TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Hisarcıklıoğlu’na fahri doktora


25.12.2019 / Van



Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na fahri doktora verdi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'in de katıldığı törenle, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli tarafından kendisine fahri doktora tevdi edilen Hisarcıklıoğlu, bu ünvanı almaktan gurur duyduğunu belirterek, tüm üniversite camiasına teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu; görev süresi boyunca Van’a ekonomik ve sosyal katkılarda bulunması, okul kazandırması, deprem sonrasında nakdi ve kredi desteği sağlaması, ilin tanıtımına yönelik birçok etkinliğe desteği, Van’a sağlık alanında katkıları, ambülans bağışlaması gibi birçok faaliyetinden dolayı fahri doktoraya layık görüldü.​

Hisarcıklıoğlu, takdim töreninin ardından öğrencilerle ve katılımcılarla girişimcilik üzerine görüşlerini paylaştı. Van’ın, Türkiye’nin Orta Asya’ya ve Orta Doğu’ya açılan kapısı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Biz Van’ın iyi gününde de, kötü gününde de hep yanındaydık. Van Depreminin ertesi günü de buradaydık. Ayni ve maddi yardımlarda bulunduk. Van Ticaret ve Sanayi Odamızın 52 bin kişilik Van Kahvaltısıyla, Guinness rekoru kırarken de buradaydık. Çünkü Serhat şehrimiz Van bizim gözbebeğimiz. İşte bu vizyonla, Kapıköy Gümrük Kapısını yeniledik. 2007’de Şehit Mehmet İzdal İlköğretim Okulu Ek Bina İnşaatına ilave olarak yeni bir okul daha yaptık. TOBB olarak Van’a bir de Fen Lisesi kazandırdık” diye konuştu.

 

-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne övgü

 

Yıl içinde yüzlerce toplantıya katıldığını ancak en mutlu olduğum ortamın üniversiteler olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Siz gençlerde ülkemin geleceğini görüyorum. Umutlanıyorum. Daha hevesle çalışıyorum. Bugün Van 100. Yıl Üniversitesi’nde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Üniversitemiz de ayrı bir başarı öyküsü yazmış durumda. Dünyanın en iyi üniversitelerine bakınca, oldukça genç olmasına rağmen Van 100. Yıl Üniversitesi bugün 17 fakülte, 34 bin öğrenci, 49 araştırma ve uygulama merkeziyle Türkiye’nin en köklü eğitim kurumları arasında. Bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif her türlü faaliyete imkan sağlayan, Türkiye’nin en büyük kampüslerinden birine sahipsiniz. Esnek ve yeni nesil güneş panelinden, nano gübreye birçok buluşunuz var. Dünyaya bilgi ve teknoloji ihraç ediyorsunuz. Teknokent sayesinde bölgedeki iş insanlarıyla yakın çalışıyorsunuz. Böylece sadece Van’ın değil, bölgenin ve ülkemizin kalkınmasına destek oluyorsunuz. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli başta olmak üzere, akademisyenlerimizi ve idari kadroyu yürekten kutluyorum” dedi.

 

Rektör Şevli’nin de örnek alınması gereken bir başarı öyküsü bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Doğduğu, yetiştiği, doktorasını kazandığı Van’da, şimdi rektör olarak sizlere hizmet veriyor.

Genç yaşına rağmen Uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış ve ödül kazanmış pek çok makalesi bulunuyor. İşte Rektörümüzün kendi gibi böyle dinamik bir üniversiteden, fahri doktora unvanı almak büyük bir onur. Senato ve yönetim kuruluna tekrar teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

 

-Milletlerin gücü girişimcileriyle ölçülüyor

 

Öğrencilere girişimcilik üzerine tecrübelerini anlatan Hisarcıklıoğlu zengin olmanın yolunun girişimcilikten geçtiğini ifade etti. 1912’de yabancı bir yazarın Türklerle ilgili yaptığı tespitleri paylaşan Hisarcıklıoğlu o dönemde Türklerin genellikle memur ve asker olmak istediklerini oysa bugün ihtiyacın girişimcilikte olduğunu bildirdi.

 

Dünyada milletlerin gücünün toplarıyla tüfekleriyle değil girişimci gücüyle ölçüldüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: Sovyetler Birliği’nin çöküş, Almanya ve Japonya’nın yükseliş hikâyelerine bakın altında girişimcilik yatar. En zengin 20 ülkenin, en girişimci 20 ülke olduğunu görürsünüz. Şimdi ülkeler girişimci ithal ediyor. Silikon Vadisi’ndeki girişimcilerin %51’i ABD dışında doğmuş. Şu anda Türkiye’de sadece 1 girişimci 10 kişiyi istihdam ediyor. Yani işsizliğin de çözümü girişimcilikte. Demek ki daha çok girişimci çıkartmamız lazım!  İşte bu vizyonla, ülkemizi karış karış gezdim. Girişimciliği anlattım. Türkiye’nin en büyük kadın, genç girişimci kurullarını hayata geçirdik. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurduk. Peki Başkan girişimciyi tek cümle ile anlat derseniz: Benim için girişimci sınırları aşan kişidir. Eskiden uzay kelimesi kiminle anılırdı? Rusya ve ABD. Uzayda iki ülke güç savaşına girerdi. Şimdi ise uzay denince,  akla ülke değil, Elon Musk geliyor.”

 

-Gençlere altın öğütler

 

Girişimcilik için hayal kurmanın çok önemli olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, 40 yıllık girişimci olarak hala hergün hayaller kurduğunu anlattı. “Sınırımızın olmadığı tek alan orası” diyen TOBB Başkanı, hayali hedefle birleştirmek gerektiğinden söz etti. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Hedef koymazsanız hayalperest olursunuz. Yani bu nişan almadan ateş etmeye benzer. Ama hayalin yanında hedefiniz de olursa, odaklanır, yol haritası çizer, hayale giden yolda kaybolmazsınız. Çok çalışmadan başarı gelmiyor. Mehmet Akif: Arkadan gelenler, yolda uyuyanları ezer geçerler, diyor. Duranlar için hayat hakkı yoktur. Beşeriyet durmuyor. Durursan muhakkak ezilirsin.

 

İnovasyon, yenilikçiliktir. Eski köye yeni adet getirmektir! Babannem icat çıkarma diye yetiştirdi. İcat çıkarmak yenilikçiliktir. Yapılmayanı yapmaktır. Veya yapılanı yeni bir yöntemle yapmaktır. Ne iş yapıyorsan marka yapacaksın. Türkiye büyük cennet! Daha güzeli yok! Bu yıl Türkiye’nin 12 aylık turizm gelirine İspanya  5.5 ayda ulaştı. İşte Van da marka değerini artıracak işler yapıyor. 6 coğrafi işaretli ürününüz var, değerlendirme sürecinde olan ürünler var. Van Kahvaltısı’nı ve Van Kedisi’ni de marka yaptınız. Yerel değerlerimize sahip çıktınız, Bakın bu sayede Van’ı cazibesi de arttı.

 

Risk almaktan korkmamak lazım. Cesur olmayan insan girişimci olamaz. Başarının anahtarı pes etmemek! Büyük başarıların arkasında muhakkak başarısızlık da vardır. Ama önemli olan düştüğünde tekrar ayağa kalkmayı bilmektir. Kaybetmekten yılmayan mutlaka kazanır. Para yok başkan diyenler var. Bana yıllarca ‘Başkan para yok nasıl girişimci olalım?’ dediler. Artık tek bir bilgisayar, tek bir garaj yetiyor. Yeter ki hayal olsun. Apple, Google, Amazon… Bakın bu garajlarda kurulmuş.

 

Tabii bir de ortaklık kültürünü geliştirmemiz lazım. Ortaklık kuranlar, her zaman daha yükseğe ulaşırlar. Şu kıskançlık işini bırakmalıyız. Birlikte rahmet ayrılıkta azap var. Herkesin kendi anayasası olmalı. Bakın benimkiler şu: “İşten artmaz dişten artar! İşin hilesi dürüstlüktür! Önce kontrol sonra itimat! Hafızasına güvenen daima yanılır! İşte idare olmaz!

 

Ben, hayattaki şahsi tecrübemi şöyle özetliyorum: Fikrin kalitesi, fikrin renginden önemlidir. İnsanın kalitesi de insanın fikrinden önemlidir. Kaliteli insan olun. Bunun için de okuyun, araştırın, sorgulayın

Sizleri, kendilerine ‘emir kulu’ yapmak isteyen, mutlak itaat talep eden, eleştiriye kapalı olan yapılardan uzak durun. Yaptığınız her işte, bulunduğunuz her ortamda vicdanlı olun. Adaletli olun. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya için çalışın. Ve kimseyi ötekileştirmeyin. Öteki diye görmeyin. Birliğinize beraberliğinize sahip çıkın. Ben ülkemin geleceğinden umutluyum.

Son 30 senede nereden nereye geldik. Ama daha gidecek çok yolumuz var. 100 sene önce Yanmış, yıkılmış bir ülkede, herkesin her şey bitti dediği bir dönemde, yeniden ayağa kalktık. Nerden gelip, neler başardığımızı unutmayın. Daha da iyisini yapacak olanlar sizlersiniz.”

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA