TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Lisanslı depo kapasitesi 7 milyon tonu geçti


26.01.2021 / Ankara



Lisanslı Depoculuk Değerlendirme Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla sanal ortamda gerçekleştirildi.​
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, lisanslı depoculuğun, kamu ve özel sektörün ortak bir amaçla bir araya geldiği, aynı vizyonu paylaştığı, böylece Türkiye’ye somut bir eser ortaya kazandırdığı güzel bir örnek olduğunu söyledi.

Uzun ve meşakkatli bir süreç yaşadıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Yaklaşık 16 sene önce, 2005 yılında, bugün ki lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan, lisanslı depoculuk kanunu TOBB’un da katkılarıyla hazırlandı. Özel sektörün lisans depoculuk yatırımını teşvik etmek için, 2010 yılında TMO ile birlikte TMO-TOBB Lidaş ortak girişimi kuruldu. Lidaş şu an 330.000 ton için lisans almış durumdadır. İnşaatların tamamlanmasıyla birlikte, 8 ayrı bölgede 406 bin tonluk kapasiteye ulaşacaktır” dedi.

Lisanslı depoculuk için attıkları bu adımların neticesinde, özel sektörün de bu alana yöneldiğini belirten Hisarcıklıoğlu şu bilgileri verdi: “Böylece bugün ülkemizde lisanslı depo kapasitesi 7 milyon tonu geçmiştir. Lisans alıp faaliyet gösteren 126 adet işletmemiz bulunmaktadır. Kuruluş izni alan işletme sayışsa 235 e ulaşmıştır. Öte yanda ticaret borsalarımızda bu alanda ellerini taşın altına koymuştur. Elektronik satış salonları, akredite laboratuvarları, canlı hayvan borsaları ve lisanslı depolarıyla, ticaret borsalarımız, tarım ve hayvancılık sektörünün sağlıklı işlemesine yardımcı olmaktadır. Lisanslı depoculuk sisteminde ürün kalitesinin analizinde belirleyici olan 21 yetkili sınıflandırıcı laboratuvarın 17’si de, yine ticaret borsalarımıza aittir”.

Hisarcıklıoğlu, lisansı depoculukta bir sonraki adımın Ürün İhtisas Borsası TÜRİB olduğunu söyledi. TÜRİB’in 2019’da açıldığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Böylece fiziki yer değiştirme gerekmeksizin, elektronik ortamda ve tek bir platformda ürün ticaretinin yapılması mümkün kılınmıştır. Borsamızda Elektronik Ürün Senedi alım-satımından elde edilen kazançlar 31 Aralık 2023'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Ayıca zirai gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve KDV muafiyeti gibi vergisel avantajlar da mevcuttur. Bunların yanı sıra çiftçilerimize sahip oldukları ELÜS'leri teminat vererek Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince verilen faizsiz kredi imkânı da bulunmaktadır. 2020’de TÜRİB; 11.4 milyar lira işlem hacmine ve 7.2 milyon ton işlem miktarına ulaşmıştır. Kayıtlı yatırımcı sayısıysa 80 bine yaklaşmıştır” dedi.

Lisanslı depoculuk ve TÜRİB sayesinde tarımsal ürünlerin fiyatlarının 3-5 kişi tarafından speküle edilme imkanının ortadan kalktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Tarımsal ürünlerimizin fiyatları daha şeffaf bir şekilde belirlenir hale gelmiştir. TOBB camiası ve ticaret borsaları, Türkiye'de lisanslı depoculuğun ve ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için önemli misyon üstlenmiştir. Hedefimiz, tarım piyasalarının etkinliğini artırarak, gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olur hale gelmektir. Çevremizde ve özellikle güneyimizde, büyük tahıl ve gıda ithalatçısı ülkeler bulunuyor. Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda, gelişmiş bir tarım piyasasıyla Türkiye, coğrafi konum avantajını kullanarak tarımda merkez üssü haline gelebilir” şeklinde konuştu.

-Bakan Pakdemirli

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de 2000’li yıllarda başlayan depolama sürecinin 2005 yılında çıkarılan Lisanslı Depoculuk Kanunu’yla hız kazandığını belirtti.

İlk lisanslı depo kuruluşunun üzerinden 10 yıl geçtiğini ve lisanlı depoculukta Ticaret Bakanlığı ve TOBB ile ortak çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Bakan Pakdemirli, sağlanan destek ve teşviklerle sistemin giderek büyümeye ve gelişmeye başladığını söyledi.

Bakan Pakdemirli, lisanslı depo şirketi sayısının 38’den 126’ya ulaşırken, depo kapasitelerinin 1.8 milyon tondan 7 milyon tona ulaştığını, toplam kuruluş izni alan firma sayısı 232’ye yükselerek kapasite 15.7 milyon tonun üzerine çıktığını aktardı.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA