

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.
tobb.org.tr73. GENEL KURUL
44
üretiminde % 0,4 düşüş olurken, diğer sebzelerin üretiminde artış olmuştur. En yüksek
oranlı artışlar % 14,1 ile kıvırcık marul, % 5,5 ile karnabahar, % 2,5 ile kırmızı lahana
üretiminde gerçekleşmiştir.
Meyve ürünleri, içecek ve baharat bitkileri üretiminde 2015 yılında kaydedilen % 3,9’luk artış,
2016 yılında % 6,3’e yükselmiş, üretim 18.887.625 ton olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında
önemli oranda azalan üzüm üretimi, 2016 yılında iklim koşulların uygun gitmesiyle % 9,6
artış göstermiştir. Diğer meyveler ve sert kabuklular grubu üretiminde % 5,3, baharat bitkileri
üretiminde % 11,3 artış gerçekleşmiştir. 2016 yılında da olumlu iklim şartları neticesinde
verimlilik artmış, muz, incir, avokado ve kivinin toplam üretimi % 3,7, turunçgillerin toplam
üretimi % 6,6, diğer meyvelerin üretimi % 9,4 yükselmiştir. Muz, incir, avokado, kivi grubunda
en yüksek üretim artışı % 3,6 ile muz üretiminde olurken, turunçgiller grubunda % 12,4 ile
mandalina, diğer meyveler grubunda % 13,7 ile elma üretimi en çok artış gösteren meyveler
olmuştur (Tablo 23, Grafik 9).
Tablo 23. Meyve Ürünleri, İçecek ve Baharat Bitkileri Üretim Miktarları
Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri
Üretim (Ton)
Değişim (%)
2014
2015
2016
2015
2016
Üzüm
4.175.356 3.650.000
4.000.000
-12,6
9,6
Diğer meyveler ve sert kabuklular
12.700.845 13.875.012 14.612.774
9,2
5,3
Muz, incir, avakado, kivi
585.895
614.590
637.455
4,9
3,7
İncir
300.282
300.600
310.341
0,1
3,2
Muz
251.994
270.500
280.251
7,3
3,6
Diğer
33.619
43.490
46.863
29,4
7,8
Turunçgiller
3.783.517 3.975.873
4.240.179
5,1
6,6
Portakal
1.779.675 1.816.798
1.852.141
2,1
1,9
Mandalina
1.046.899 1.156.365
1.299.413
10,5
12,4
Limon
725.230
750.550
840.588
3,5
12,0
Diğer
231.713
252.160
248.037
8,8
-1,6
Diğer meyveler
5.753.634 6.460.799
7.064.990
12,3
9,4
Elma
2.480.444 2.569.759
2.921.686
3,6
13,7
Kayısı
270.000
680.000
730.000
151,9
7,4
Şeftali
608.513
642.727
673.583
5,6
4,8
Kiraz
445.556
535.600
599.187
20,2
11,9
Armut
462.336
463.623
470.939
0,3
1,6
Nar
397.335
445.750
465.150
12,2
4,4
Çilek
376.070
375.800
410.300
-0,1
9,2
Erik
265.490
279.761
298.927
5,4
6,9
Vişne
182.577
183.500
189.824
0,5
3,4
Diğer
265.313
284.279
305.394
7,1
7,4
Zeytin ve diğer sert kabuklular
2.577.799 2.823.750
2.670.150
9,5
-5,4
Zeytin
1.768.000 1.700.000
1.730.000
-3,8
1,8
Fındık
412.000
646.000
420.000
56,8
-35,0
Ceviz
180.807
190.000
200.000
5,1
5,3
Antep fıstığı
80.000
144.000
170.000
80,0
18,1
Diğer
136.992
143.750
150.150
4,9
4,5
Baharat bitkileri
227.362
247.045
274.851
8,7
11,3
Kırmızı biber
186.291
204.131
224.918
9,6
10,2
Kimyon
15.570
16.897
18.678
8,5
10,5
Diğer
25.501
26.017
31.255
2,0
20,1
Çay
1.266.311 1.327.934
1.370.000
4,9
3,2
Toplam
17.103.563
17.772.057
18.887.625
3,9
6,3
Kaynak: TÜİK.
(1): Çay meyve üretimi toplamına dahil değildir.