TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Deri, Kofeksiyon ve Tekstil Sektörleri Yeşil Dönüşümü görüştü


23.09.2021 / 



“Yeşil Dönüşüme Nasıl Ayak Uyduracağız?” webinar serisi; deri ve deri ürünleri, konfeksiyon ve hazır giyim ve tekstil sektörleri özelinde sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.​​

Webinarda Türkiye Deri ve Deri Ürünleri Meclisi Başkanı Muhittin Savranoğlu, Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat ve Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Adil Sani Konukoğlu açılış konuşmalarında sektörlere dair değerlendirmelerde bulundu. Sektör Meclisi Başkanları “Yeşil Dönüşüme Nasıl Ayak Uyduracağız?” webinar serisinin sektörler açısında oldukça önemli ve faydalı olduğuna dikkat çekerek, webinarın düzenlenmesinden dolayı TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerini iletti.

 

Deri ve Deri Ürünleri Sektör Meclisi Başkanı Muhittin Savranoğlu 14 farklı sanayi bölgesinde 539 tabakhane ile faaliyet gösterdiklerini, belirli proseslerden geçirilen ham deri ile ayakkabı, çanta, saraciye, döşemelik deri, konfeksiyon gibi alanlarda üretim yaptıklarını belirterek, her bir bölgede gerekli arıtma tesisleri ve diğer alt yapı gereksinimlerinin en ince ayrıntısına kadar planlanarak çevreye saygılı üretim yapan işletmeler olduklarını belirtti. Deri ve deri ürünleri sektörü olarak gerekli tedbirler alınmazsa çevreye verilecek zararın bilincinde olduklarını, bu konuda sektörün hali hazırda yaptığı yatırımları artırarak devam etme gayreti içinde olduğunu belirtti.

 

Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinin öneminin altını çizen Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, konunun kanunla bağlayıcı hale geldiğine, AB’nin sürece çok hızlı başladığına ve AB pazarının sektör açısından önemine dikkat çekti. Fayat; sektör olarak yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir, doğa dostu bir üretim sürecini başarmak zorunda olduklarını ifade etti.

 

Adil Sani Konukoğlu tekstil, deri ve konfeksiyon sektörlerinin birbirlerini tamamlayan sektörler olduklarını, bir aile gibi birlik içinde çalıştıklarını ve bunun sektörleri güçlü kıldığını belirtti. Yeşil Mutabakatın sektörler açısından çok önemli bir noktaya geldiğini, sektörlerin gerekli önlemleri almasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Büyük alıcıların birçoğunun hâlihazırda kendi yol haritalarını çizdiğini ve 2023 yılından itibaren belli oranlarda geri dönüştürülmüş elyaflardan üretilmeyen ürünleri satın almayacaklarını sözlerine ekleyen Konukoğlu, sektörün planlamasını buna göre yapması gerektiğini belirtti.

 

Horizon Danışmanlık kurucu ortağı Eser Erginoğlu “Yeşil Dönüşüme Hazır Mıyız?” başlığında bir sunum gerçekleştirerek, sürecin tekstil, deri ve konfeksiyon sektörleri özelinde değerlendirmesini katılımcılar ile paylaştı.

 

TSE’den toplantıya katılan Çevre Mühendisi Onur Fatih Bulut ise katılımcıları Avrupa Yeşil Mutabakatı Eylem Planı ve TSE çalışmaları hakkında bilgilendirdi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA