bu konuyla ilgili. Trabzon’un demiryolu ile buluşmasının önemini anlatıp destekleyeceğini söylüyordu. Kendisine teşekkür ederken bu hassasiyeti göstermesi için kendisinden kent adına destek bekliyorum” dedi.

Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul ise bilgi ve iletişim konusunda son yıllarda önemli gelişmeler olduğunu ve işlemlerin elektronik ortamda yapılmaya başlandığını kaydetti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA