TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Faik Yavuz, Türkiye – Almanya İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı’nda


25.10.2018 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Türkiye – Almanya İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı.​

Faik Yavuz toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Almanya’nın, Avrupa’nın iki önemli ekonomik gücü olduğunu belirterek, “Dostluğumuz ve ortaklığımız köklüdür.  Almanya, dünyanın 4. büyük ekonomisidir. Avrupa’nın en büyük ekonomisidir. Üretim ve teknoloji üssüdür” dedi.

 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Alman Sanayi, Ticaret Odaları Birliği’nin hem ikili hem de uluslararası alanda birlikte çalıştığını anlatan Yavuz, Berlin’deki Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul’daki Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğini somut ve kurumsal hale getirdiğini söyledi.
 
Almanya’nın Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olduğuna değinen Faik Yavuz, “Ticaret hacmimiz yaklaşık 35 milyar Avro’dur.  Almanya aynı zamanda Türkiye’deki en önemli yatırımcı ülkedir. Halen 7,110 Alman sermayeli şirket, Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Almanya’da yaşayan 3,5 milyon civarındaki, büyük çoğunluğu Alman vatandaşı olan Türkler, ülkelerimiz arasında köprüdür. 80 bin civarında Türk kökenli Alman girişimci, Almanya’da 50 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. 2017 yılı itibariyle, Türk kökenli girişimcilerimiz yaklaşık 52 milyar Avro ciro gerçekleştirdi. Aynı zamanda, 500 binin üzerinde istihdam sağlıyor” şeklinde konuştu. 

Faik Yavuz, Türkiye’nin, Almanya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesine sahip ve mamul mal ihracatı gerçekleştiren ülke olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Avrupa ile entegre hale gelmiş olmamız, bu dönemde hem Türkiye, hem de başta Almanya olmak üzere, tüm Avrupa için önemlidir. Bunun korunması hepimizin yararınadır. Bununla ilgi tek bir çarpıcı örnek vereyim. Bugün AB, en çok otomobili nereden ithal ediyor, biliyor musunuz? Türkiye’den Japonya bizim arkamızda ikinci sırada, Kore üçüncü, ABD ise beşinci. Öte taraftan, AB’nin en çok oto ihraç ettiği ülkeler içinde Türkiye, ABD ve Çin’den sonra üçüncü sırada. Yani gerçekten birbirimizin ortağı durumundayız, birbirimize destek olup birlikte kazanmalıyız. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde bugüne kadarki kazanımların tamamında, Almanya’nın vizyoner yaklaşımının etkisi olmuştur. Burada, Alman Hükümetinin ve Alman iş dünyasının desteği çok önemlidir. Türkiye-Avrupa Birliği katılım müzakereleri süreci devam etmelidir. Avrupa Birliği Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır. 2017 yılında Türkiye ihracatının %45’ini Avrupa Birliği’ne gerçekleştirmiştir. İthalatının da %38’ini AB’den yapmıştır. Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki mal ticareti 150 milyar Avro civarındadır. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, Türk-Alman iktisadi ilişkilerine yeni bir ivme katacaktır”. 

Vize konusunun iş çevreleri için zaman ve kaynak israfı olduğuna vurgu yapan Faik Yavuz, “İkili ilişkilerin geliştirilmesi çabalarına da zarar vermektedir. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında devam eden vize serbestisi görüşmeleri bir an önce tamamlanmalıdır” dedi. 

Türkiye ekonomisinin yaşadığı sorunları aşacağına dikkat çeken Yavuz, “Dün Türkiye’ye güvenip yatırım yapanlar kazandı. Bugün Türkiye’ye yatırım yapanlarsa, yarının kazananları olacak. Türkiye’ye güvenmeye devam edin. İşbirliğimizi, ticaretimizi artırmaya devam edelim” ifadelerini kullandı.


Toplantıya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç ile Türk ve Alman özel sektör kuruluşlarının temsilcileri katıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA