TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi, yeni yılın ilk toplantısı için bir araya geldi


25.02.2021 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı, Meclisten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımıyla, Meclis Başkanı Ahmet Pura başkanlığında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin büyük ilgisi ile video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. ​
Toplantıya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Doç.Dr.Tolga Karakan, Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ferhat Güngör, Kozmetik Denetim Dairesi Başkanı Sibel Gürer, Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanı Yücel Dener, Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Dairesi Başkanı Dr.Asım Hocaoğlu, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Şahin, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Ozan Kaya, Reklam Kurulu Daire Başkanı Erdem Biçer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Kaan Moralı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sıfır Atık ve Atık İşlem Daire Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut da katılım sağladı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek, salgın boyunca halk sağlığı için büyük önem taşıyan kozmetik ve temizlik ürünleri sektörünün her sorununun yakından takibinin sağlandığını belirtti.

Meclis Başkanı Ahmet Pura ise, yoğun gündemle toplanan Meclis Üyelerine teşekkürlerini ileterek, Kamu ile işbirliği içinde güzel çalışmalara imza atan bir sektör olduklarını hassasiyetle ifade etti.

Toplantıya misafir olarak katılım sağlayan Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Moldova-Türkiye iş imkanları hakkında bilgilendirmede bulunarak, sektör temsilcilerine neden Moldova da yatırım yapılacağını sunumuyla anlattı. Moldova’nın büyük bir pazar olduğuna değinen Büyükelçi Croitor, 2 ülke arasında oluşacak işbirliklerine açık olduklarını vurguladı.

Kozmetik Ürünlere Dair Yönetmelik Taslağını değerlendiren üyeler, Avrupa Birliği mevzuatı ile bire bir uyumlu olan Taslağın sektör tarafından memnuniyetle karşılandığını, sektörle yapılan işbirliğinin paydaşları mutlu ettiğini dile getirdiler.

Biyosidal ürünler mevzuat ve uygulamaları hakkında değerlendirmede bulunun Meclis Üyeleri, Tip1 ve Tip19 ürünlerini ele aldı. Tüm biyosidal ürünlerin ruhsata esas analizlerinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan biyosidal ürün analizleri ve yetki verilen laboratuvarlar hakkındaki talimata göre yapılırken, yayınlanan yeni Makam Oluru ile yapılacak analizlerin bu talimatlara göre yapılması gerektiğini söyleyen Üyeler, ortaya çıkan uygulama karmaşasının netleştirilmesi gerektiği fikrinde birleştiler.

Sektörde önem taşıyan diğer bir konu olan Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği hakkında değerlendirme bulunan Meclis Üyeleri, satış merkezi haricinde satılabilecek ürünler (EK-3) deki olumlu gelişmeleri, bedelsiz numuneler konusunu, kılavuz sürümlerini, satış ve reklam hükümlerini değerlendirdi.
Sektörü etkileyen Mevzuatların da ele alındığı toplantıda; Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ürün ambalaj düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulunulmuş, Maddelerin Ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi Ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değerlendirilerek deterjanlar hakkındaki yönetmeliğe etkileri görüşüldü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Çevre Etiketi çalışmaları hakkında bilgilendirme yapılan toplantıda ayrıca Kişisel Bakım ve Kozmetik Ürünleri Sektöründe Ulusal Çevre Etiketi Kriterleri Belirlenmesi Projesi ile Elde Yıkama Bulaşık Deterjanları Çevre Etiketi başvuruları değerlendirildi.

Toplantıya davet edilen, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Şube Müdürü Fatma Soyer Kimya Teknoloji Merkezi ile ilgili bir sunum yaparak, projenin hedefini, ihtiyaç analizi ve temel bulgularını, sektöre ilişkin beklentileri detaylı bir şekilde Üyelerle paylaştı.

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi’inde Endüstriyel Sürdürülebilirlik Projesi hakkında detaylı bir sunum yapan Meclis Başkan Yardımcısı Sibel Tüzün, global pazarın büyüklüğünün yaşanan salgınla birlikte büyüdüğünü, 2020 Sürdürülebilirlik Hedef Endeks Puanlarına bakıldığında Türkiye’nin 70.sırada yer aldığını, yarının normalinde endüstriyel sürdürülebilirliğin değişimine ve önemine dikkat çekerek örnek eylemlere değindi. 

Bahse konu gündem maddeleriyle ilgili olarak söz alan Kamu temsilcileri üyelerin sorularına yanıt vererek, sorunların çözümü noktasında her zaman beraber çalışmaktan duyacakları memnuniyeti belirtti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA