TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Nükleer enerjiden vazgeçemeyiz


20.07.2011 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, ziyaret sonrasında Bakan Yıldız ile birlikte yaptığı açıklamada, önümüzdeki 20 yılın en önemli meselesinin enerji olacağına işaret ederek nükleer enerjiden vazgeçmenin mümkün olmadığını vurguladı.​ ​

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yeni dönemde de Enerji Bakanı olarak görev yapacak Yıldız'ı kutlamak ve hayırlı olsun demek için bugünkü ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Geçen dönemde bence en başarılı bakanlarımızdan biriydi sayın bakanımız. Kendisinin bu dönemde de başarılı olacağına canı gönülden inanıyorum ve her türlü desteği vereceğimizi söylüyorum'' diye konuştu.

Önümüzdeki 20 yıl daha dünyada ve Türkiye'de enerjinin en önemli mesele olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu dönemde Türkiye'nin ihtiyaçlarının devamı noktasında enerji çeşitlendirmesine gitmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları dâhil olmak üzere enerjinin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye nükleer enerjiden de vazgeçemez, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlerini artırmak durumunda. Bu açıdan özellikle bu nükleer santrallerin kurulması noktasında biz Türk iş âlemi olarak her türlü desteği zaten sayın bakamınıza veriyoruz. Eğer Türkiye dünyadaki en büyük ilk 10 ekonomi arasında olmak istiyorsa nükleer enerji olmadan bu iş olamaz'' dedi.

Bugün Türk sanayicilerin yüzde 18'inin kullandığı enerjiyi serbest piyasa koşullarında yüzde 12 daha ucuza alabildiğine işaret eden TOBB Başkanı, iş âleminin bu konuda mutlaka bilgi sahibi olması gerektiğini kaydetti.


-Makine ve imalat sanayi için devrim niteliğinde destek


Bir başka önemli konunun da makine ve imalat sektöründeki fırsat olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bunu maalesef sektörün içinde olanlar biliyor, dışında olanlar bilmiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapanlar, yerli makine ve teçhizat kullanırlarsa, hem daha ucuza yatırım yapmış olacaklar, hem de daha uygun şartlarla enerji satışı gerçekleştireceklerdir. Bunun için Türk özel sektörü adına Sayın Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum.

Türk makine imalat sanayini devrim niteliğinde destekleyen bir adımdır. Son dönemde makine ve imalat sektörünü destekleme açısından bundan daha somut atılmış bir adım olmamıştır.

Hangi işi yapayım diye bana soruyorlar. Enerji sektörüne ihtiyacı gören makine fabrikalarını siz kurun diyorum bin. Bakın burada bir piyasa var. Hem daha ucuza, hem daha kaliteli. Bunu alıp kullanan insan daha uygun şartlara enerji satabilecek. Bu müthiş bir fırsat. Bunu değerlendirmemiz lazım.”


-59 Sektör Meclisi’nin Enerji Bakanlığı’ndan talepleri


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bakan Yıldız ile görüşmesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin çatısı altında olan sektör meclislerinin taleplerini ilettiğini belirterek, “Türkiye’nin ilk bin büyük firmasından oluşan 59 sektör meclisinin Enerji Bakanlığımızdan talepleri noktasında bir dosya sundum. Sayın Bakanımız da bunu özellikle inceleyip gerekli adımları atacaklarını söylediler” ifadesini kullandı.


-Krizin fırsata çevrilmesi lazım


Hisarcıklıoğlu gazetecilerin sorularını da yanıtladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin ekonomik kriz uyarısının hatırlatılması üzerine Hisarcıklıoğlu, benzer uyarının Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından da yapıldığını, fakat bu ikazın Türkiye'ye olmadığını söyledi.

ABD finans dünyasında başlayan, 2008 ve 2009 yıllarında devam eden ve Avrupa ülkelerine sıçrayan ekonomik kriz sonrasında, Avrupa'daki bazı bankaların stres testlerinden geçirilerek ne kadar dayanıklı olduklarına bakıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''İnşallah böyle bir kriz olmaz, ama olursa almamız gereken tedbirleri aldıktan sonra, bu çerçevede bizim paniğe düşmemize gerek yok'' şeklinde konuştu.

İhracatın neredeyse yüzde 50'sinin Avrupa'ya yapıldığını, bu çerçevede Avrupa'da bir krizin olmasını istemediklerini ifade eden TOBB Başkanı, şu değerlendirmelerde bulundu:

''2008 öncesi özellikle Avrupa'daki pazar payımız yüzde 60'larda iken bugün payımızı yüzde 49'lara indirdik. Yani yüzde 11 kadar neredeyse başka pazarlara doğru bir yönelişimiz oldu. Pazar çeşitlendirmemizi önümüzdeki dönemde yapıyor olmamız lazım. Ekonomi Bakanımızın bu konuda yoğun çabaları var. Türkiye özelikle Çin, Hindistan, Meksika başta olmak üzere Güney Amerika ülkelerinin ihmal etmemesi gerekiyor. Sadece Çin ve Hindistan'da bugün toplam 400 milyonluk Avrupa gelirinin daha üzerinde harcama grubu olan bir kitle var. Bu kitlenin yabancı marka noktasında talepleri var. Biz bugüne kadar Çin ve Hindistan'dan ne ithal ederiz diye baktık, şimdi ne satarız diye bakmamız lazım. Pazarımızı çeşitlendirebilirsek Avrupa'daki tüketicinin alım gücünün düşmesi bizi etkilemez. Bu krizleri fırsata çevirebilmemiz lazım.''

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise konuşmasında, enerji konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra yapacakları çalışmalarda da özel sektörün katkısını alacaklarını bildirdi.

Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynakları ve maden başta olmak üzere bugüne kadar hazırlanan mevzuatlarda TOBB'un önemli katkılar yaptığını ve son derece verimli çalışmalar ortaya konulduğunu söyledi.

Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun geçen yılın Aralık ayında çıktığını hatırlatan Yıldız, imalatçının, istihdamın, enerji sektörünün ve vatandaşın kazanacağı bir yapı ortaya koyduklarını bildirdi. Yıldız, ''Bunu da özellikle serbest piyasanın oluşmasında ve özel sektörün ağırlığının daha da artması, rekabetçi, kaliteli ve birbiriyle hizmet yarışında öne çıkan firmaların yapı içerisinde daha çok ön aldığı bir sektör oluşturmak için istiyoruz'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, Mersin Akkuyu nükleer santralinin işletim döneminde, 2020 yılı sonrasında hizmet edecek tekniker ve mühendislerle ilgili çalışma başlattıklarını hatırlatırken, bu çerçevede Rusya'ya ilk olarak gidecek 50 öğrencinin belirlendiğini söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldız, gazetecilerin Rus Gazprom'un Mavi Akım'daki kontrat devrine karşı olup olmadığının sorulması üzerine, Rusya Federasyonu'ndan gelen doğalgazın biri Mavi Akım, diğeri Batı Hattı olmak üzere iki temel hattan geldiğini hatırlattı.

Mavi Akım'dan gelen gazın Karadeniz'den gelip Samsun'dan, Battı Hattı üzerinden gelen gazın da Bulgaristan üzerinden İstanbul'a gelerek dağıtımının yapıldığını belirten Yıldız,
''Bizim Mavi Akım'la alakalı özel sektöre kontrat devri konusunda bir talebimiz olmuştu. Özel sektörün aynen elektrik piyasasında olduğu gibi doğalgaz piyasasında da daha fazla pay almasını istemiştik ve temel stratejimizi bunun üzerine kurgulamıştık. Gazprom, Mavi Akım'ın İtalyan ortaklarıyla beraber fizibilitesini etkileyeceği gerekçesiyle özel sektöre Mavi Akım'dan kontrat devri yapamayacaklarını belirtti. Ama batı hattıyla alakalı teklifimizi tekrarlayacağız.

Yani bizim 6 milyar metreküp doğalgazın özel sektör kanalıyla gelip, yine özel sektör eliyle dağıtılmasını temin edecek yapıyı kurgulamamızla alakalı kararlılığımızda herhangi bir eksilme yok” dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA