TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB, en hızlı büyüyen şirketlere ‘küresel köprü’ kuracak


19.05.2019 / Samsun



TOBB öncülüğünde, TEPAV işbirliği ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi. Cirosunu 2 yılda yüzde 5.324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması ilk sırayı aldı. Ödül alan girişimciler ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantının bitiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Samsun Çarşamba Havalimanında anı fotoğrafı çektirdi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ödül törenindeki konuşmasında, “Bizler Türk iş dünyası olarak, 1919’dan 2019’a, aynı ruh, aynı inançla çalışmayı sürdürüyoruz. 100 yıl sonra şimdi, ekonomik alanda bir istikbal mücadelesi veriyoruz. Türk özel sektörü olarak diyoruz ki, dün yapabildiysek, bugün de yapabiliriz. Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almasını ve lider ülke haline gelmesini, hep birlikte çalışarak sağlayacağız” ifadesini kullandı.​

TÜRKİYE 100 LİSTESİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


TOBB öncülüğünde TEPAV işbirliğinde, başvuran şirketlerin 2015-2017 arası 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışması sonuçlandı. Yarışma sonuçları Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı dolayısıyla Samsun’da düzenlenen törende açıklandı. Törene Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ve TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanları katıldı.

 

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmaya 19 Mayıs mesajı ile başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun'a ayak basmasıyla başlayan, İstiklal Mücadelesinin 100. Yıldönümünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “19 Mayıs, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme boyun eğmeyen milletimizin, varoluş mücadelesinde ilk adımdır. Tüm dünyada mazlumların örnek aldığı, bir yeniden şahlanıştır. Samsun’da yanan kıvılcım, dalga dalga tüm Anadolu’ya yayılmış, destansı bir istiklal mücadelesini başlatmış, bir milletin küllerinden yeniden doğmasını sağlamıştır. Bu toprakların hâlâ vatan kalmasını, 1919’da başlayan, 1922’de Büyük Zaferle sonuçlanan ve 1923’te Lozan’da başarısını dünyaya kabul ettiren, İstiklal Harbi’ne borçluyuz.

Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimizin özgürlüğü ve ülkemizin bağımsızlığı uğruna canını esirgemeyen, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz rahmet ve minnetle anıyoruz. 100 sene önceki ruhu iyi anlamalıyız. Türk Milleti, birbirine sarıldıkça kazanmış, dağıldıkça kaybetmiş. O halde, Samsun’da başlayan bu ruhu, bu azim ve inancı tekrar kazanmalı ve birbirimize sarılmalıyız. İşte bundan hareketle, bu destansı mücadelenin anısına, ülkemizin en hızlı büyüyen şirketlerini açıklayacağımız, Türkiye 100 ödül törenini, 19 Mayıs 2019’da Samsun’da yapıyoruz. Bugün Samsun’da bizlere ev sahipliği yapan, Samsun’daki tüm Oda ve Borsalarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’nin dört bir yanından gelen, kadın ve genç girişimcilerimizi de ayrıca tebrik ediyorum.”

 

-100 şirketin büyüme ortalaması yüzde 605

 

Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin son 2 yıl, yani 2015-2017 arası ciro artış hızının, dikkate alındığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İşte bu salonu dolduran şirketler, bu alanda müthiş bir başarı kaydetti. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin, bu dönemdeki ortalama büyümesi, yüzde 605.Bu çok çarpıcı bir rakam” dedi. Bu şirketlerin Türkiye’deki milli gelir artışının 18 kat üzerinde bir performans  gösterdiklerini bildiren TOBB Başkanı, yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise, ortalama yüzde 332 artırdıklarını söyledi.

 

2017 yılında her bir şirketin ortalama, 60 milyon TL’lik satış yaptığını, yine her biri ortalama 93 kişiye istihdam sağladığını bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu , “2015-2017 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 70 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. Tam 68 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Böylesine büyük başarılar gösteren ve Türkiye 100’e girmeye hak kazanan şirketlerimizle iftihar ediyor, hepsini yürekten kutluyorum. Bu başarı elbette kendiliğinden gelmiyor. Buradaki şirketler, hem genç, hem de yenilikçi, hem de sürdürülebilir şirketler. Bakın Türkiye 100 şirketlerinin yaş ortalaması 11,5. Türkiye 100 şirketleri herkesin bildiği işleri, çok farklı bir anlayışla yapıyorlar. Dijital teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmüyor, buna büyük önem veriyorlar. Yüksek bir çevre bilinciyle “sıfır atık” anlayışıyla çalışıyorlar. Bakın 2019’daki Türkiye 100 listesine giren şirketlerden 10’u önceki yıllarda da Türkiye 100 listesinde yer aldı. Burada çok önemli iki nokta daha var: Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımı da oldukça dikkat çekici. Listede 3 büyük şehir dışında, 22 şehrimizden şirketler var. Anadolu’nun yükselişi, burada da açık bir şekilde görülüyor.

 

Sektörler açısından da yine ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden, telekoma; inşaattan, lojistiğe; gıdadan, tekstile; plastikten, makineye kadar, çok sayıda farklı sektörden şirketler bulunuyor.

Bu çeşitlilik aslında, ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun; doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin, en güzel ispatı.”

 

-Marifet iltifata tabi

 

“Türkiye 100” programını 3 nedenle çok önemsediklerini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Birincisi şu; Biliyorsunuz bizim kültürümüzde güzel bir söz var: “marifet iltifata tabidir”. İşte iltifatı en çok hak edenler, bu ülkenin zenginleşmesinde öncü rol üstlenen, vergi ödeyen, üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan, girişimcilerimiz. Hele ki, böyle bir dönemde, büyük başarılar elde eden şirketleri, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini takdir etmek, onlara teşekkür etmek istiyoruz. İkinci olarak; İyi yönetilen, geleceği parlak olan bu şirketlerin, önünün daha fazla açılmasını, daha fazla büyümelerini istiyoruz. İşte bunun için, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini herkese tanıtıyoruz. Yatırımcıya ve müşteriye daha kolay ulaşmalarını sağlıyoruz.

Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da aktif olmaları, ihracat yapmalarını istiyoruz. Bunun için destek oluyoruz. Bu işe önem vermemizin üçüncü nedeni de şu; Bu çağda zenginleşmenin, kalkınmanın anahtarı girişimcilik. Bizim de daha fazla girişimciye ihtiyacımız var.

Biliyorsunuz girişimcilik de heves işi.  İşte Türkiye 100 yarışmasıyla, girişimci rol modellerimizin sayısı artsın istiyoruz. Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Bütün gençlerimizin, kadınlarımızın, bu salondaki başarı hikâyelerini duymalarını istiyoruz. Duysunlar ki, onlar da girişimci olmaya daha fazla heves etsinler.”

 

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuşmasında, "Katma değeri yüksek ve markalı ürün ihracatımızı artırmak için KOBİ düzeyinden başlayıp, kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza bu yıl 3 milyar 104 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz." dedi.

 

Bugün dünyanın en karlı 20 şirketi arasındakilerin çoğunun bilişim, teknoloji ve yüksek teknoloji üreten, yeni girişimcilik fikirleri olan firmalar olduğuna dikkati çeken Pekcan, bu girişimcilerin de yeni arayışlar içene giren ve yeni teknolojiye yatırım yapan firmalar olduğunu, bugün girişimcilik ve inovasyon sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojilerin, küresel ekonominin oyun kurucuları pozisyonuna geldiğini vurguladı.

 

İnovasyon ile kar ve rekabetçiliğin bir bütün haline geldiği bu yüzyılda Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseltmenin yolunun inovasyon ve yenilikçi teknolojilerde var olmaktan geçtiğinin altını çizen Bakan Pekcan, "Bu da ancak ülkemizdeki girişimcilerin desteklenmesiyle mümkün olacaktır." diye konuştu.

 

"Katma değeri yüksek ve markalı ürün ihracatımızı artırmak için KOBİ düzeyinden başlayıp, kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza bu yıl 3 milyar 104 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz. Lütfen bu destekleri kullanın, kolaydestek.com.tr'den hepsini rahatça görebiliyorsunuz. Bakanlığımızın sağladığı bu desteklerden daha fazla istifade edilmesi, KOBİ'lere, genç ve kadın girişimcilere yaygınlaştırması için eğitimler vermeye devam ediyoruz."

                                                                         

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin temsilcilerini de tebrik eden Pekcan, bu firmaların, ülkenin kalkınması ve büyümesi için yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin tüm hedeflerine emin adımlarla ulaşmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

 

 

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuşmasında, "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı'nın ikinci çağrısı da sonuçlandı. İnşallah teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz." dedi.

 

En hızlı büyüyen 100 şirketin 36 farklı sektörden olduğunu anlatan Varank, şöyle konuştu:

 

"TOBB'un belirlediği, Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin profillerine baktığımızda; 36 farklı sektörden teknoloji odaklı ve ihracatla büyüyen firmaların ön plana çıktığını görüyoruz. Ar-Ge'ye, inovasyona, teknolojiye inanan, nitelikli insan kaynağına sahip ve çevre duyarlılığı gelişmiş bu firmalarımız; Türkiye'den 18 kat daha hızlı büyüyorlar; hem de bunu istihdamlarını artırarak yapıyorlar. Tam 68 ülkeye ihracat yapan bu 100 şirketin yapısına baktığımızda, ortalama 11-12 yıl önce kurulduklarını, yöneticilerinin yaş ortalamasının da 46 olduğunu görüyoruz.  İşte tüm bu verileri alt alta koyduğumuzda; sağlıklı büyümenin formülünün teknoloji, nitelikli insan gücü, üretim ve ihracat olduğunu görüyoruz.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi, 2023 hedeflerimize ulaşmada vazgeçilmez bir öncelik olarak görüyoruz. Bakanlığımızın sağlamış olduğu desteklerin bugün ödüllendirilen 100 şirkete katkı sağlamış olması tabi ayrı bir övünç kaynağı.  Sevinerek görüyorum ki; kalkınma ajanslarımızın desteklemiş olduğu 7 girişimci firma bugün en hızlı büyüyen bu 100 firma listesinde yer alıyor. Yine listeye girmeye hak kazanan şirketlerimizin 56 tanesi bizlerden KOSGEB aracılığıyla 9.2 milyon liralık destek almış. En hızlı büyüyen 100 şirketimizin 27 tanesine, ilgili kuruluşumuz TÜBİTAK aracılığıyla 27 milyon lirası hibe olmak üzere 72 milyon lirayı aşkın maddi destek vermişiz. Siz yeter ki bu ülke için katma değer üretmeye, bu ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine yükseltmeye yönelik işlerinize devam edin." 

 

- Listeye giren şirketler istihdamlarını yüzde 70 artırdı

 

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirlediği yarışmada birinciliği, 2015-2017 döneminde cirosunu yüzde 5.324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması aldı. Biomar Sagun’u İstanbul’dan Optimal Proje Yönetimi ve İnşaat (Yüzde 4.452), Ankara’dan Naturel Yenilenebilir Enerji (Yüzde 3.774), İzmir’den Vergo Enerji Sistemleri (Yüzde 3.030) ve yine Ankara’dan Profen Savunma ve Güvenlik Teknolojileri (Yüzde 2.320) izledi.

 

Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirket, 2015-2017 döneminde cirosunu ortalama yüzde 605 oranında artırdı. Listeye giren şirketlerin ortalama ciro büyüklükleri ise 59,8 milyon TL.

Şirketlerin nominal gelirlerindeki artış oranı Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 18 katı.  Şirketler 2015 - 2017 döneminde istihdamlarını yüzde 70 oranında arttırdı. Bu 100 şirketin %63’ü ihracat yapıyor. İhracatta, Almanya ilk sırada dikkat çekiyor. İhracat yapan firmalar toptan ticaret sektöründe yoğunlaşıyor. Türkiye 100 listesinde yer alan 36 farklı sektörden şirket, 68 farklı ülkeye ihracat yapıyor.

 

-Ankaralı şirketler atakta

 

Türkiye 100 Yarışması’nın birincisi Aydın’dan çıkarken şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 23 şirket ile İstanbul aldı. İstanbul’u 22 şirket ile Ankara, 7 şirket ile Antalya, 5 şirket ile Kocaeli, 4’er şirket ile de Adana, Bursa ve Kahramanmaraş takip etti. En hızlı büyüyen şirketler listesinde 25 farklı ilden firma yer aldı.

 

-Şirketlerin yaş ortalanması

 

En hızlı büyüyen şirketlerin yaş ortalaması 11,5. CEO’ların yaş ortalaması ise 45,9. 10 firmanın CEO’sunun yaşı ise 35’in altında. En hızlı büyüyen şirketlerin büyük çoğunluğu aileden veya aile dışından bir ortağa sahip. Şirket kurucuları aynı aileden olan şirket sayısı 58. Kurucuları aynı aileden olmayan şirket sayısı 42.

 

Tek kuruculu şirket sayısı 30. Bunlardan 13’ü tamamen kurucu kontrolünde ve üst düzey yönetimde profesyoneller yok. Şirketlerdeki ortalama kurucu sayısı 2,4. Şirketin üst düzey yönetim kadrosunda kurucular dışında profesyonellere de yer veren firma sayısı 55.

 

-İlk 100’de eğitim seviyesi

 

En hızlı büyüyen şirketlerde, nihai karar merci konumundaki kişilerin eğitim seviyelerinin yüksek olduğu dikkat çekiyor. Türkiye 100 listesinde yer alan 79 şirketin en yetkili kişileri üniversite veya üzeri eğitim seviyesine sahip. En yetkili kişilerin eğitim dağılımı şöyle; Üniversite mezunu 58, doktoralı 3, yüksek lisans yapmış olan 18, meslek yüksekokulu mezunu 3,  lise mezunu 7, meslek lisesi mezunu 6, ilköğretim mezunu 5.

Toplam çalışanlar içinde üniversite ve üstü seviyede eğitime sahip olanların oranı yüzde 51 ve üzeri olan firma sayısı ise 42.

 

-Sektörel durum

 

Türkiye 100 Yarışması’nı kazanan şirketlerin sektörel dağılımını bakıldığında “toptan ticaret” 16 şirket ile ilk sırayı aldı.  Firmaların yüzde 90’ı 2019 yılında çalışan sayılarını artırmayı hedefliyor. Firmaların yüzde 77’si çalışanlarının niteliklerini artırmaya yönelik kurum içi ve kurum dışı eğitim faaliyetleri düzenlemeye dikkat ediyor. En hızlı büyüyen 100 şirketin 35’i çalışanlarının kendi işlerini kurmasına yardımcı oluyor.

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA