

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.
tobb.org.tr73. GENEL KURUL
12
elektronik sistemine kaydedilir.” hükmünün bulunduğu, ilgili maddelerin diğer fıkralarında
sorumlu müdürün ve satış ve tanıtım elemanının görev ve yükümlülüklerinin açıkça
belirtildiği, bu hükümler doğrultusunda aynı kişinin sorumlu müdür yeterlilik belgesi ve satış
ve tanıtım elemanı yeterlilik belgesi olsa dahi aynı anda iki yeterliliği de kullanamayacağı,
tıbbi cihaz satış merkezlerinde çalışan bir kişinin ilgili yeterlilik ve çalışma belgelerine sahip
olması koşuluyla aynı firmada satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak
çalışmasının mümkün olduğu ifade edilmiştir.
Mut Ticaret ve Sanayi Odasından alınan 22.02.2016 tarihli yazıda; Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığından, zeytinyağı üretiminde oluşan zeytin karasuyunun gübre
olarak kullanılmasına müsaade edilmesi talep edilmiştir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca; zeytin karasuyunun, 29.03.2014 tarih ve 28956
sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler
ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin
Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik” eklerinde gübre olarak yer
almamakta olduğu,
Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünce; küresel ısınma, atık
gazlar, atık yağlar derken çevre ile ilgili çalışmaların hızla devam ettiği, bu konuda pek çok
çalışmanın yetersiz kaldığı ve doğanın kirlendiği, buna bağlı olarak ekonomik sorunların ve
sağlık sorunlarının ortaya çıktığı, zeytinyağı fabrikalarında, zeytin sıkma işlemi sırasında
atık olarak ortaya çıkan ve sulardaki hayvanların, topraktaki bitkilerin ölümüne neden
olan zeytinyağı karasuyu sorununun dünyadaki pek çok ülkeye etki ettiği, Türkiye’deki
fabrikalardan doğaya 150 bin ton zeytin karasuyu verildiği ve bunun da çevreyi nasıl
kirlettiğinin yapılan çalışmalarla ve yayınlarla belirtildiği, özellikle Akdeniz ülkelerinin ve
Türkiye’nin en büyük kâbusu haline gelen karasuyun arıtılmasının neredeyse imkânsız gibi
göründüğü, karasuyunun 2006 yılının son günlerinde yürürlüğe giren Çevre Koruma ve
Atık Yönetmeliği ile doğaya salıverilmesinin yasaklandığı, ancak bazı zeytinyağı fabrikası
sahiplerinin zeytin karasuyunun çevreye çok yararlı olduğunu söylediği; üretim prosesi
sonrasında açığa çıkan yüksek organik madde, polifenoller, uçucu asitler, pektin, yağ,
taninler ve yüksek KOİ, BOÎ içermesi nedeniyle karasuyunun toksik ve kirletici bir materyal
olduğu,
bu özellikleri ile karasuyunun arıtımında büyük güçlükler ve zorluklar yaşandığı, kirleticilik
parametresi olan KOI (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) değerinin karasuda evsel atık suyun 200 -
300 katı kadar olduğu, yüksek organik madde içeriğinden dolayı karasuyun, deniz ve nehirler
gibi alıcı su kaynaklarındaki çözünmüş oksijeni çok hızlı tükettiği, dolayısıyla suda yaşayan