TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB ETÜ Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi açıldı


13.01.2020 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Teknoloji Merkezi'nde, Southeastern Manufacturing Technologies (SIMT) ve Exploristan ortaklığında kurulan EBULIZ Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un da katılımıyla hizmete açıldı.​
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkan Vekili Faik Yavuz açılışta yaptığı konuşmada camianın en çok gurur duyduğu projenin TOBB ETÜ olduğuna vurgu yaparken, açılışını yaptıkları Mükemmeliyet Merkezi’nin de bu yatırımların bir meyvesi olduğunu ifade etti.

TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nin dünyada 6 mühendislik disiplini laboratuvarının bir arada olduğu tek merkez olduğunu dile getiren Yavuz, “Burada 74 araştırma, 37 eğitim laboratuvarı ve 13 tasarım stüdyosunda elektronikten nanoteknolojiye birçok alanda eğitim ve araştırmalar yapılıyor. Dünyanın en büyük su türbin test laboratuvarı bu merkezde. Türkiye’nin insansız hava araçlarının ilk prototipleri burada yapıldı. Yurt dışı ortaklarımızla dünyanın en hızlı mikro işlemcisini geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Yani bu merkez yeni bir geleceğin inşa edildiği yer” diye konuştu.

 

-“Türkiye’nin geleceğinde önemli rol oynayacak”

 

Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi’nin, Türkiye’nin geleceğinde çok önemli rol oynayacağını söyleyen Faik Yavuz, merkezin özellikle eğitim alanında yepyeni imkânlar sunacağını bildirdi. “Geleceğin eğitim programları burada tasarlanacak” diyen Yavuz, burada gelecek nesillerin teknolojiyi daha verimli kullanmaları için artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik üzerine yazılımlar geliştirileceğini anlattı.

 

- “Kendi anadilinde içerik üreten, 5. ülke olacağız”

 

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkan Vekili Faik Yavuz şöyle konuştu: “Her yaş gurubuna ve farklı disiplinlere uygun eğitim içerikleri hazırlanacak. Teknik ve pratik uygulama gerektiren eğitimler için güvenli deneyim alanları tasarlanacak. İnşallah kısa sürede liselerde, mesleki ve teknik eğitimle, ön lisans ve lisans programlarında, burada ürettiğimiz yazılım ve programlar kullanılacak. Yani meslek lisesindeki bir öğrenci motorun parçalarını, nasıl çalıştığını, nasıl sökülüp takıldığını gerçek motorun yanındaymış gibi, bu sistemle öğrenebilecek. Yeni tasarımların nasıl yapıldığını görebilecek. Eğitim programlarının yanı sıra Medikal ve Sağlık, Ulaşım, Üretim, Savunma ve Uzay Teknolojileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri gibi alanlarda yerel yazılımlar üretilecek. Ve tüm bu içerikler Türkçe olacak. Böylece dünyada, sanal ve artırılmış gerçeklikle ilgili, kendi anadilinde içerik üreten, 5. ülke olacağız.

 

Bu işin Türkiye’ye TOBB ETÜ’ye getirilmesinin mimarı Prof. Dr. Teyfik Demir Hocamızı yürekten kutluyorum. Proje ortaklarımız, Exploristan ve Southeastern Institute of Manufacturing Technologies’i tebrik ediyorum. Ama tabi en önemlisi bugün burada bizimle olan Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’a adına yürekten teşekkür ederim. Kendisi camianın içinden gelen gerçek bir eğitimci. Hangi görüşten olursa olsun, bir eğitimci olarak bu ülkedeki herkesin takdirini kazanmış bir isim. Göreve geldiğinden bu yana Türkiye’de eğitimin daha iyiye dönüşmesi için büyük bir ortaya koydu. Gençlerimizi ve çocuklarımız yenidünyaya hazırlamak için eğitimin çehresini değiştiriyor. İşte biz de bu adımı atarken buna duyduğumuz güvenle attık. Çünkü bu aslında yenidünyanın eğitim teknolojisi. Sayın Bakanımız aynı zamanda yıllardır hayalini kurduğumuz meslek liseleriyle özel sektörü bir araya getirme projemize tam destek verdi. Mesleki eğitimle reel sektörü bir araya getiren devrim niteliğinde bir karar aldı. Böylece 81 ilde 81 meslek lisesini bölgedeki oda ve borsalarımızla entegre ettik. İş dünyasından gelen bir Bakanın farkını ve ezberleri nasıl bozduğunu gösterdi. Oda ve Borsalarımız da bu işi sahiplendi.” 



-Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise, "Sanal gerçeklik araçlarının bir şekilde derslerimizde, öğretmenlerimizin eğitiminde, meslek okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor" dedi.

 

TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nde Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Selçuk, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, makine öğrenmesi kavramlarının basit oyuncaklardan karmaşık bilimsel laboratuvar araçlarına kadar geniş bir alanda kullanılır hale geldiğini anlattı.

 

Selçuk, dünyanın yeni bir çağa hazırlandığını, bu yeni çağın biyolojik olanın, dijital olanla aynı bedende yer alacağı bir dönem olacağını bildirdi.

 

Bu çağda insan beynine yazılım yüklenmesinin, damarlarda nanorobotların dolaşmasının mümkün olabileceğine işaret eden Selçuk, "Bu durum, robotiğin, otomasyonun bütün üretim süreçlerinde ne derece hakim olacağını da bize çağrıştırıyor." diye konuştu.

 

Bugünkü ilkokul çocuklarının ileride "Siz bizi neye hazırladınız?" sorusunu kendilerine soracağını dile getiren Selçuk, bu nedenle çocukları yeni çağa hazır hale getirme mükellefiyetlerinin bulunduğunu vurguladı.

 

Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde eğitimde yapmaya çalıştıkları atılımın bir dünya hikayesine eşlik etmekle ilgili olduğunun altını çizdi.

 

Bakanlık olarak  ilkokul, ortaokul ve liselerde hummalı bir çalışmanın içinde bulunduklarına dikkati çeken Selçuk, özellikle meslek liselerinde yeni bir dönemin başladığını dile getirdi. Selçuk, "Bu yeni dönem, artık mazeretleri, şikayetleri bir kenara bırakıp çözümler üzerinde konuşma dönemi." değerlendirmesini yaptı.

 

Meslek liselerine ilişkin son dönemde yapılan çalışmaları anlatan Selçuk, bu kapsamda, erkek çocukların meslek liselerine yönelmesini engelleyen askerlik sorunuyla ilgili yasanın çıkarıldığını, meslek liselerindeki üretimden elde edilen gelirden Hazine kesintisinin yüzde 15'ten yüzde 1'e indirildiğini, mesleki eğitim merkezlerine devam edenlere lise mezuniyeti hakkı tanıyan mevzuatın düzenlendiğini, ASELSAN bünyesinde savunma sanayileriyle ilgili lise kurulduğunu, otellerin içine liseler açıldığını, 20 yılda ortaya çıkan 50'nin altındaki patent ve faydalı modelin sadece bu yıl 250'e ulaştırıldığını, öğrencilerin artık iş garantili okullarla buluşturulduğunu, hakemlik lisesi ve elektrikli otomobille ilgili liselerin açılacağını söyledi. Bakan Selçuk, şöyle konuştu:

 

"Türkiye'nin ihtiyacı olan alan neyse onun okulu ve teknolojisi bu sistemin içindedir. Eğer okullarımızda bu sistem ya da teknolojiler yoksa o zaman fabrikalar, imalathaneler bizim okullarımızdır ve biz oralarda bu işi rahatlıkla yürütebiliriz. Bunun için esnek bir mevzuata ihtiyacımız var. Bunun için pratik bir bakış açısına ihtiyacımız var. TOBB'la beraber bu bakış açısını son derece işlevsel bir şekilde yürütüyoruz, kahve içerken bütün problemlerimizi çözüyoruz. Dolayısıyla 30 yıl beklemeye gerek yok."

 

Selçuk, çalışmalardaki desteği için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etti.

 

Bakan Selçuk, daha sonra Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışını yaptı ve sanal gerçeklik derslerini deneyimledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA