TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu, Sigorta Haftası 10. Yılı Sigorta Buluşmaları’na katıldı


31.05.2021 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sigorta Haftası kapsamında, Türkiye Sigorta Birliği tarafından online olarak düzenlenen “2021’de Sigortanın Türkiye Ekonomisine Katkısı, Beklentiler, Fırsatlar” başlıklı panele katıldı.​
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, ekonomik korumacılık ve ticaret savaşlarının hemen peşinden gelen pandemi sürecinin tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de derinden etkilediğini vurgulayarak, “Üretim süreçleri aksadı, tedarik zincirleri bozuldu, hizmetler sektörü durdu. Pandemi tarım, gıda, lojistik ve sağlık sektörlerinin önemini bize tekrar hatırlatırken, iş yapma şeklimizi de değiştirdi. Belki on yıllar boyunca sürebilecek dijital dönüşüm, 3-4 ay gibi kısa bir sürede yaşandı. İşte bugünkü gibi toplantılarımızı, dijital dönüşümün de etkisiyle, uzaktan yapar hale geldik. Muhtemelen pandemi sonrası da, bu etkileri yaşamaya devam edeceğiz” dedi.
 
Bu dönemde sigortacılık sektörünün, kamu ve özel sektör işbirliğinde iyi bir sınav verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, özellikle COVİD-19 hastalığının özel sağlık sigortası kapsamında değerlendirilmesinin, vatandaşlara büyük bir kolaylık olduğunu söyledi.
 
Hisarcıklıoğlu, acente ve eksperlerin zorunlu kapanma haricinde, gerek uzaktan gerekse sahada çalışmalara devam ettiğini, poliçe temini ve hasarların tazmini noktasında ciddi aksaklıklar yaşanmadığını vurguladı.
 
“Benim açımdan, sigorta demek, güven demek, tasarruf demek, riskimi paylaşan iş ortağım olarak sağlıklı bir büyüme demek” diyen Hisarcıklıoğlu, “Bu anlamda Türk iş dünyası olarak, özellikle sanayimiz tarafından ihtiyaç duyulan teminatların sağlanması ve sektörümüzün yapısal sorunlarının çözülmesi öncelikli beklentilerimiz arasında. Zira, tarıma dayalı sanayi, tekstil, mobilya, kimya gibi sanayi tesislerimiz riskli görüldüğünden dolayı sigortalanamıyor. Bu gibi sektör dallarında zaman zaman yaşanılan teminat bulamama sorununun çözümü çok önemli” dedi. 

- “Sigorta olmazsa üretim olmaz”

Hisarcıklıoğlu, sigorta olmazsa üretimin olmayacağını vurgulayarak, “Yatırımcı, risklerini sigortaya devredemezse, yatırım yapmaz. Bu hem yerli hem de yabancı yatırımcı için geçerli. Sigorta koruması olmayan bir tesise yabancı yatırımcı bulamazsınız. Hatta sigorta korumanız yoksa, ürettiğiniz ürünü ihraç edemezsiniz. Dolayısıyla reel sektör olarak, sigortacılarımızı, bizim riskimizi paylaşan, kötü günümüzde yanımızda olan, iş ortaklarımız şeklinde görüyoruz. 

Yine biliyoruz ki ülkemiz bir deprem bölgesi. İçinde bulunduğumuz 2021 yılı İçişleri Bakanlığımız tarafından Afet yılı ilan edildi. Biz de TOBB olarak İçişleri Bakanlığı’mız ve AFAD işbirliğinde iş dünyamızı afetlere karşı hazırlıklı hale getirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Oda ve borsalarımıza ve şirketlerimize afet yönetimi konusunda rehberlik ediyoruz. Afet yönetiminin olmazsa olmazıysa, sigortadır. Bu noktada sigorta bilincinin tabana yaygınlaştırılması ve şirketlerimizin tamamına ulaşabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Pandemi sonrası ekonomide gerçekleşecek hızlı büyüme sürecinde, sigortanın öneminin daha da artacağına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Sektörümüzün, şirketleriyle, acenteler, eksperler ve brokerlarıyla birlikte, bu sıkıntılı dönemde gösterdiği özverili yaklaşımı, ayrıca takdir şayandır. Ülkemiz sigortacılık sektörü, geldiği nokta itibariyle, her türlü riskimizi koruyacak durumdadır. Türk Özel Sektörü olarak sektöre güvenimiz tamdır. Kötü gün dostumuz olan sigortacılarımızın, yanında olmaya ve desteklemeye devam edeceğiz. Odalarımızla, Borsalarımızla ve SAİK ile birlikte, sigortayı daha görünür kılıp, önemini anlatmayı sürdüreceğiz. 2021’in tüm sektörlerimiz için bir toparlanma ve büyüme olmasını bekliyorum” dedi.

Hisarcıklıoğlu, acenteler ve eksperlerin, Türkiye’de sigortacılığının gelişimi, sigorta bilincinin artırılması ve sigortanın vatandaşa ulaştırılması noktasında müthiş bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.

Acente ve eksperlerin, pandemi sürecine en hızlı uyum sağlayan sektörlerin arasında yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Uzaktan çalışmaya yönelik gerekli alt yapıyı kurdular. Böylece hizmetler aksamadı ve sigortacılık hizmetinin çarkları, kesintiye uğramadan dönmeye devam etti” dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak pandemi döneminde acente ve eksperlere yönelik faaliyetlere hız kesmeden devam ettiklerini, TARSİM ve alacak sigortası başta olmak üzere eğitim ve seminerleri online ortamda düzenlediklerini anlattı.

-“Gelecek, sigorta satan değil, danışılan olmaktan geçiyor”

TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Yılın ikinci yarısında ise yangın sigortası ve afet yönetimi konusunda eğitimlerimize başlayacağız. 6 Bakanımızla birlikte geçtiğimiz Kasım ayında düzenlediğimiz Sektörel Ekonomi Şurası’nda acente ve eksperlerimizin sorunlarını aktardık. Çözüme ulaşmayan konularımızı takip etmeye devam ediyoruz. Özellikle, acentelerimiz aleyhine düzenlemeler içeren “Mesafeli Satış Yönetmeliği” ilk yayımladığı günden itibaren, itirazlarımızı gerek Hazine ve Maliye Bakanımıza ve gerekse SDDK Başkanımız Türker beye iletmiştik. Acente ve eksper dışında oluşturulacak yeni bir dağıtım kanalının, sektöre zarar vereceğini anlattık. Kendileri de sağolsunlar, İcra Komitemizle yakın çalıştılar, itirazlarımıza olumlu yaklaştılar. İnşallah yakın zamanda tekrar bir düzenleme bekliyoruz.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, acente ve eksperlerimizin dijitalleşmesi, yeni şartlara uyum sağlaması ve mesleki gelişimleri için her türlü desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Batılı ülkelerde, her şirketin mali müşaviri ve avukatının yanında, bir de sigorta danışmanı olduğunu görüyoruz. Ülkemizde de acente ve eksperlerimizin kapasitelerini artırmak ve mesleki gelişimlerini sağlamak öncelikli hedefimiz. Bu kapsamda acentelerimizi daha karmaşık ürün gruplarına yönlendirmeli ve teşvik etmeliyiz. Gelecek, “sigorta satan” değil, Batılı ülkelerde olduğu gibi “danışılan” olmaktan geçiyor.

Hazır Atilla bey ve Türker Bey’le birlikteyken, acente ve eksperlerimiz için bazı konularda destek taleplerimiz olacak. Acentelerimiz, sigorta şirketlerimizin en önemli paydaşı. Gelin sigorta haftasında acente ve eksperlerimize bir müjde verelim. Trafik sigortası taban komisyon oranlarını artıralım. Ayrıca eksper raporu olmadan tazmin edilen hasarlara ilişkin düzenleme yapalım. Sistemin sağlıklı işleyişi için, acente ve eksperlerin de mali olarak ayakta kalabilmeleri çok önemli.

Ben sözlerime son verirken, TOBB nezdinde örgütlenen sigorta acenteleri ile sigorta eksperleri başta olmak üzere, tüm iş âleminin ve sektörde görev yapan tüm çalışanların Sigorta Haftası’nı en içten dileklerimle kutluyor, sağlıklı günler diliyorum”.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA