TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Madencilik sektörünün ilave desteklere ihtiyacı var”


07.10.2020 / Ankara



TOBB Türkiye Madencilik Meclisi toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla video konferans aracılığıyla yapıldı.​
Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu sıkıntılı dönemde kendilerine destek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e teşekkürlerini ileterek, “Sayın Bakanımız, Madencilik sektörümüzün bu zorlu süreci atlatması için, yasal ve idari düzenlemeler yaptı. Maden ruhsat sahiplerinin mali, idari ve teknik yükümlülüklerinin bazıları 30 Eylül’e, bazıları da 31 Aralığa kadar ertelendi. Vergi borcu yoktur yazısının 30 Eylül’e kadar istenilmemesi sağlandı. Orman izin bedellerinin tahsili 3 ay süreyle durduruldu. İşte tüm bu tedbirler, madencilik sektörümüzün ayakta kalmasını sağladı. Bu vesileyle Sayın Bakanımıza hepimiz adına teşekkürlerimizi arz ediyorum” dedi.

COVID 19 kaynaklı küresel ekonomik daralmanın etkilerinin halen devam ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ortaya çıkan hasarın boyutu da düşünüldüğünde, sektörün ilave desteklere ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

TOBB Başkanı, madencilerin mevcut istihdamlarını korumaları, varlıklarını devam ettirebilmeleri için, başta vergiler olmak üzere, ruhsat bedelleri, devlet hakkı gibi kalemlerde, mali yükü azaltıcı ek tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kamudan alacakların ödenmesi ve yılsonunda sona erecek desteklerin uzatılmasının gerektiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Yatırımcı girişini hızlandırmak için ruhsat güvencesi mutlak suretle korunmalı, hatta artırılmalıdır. İzin süreçleri hızlandırılmalıdır. Zira COVİD 19 salgını üç sektörün önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bunlar; gıda güvenliği için tarım, hastalıklardan korunmak için sağlık ve sanayimizin ihtiyaç duyduğu hammadde güvenliği için madencilik. Dolayısıyla, madencilik sektörümüzü bu süreçte ayakta tutmalıyız” dedi.

Türkiye madencilik meclisinin bu yönde önemli çalışmalara imza attığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Maden Kanunu üzerinde Bakanlığın önderliğinde çalışmalara başlandığını, sektör temsilcilerinin bu çalışmalarda aktif rol alması sağlanarak, kamu ile özel sektörün tam bir işbirliği içinde bulunmasının hedeflendiğini söyledi.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de küresel ekonomi piyasalarında birçok olumsuzluk yaşandığını belirterek, özellikle mart ve mayıs aylarında küçük, orta ve büyük işletmelerde sekteye uğrayan ekonomik faaliyetlerin kendilerini genel hedeflerden bir miktar uzaklaştırdığını anlattı.

Bakan Dönmez, salgın sürecinde enerji sektöründe bazı genel önemler alındığını belirterek, "Bu genel önlemlerin dışında depremden etkilenen Malatya ve Elazığ'daki rödovansçılar ve ruhsat sahiplerinin de vermeleri gereken rapor, proje gibi beyanlarını eylül sonuna, devlet hakkı ve ruhsat bedeli ödemelerini de 28 Aralık'a kadar uzattık. Ayrıca dün imzaladığımız bir kararla temdit süresine 6 ay kala temdit evraklarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne sunulmasıyla ilgili şartı yıl sonuna kadar erteledik. Böylece gelişen şartlar doğrultusunda daha sürdürülebilir madencilik için elimizi taşın altına çekinmeden koyduk." diye konuştu.

Dönmez, madencilik ve çevrenin birbirinin karşıtı kavramlar olmadığını vurgulayarak, "Doğa da bizim, madenler de. Hangi alanda madencilik yapılacağı, madencilik faaliyeti için hangi kurumlardan hangi izinlerin alınacağı kanunlarla belli. Ayrıca, bir maden sahası terk edildiğinde, maden sahibi, projesine göre o sahayı rehabilite etmek ve ağaçlandırmakla yükümlü." ifadelerini kullandı.

Çevreci bir madencilik prensibiyle madenlerden de doğadan da vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Dönmez, yapılan çevreci yatırımların doğru bir şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA