TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Sivas'ta 70 kadına evde halı dokumayı öğrettiler


19.01.2020 / Sivas



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sivas Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Sivas Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meziyet Genç, "Buradaki özel hastane üyelerimizle kahvaltı yapıyor, halk eğitim merkezi üyelerimize diksiyon kursu açıyor. Zekiye hocamız, üniversiteyle çok güzel bir bağ oluşturdu. Üniversitede hah dokuma tekniği geliştirmiş bir hocamız da, Zekiye Hocamıza ulaşmış. Patentini aldığı hah dokuma yöntemini anlatmış. Bu tekniğin tanıtımım üstlendik. Bir atölye şeklinde kurguladık. Tüm Sivas'ı çağırdık. Atölyede 70 kadına öğrettik" dedi.​

TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

- TOBB Sivas Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meziyet Genç

 

TOBB Sivas Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meziyet Genç, çok kısa süreli bir İstanbul macerası dışında tüm iş hayatını Sivas'ta şekillendirdiğini ifade etti. 1999 depremi öncesi İstanbul'a kuzeninin vasıtasıyla bir iş görüşmesine giden Genç, hikâyesinin kalan kısmını şöyle anlattı: "Büyük bir kitabevi müşteri ilişkilerine eleman arıyordu. Babamlara 'İstanbul'a gezmeye gidiyorum' diyerek gittim, işe kabul edildim. Babamları da amcamlar ikna etti. Ama 1999 depremi olunca, Sivas'a geri geldim. Burada evlendim. Evlendikten sonra çalışmayı çok sevdiğim için sürekli iş talep etmeye başladım. Eşim de kendi şirketinde bir oda verdi. Haftanın iki üç günü gidip geliyordum ama bu beni kesmiyordu. Bir ilaçlama firmasının 3 yıl süreyle bölge müdürlüğü yaptım. Bana ait bir işim olsun diye düşünürken, üçüncü çocuğuma hamilelik sırasında, kendi çamaşırhanemi kurma fikri gelişti. KOSGEB sertifikasıyla iş kurdum. Eşim 'Ben de karışmıyorum' dedi ve ben yola tek başıma çıktım. Çocuğumla beraber, işimi de büyütüyorum. 4 senedir kendi işimi yapıyorum. Çok da mutluyum. Sivas yerel gazetesinde yapan anket sonucu en başarılı kadınlar listesinde ilklerde yer aldım. Galiba aile geleneğinin de etkisi var. Dede, baba madenci olunca, biz de memur mantığıyla büyümedik."

 

-Kurulda olmak için işyeri açmak isteyen var

 

Kurulda ise 6. yılım doldurduğunu belirten Genç, şunları söyledi: "Daha önce icra kurulundaydım. Biz başkanımızdan memnunduk. Ama o İstanbul'a gidince, başkan ihtiyacı doğdu. Burada arkadaşlarımızla birlikte çok güzel işler yapıyoruz. Ayda iki etkinlik yapıyoruz. Rol model olmayı başardık. Üyeliklerimize talep arttı. Düğünde bile gelip 'Nasıl üyeniz olabiliriz' diye soruyorlar. Sırf kurulda olmak için işyeri açmak isteyenler bile var. Buradaki özel hastane üyelerimizle kahvaltı yapıyor, halk eğitim merkezi üyelerimize diksiyon kursu açıyor. Ayrıca Hayvanları Koruma Derneği'yle gece düzenledik. Zekiye hocamız, üniversiteyle çok güzel bir bağ oluşturdu. Üniversitede hah dokuma tekniği geliştirmiş bir hocamız da, Zekiye Hocamıza ulaşmış. Patentini aldığı hah dokuma yöntemini anlatmış. Bu tekniğin tanıtımını üstlendik. Bir atölye şeklinde kurguladık. Tüm Sivas'ı çağırdık. Emine Tonus Hocamız tekniği geliştirmişti ve atölyede 70 kadına öğrettik. Herkes malzemelerim alıp eve götürdü, halen üretiyorlar. Oda bünyesinde bunun eğitimlerini vermeyi düşünüyoruz. Talep çok fazla. Duvar halısı, çanta, bu yöntem, her türlü üretime uygun. İncik boncukla uğraşmaktan sıkıldık. Ayrıca Sivas'ta bitmek üzere olarak kale projesinde, kurul olarak yer talep edeceğiz. Uygun görülürse tüm Sivaslı kadınlarının ürettiği değerli ürünleri iç-dış pazara sunacağız.”

 

-Maya tuttu

 

“Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz” diyen Genç şöyle devam etti: “Kurulun zaman geçtikçe, tabiri caizse çok sağlam bir şekilde maya tuttuğunu bizzat gözlemliyor ve Rifat Bey'in destekleriyle daha da güçleneceğimizi biliyoruz. Öğrencilerden çok sık söyleşi talebi alıyoruz. Gençlerin girişimciliğe merakı, Rifat Bey'e olan hayranlıkları gözümüzden kaçmıyor. Gerçekleştirdiğimiz tüm söyleşilerde Rifat Bey'in 5 ilkesinden muhakkak bahsediyoruz. Gençler not ediyor ve tekrarlatıyor. Bu bizi fazlasıyla onore ediyor. Rifat Bey'e desteğini her zaman arkamızda hissettirdiği için, tüm samimiyetiyle sorunlarımıza sahip çıktığı için kurulum ve girişimci kadınlarımız adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kurulumuz oluştuğu andan itibaren bizlere 'Yeter ki projeyle gelin, ben arkanızdayım' diyen Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Mustafa Eken'e de teşekkür etmek istiyoruz. Her zaman bizlere bir telefon kadar yakın olan başkanımıza şükranlarımızı sunuyorum."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Doç. Dr. Zekiye Tamer Gencer: “İletişim fakültesinde öğretim üyesiyim. Lise hayatımda radyoculuk yaptım, oyunlar sergiledik. Reklamcılık eğitimi aldım. 5 yıl kadar özel sektör deneyimim var. Marka yönetimi yaptım. "Toplumdan aldığımı topluma vermeliyim" diyerek, 10 sene önce Cumhuriyet Üniversitesi'nde işe başladım. Hem gençlerle, hem kadınlarla çalışıyorum. Üniversitede akademik yayınlarla, burada danışmanlıkla devam ediyorum. Evliyim ve iki çocuğum var. Esra Şenel Uçmaz: Sigortacıyım. Bankacılık ve sigortacılık okudum. İş hayatına 20'li yaşlarda atıldım. Ailemin işyerinde işe başladım. Orası kapanınca kendi işyerimi açtım. İki kızım var ve evliyim. Kendi işimizi kurduk ve ilerliyoruz.”

 

Tuğba Canan Genç: “Mimarım. 29 yaşındayım ve bekârım. 3 yıldır serbest çalışıyorum. Mezun olduktan sonra bir cesaretle kendi işyerimi açtım. Restorasyon işleri de yapıyorum, okulu bitirdim ve memleketime geldim ve kendi işimi açmaktan pişman değilim.”

 

Mualla Sayıcı Aydın: “Benim üçüncü dönem icra kurulu üyeliğim. Kurul üyeliği teklifi ilk geldiğinde önce girişimciliği araştırdım. 1990'h yıllarda ilk THY acentesini açan benim babam. Araştırma yaparken fark ettim ki, o gerçek anlamda girişimciydi. Benim de rol modelim oydu. Mimarlıktan soma çeşitli seçenekler arasından bir büro açtım. Eşim de inşaat mühendisi. Eşimle beraber 18 yıldır beraber çalışıyoruz. 2 yıldır proje piyasasının çok tadı yok. Bu nedenle eşim inşaat malzemesi satıyor. Ben de proje çalışıyorum. Ama eski tadı olmadığı için enerji kimlik belgesi verilmesi konusuna yoğunlaştım.”

 

İlknur İnce: “Mimarım, 3 çocuk annesiyim. Babam müteahhit. Babam da, eşim de iyi birer girişimci. Eşimle her aşamada birlikte çalışıyoruz. Bir mimarlık ofisi açtık. Şimdi ben de yapı denetime geçtim. Eşim ise proje yapıyor. Ailede 8 mimar var. 3 çocuğum var, onlar da mimar olmak istiyor. Babam çok mutlu, ‘Mimar veya inşaat mühendisi olmayana kız vermem’ diyor. 3 dönemdir de icra kurulundayım.”

 

Süheyla Kılıç: “Mali müşavirim. İşletme okudum. Mali müşavir olmak istiyordum çünkü rakamlara karşı zaafım vardı. Önce uzun bir süre telekomünikasyon sektöründe çalıştım, 10 yıldır da kendi ofisim var. İki erkek çocuğum var.”

 

Yasemin Korkmaz: “Mersinliyim, bu şehre öğrenci olarak geldim. Fransız dili ve edebiyatı okudum. Öğretmenlik yaptım. Baktım bana göre değil, hemen tekstile geçtim. 3 senedir mağazalarım var. 1 ay önce kendi markamı kurdum. İsmi YK collection. Kendi tasarımlarımı da yapacağım.”

 

Aslı Korkut: “Niğdeliyim, Sivas'a üniversite için geldim. İlk olarak üniversitede çalışmaya başladım, daha sonrasında ise çağrı merkezinde bankacılıkta işe güdün. Eşim Sivaslı. Dolayısıyla Sivas'a yerleştim. Eşim bir kız öğrenci yurdu açtı. Beraber işletelim teklifiyle gelince, işten ayrıldım. O arada kızım oldu, kızım 3 yaşına gelene kadar işi bıraktım. Kızım kreş çağma gelince ise, istediğim gibi bir kreş bulamayınca Neşe Erberk Kreşi'nin şubesini açtım. Şu anda 30 çocuğumuz var.”

 

Yurdagül Ceyhan: “Sivaslıyım, inşaat mühendisiyim. 2002 yılında işyerimi açtım. Eşimle beraber doğalgaz ve inşaat üzerine bir şirket kurduk. Birçok sosyal faaliyette bulundum. Kent Konseyi'nde yer aldım, KADEM'de çalıştım. Daha sonrasında eşim memuriyete geçti, bense tek başıma devam ediyorum, inşaatın her alanında çalıştım. Devam da ediyorum. İki oğlum var. Şu anda da enerji kimlik belgesi için girişimlerim var.”

 

Rüveyda Saygın Uçar: “Güzellik ve organizasyon üzerine çalışıyorum. 1998'de işletmeciliği bitirdim. Başörtüsü nedeniyle memuriyet olmayınca, Yimpaş mağazalar zincirinin güzellik salonunda idareci oldum. Hiç bilmediğim bir sektördü. O süreçte kurslara katildim. 2002 yılında ise, işletmeyi devraldım. İki salonumuz var. Bizim ailemizde babam da esnaftı. Eşim ise devlet memuru. Onun da katkılarıyla işleri büyüttük. Organizasyon işine girdik. Milli Eğitim'e bağlı güzellik kursu için başvuruda bulunduk. Ben de kent konseyi yönetim kurulu üyesiyim. Aynı zamanda 3 çocuk annesiyim.”

 

Tuğba Kılıç: “Gıda şirketimiz var. Aile şirketi ve ben üçüncü kuşağım. Bugüne kadar et, pastırma, sucuk dağıtımı yaptık. Piyasa şartlarından dolayı biraz küçüldük. 3 çocuk annesiyim. KADEM, Kent Konseyi, MÜSIAD gibi oluşumlarda yer alıyorum. 13.5 yıldır aktif olarak çalışıyorum”

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA