04.02.2016 /
AB, 3 Milyar Avro tutarındaki fon ile geçen yıl Avrupa’ya gelen bir milyonu aşkın göçmenin sayısını aşağı çekmeyi umuyor.
Avrupa Komisyonu, AB’nin, kıtaya göçmen akışını azaltması karşılığında Türkiye için 3 milyar Avro bir fon tahsis edilmesine onay verdiğini açıkladı. Komisyon Kasım ayında fonun oluşturulmasına destek vermiş ancak İtalya’nın muhalefeti nedeniyle süreç aksamıştı.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye ile birlikte AB’nin eylem planını hayata geçirmesi gerektiğini belirterek Türk tarafının insan kaçakçıları ile mücadele etmek için elinden geleni yapacağına söz verdiğini kaydetti. Juncker, Komisyon’un sığınmacıların Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi anavatanlarına yakın ülkelerde yaşamalarından yana olduğunu söyledi.
Türkiye’ye aktarılacak mali yardımla sığınmacıların tıbbi ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması, ayrıca yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Böylece sığınmacıların Avrupa’ya gelmelerini engellemeyi amaçlayan Avrupa Birliği, ayrıca Ürdün ve Lübnan gibi sığınmacıları ve mültecileri barındıran ülkelere de mali yardımda bulunmayı planlıyor.
Türkiye ile AB arasında varılan anlaşma, Ankara’nın Brüksel ile 16 Aralık 2013’te imzaladığı Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması karşılığında, Türkiye’ye 3 Milyar Avro’luk maddi yardım yapılmasını ve belli bir aşamada Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize muafiyeti getirilmesini öngörüyor.
Geri Kabul Anlaşması uyarınca Haziran 2016’dan itibaren Türkiye üzerinden AB ülkelerine gitmiş yasadışı göçmenler, kendi ülkelerine iade edilmek üzere Türkiye’ye gönderilecek.
Türkiye’ye gönderilecek bu kişiler, geldikleri ülkeler tespit edilene dek bir süre Türkiye’de, göçmen barındırma merkezlerinde kalacak.
Ankara, altı aylık pilot uygulama sonrası vize muafiyetinde belirlenen sürede anlaşma sağlanamazsa Geri Kabul Anlaşması’nı feshedebilecek. Çok sayıda koşulun yerine getirilmesi halinde, geri kabuller başlayacak ve Avrupa Parlamentosu’nda, Türkiye’ye yönelik Vize Muafiyeti Anlaşması’nın onayı için salt çoğunluğun arandığı bir oylama yapılacak. Avrupa Konseyi’ndeki oylamada ise üçte iki çoğunluk aranacak. İki oylama da lehte olursa, anlaşılan tarihte Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize muafiyeti başlayacak.
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-26-2015-INIT/en/pdf