TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Asya ile ilişkileri birçok boyutta geliştirmek istiyoruz


20.01.2021 / Ankara



1. Asya İşbirliği Diyaloğu Üyesi Ülkeler Ticaret ve Sanayi Odaları Konferansı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kurala dayalı küresel sistemde açık ve adil bir ticareti savunduklarını belirterek "Türkiye, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlar, Doğu ile Batı arasında bir köprüdür. Ülkemiz, Asya ile ilişkilerini birçok boyutta daha da geliştirmek istiyor." dedi.​

TOBB'un düzenlediği "1. Asya İşbirliği Diyaloğu Üyesi Ülkeler Ticaret ve Sanayi Odaları Konferansı", TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem ve Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla sanal ortamda gerçekleştirildi.

 

Hisarcıklıoğlu, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, kurala dayalı küresel sistemde açık ve adil bir ticareti savunduklarını, şeffaf ve öngörülebilir iş ortamını teşvik ettiklerini söyledi.

 

Herkesin daha fazla iş birliği, diyalog ve dayanışmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu nedenle uluslararası iş birliğinin önemine işaret etti.

 

Hisarcıklıoğlu, Asya İşbirliği Diyaloğu'nun (ACD) bu açıdan benzersiz bir platform olduğunu belirterek ACD, Asya coğrafyasındaki 35 ülkeyi kapsıyor. Hepimiz biliyoruz ki Asya üretim merkezi haline geldi, güç Batı'dan Doğu'ya kaydı. Dünyanın bu bölümü dünya ekonomisinin geleceğini temsil ediyor." diye konuştu.

 

- "Asya ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz"

 

Türkiye'nin Batılı kurumlarla da iyi bağlantıları olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, aynı zamanda Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlar, Doğu ile Batı arasında bir köprüdür. Ülkemiz, Asya ile ilişkilerini birçok boyutta daha da geliştirmek istiyor." ifadelerini kullandı.

 

Hisarcıklıoğlu, bölgesinde bir sanayi merkezi olan Türkiye'nin Gümrük Birliği ile coğrafi yakınlık ve lojistik avantajlar sayesinde Avrupa Birliği (AB) tedarik zincirinin en önemli parçalarından biri olduğunu dile getirdi.

 

- "Yabancı şirket sayısı geçen yıl 74 bine ulaştı"

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin otomobil, beyaz eşya, tekstil ve inşaat malzemeleri gibi birçok sektörde Avrupa'nın ana tedarikçilerinden biri olduğunu ifade etti.

 

Türkiye'nin dünyanın en iyi 6 turizm destinasyonu arasında yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

"Uygun konumu, Türkiye'nin çeşitlendirilmiş pazarlar ve ürünlerle önemli ihracat fırsatlarından yararlanmasını sağladı. Ülkedeki yabancı şirket sayısı geçen yıl 74 bine ulaştı. Bağlantıyı geliştirmek, ticareti genişletmenin yollarını tartışmak ve Asya iş birliğindeki eksik boşluğu nasıl doldurabileceğimizi görmek için de alanları araştırmak istiyoruz."

 

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Asya İşbirliği Diyaloğu (Asia Cooperation Dialouge - (ACD) Dönem Başkanı olarak, ortak hedefleri desteklemek için mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya ve liderlik etmeye hazır olduğunu belirterek, "21. yüzyıl, Asya'nın yüzyılı olacak. Bölgemizin potansiyellerini hayata geçirmede ve yeni atılımlar yapmada birlikte hareket edeceğiz." dedi.

 

Pekcan, konuşmasında, tüm dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yüzünden olağanüstü zamanlardan geçtiğini ifade ederek, salgının, ülkelerin ekonomik ve sosyal yapıları üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açtığını söyledi. 

 

İş faaliyetlerinin önemli ölçüde yavaşladığını dile getiren Pekcan, bu tür zor koşullar altında ülkeler arasında yakın iş birliği ihtiyacının daha da önemli hale geldiğine inandıklarını bildirdi.

 

Normalleşme adımları arttıkça, ekonomilerin ve işletmelerin nasıl toparlanacağına odaklanmak gerektiğinin altını çizen Pekcan, bu anlamda Asya İş Birliği Diyaloğu'na çok değer verdiklerini, bu mekanizma içinde geliştirilecek her türlü girişime açık olacaklarını kaydetti.

 

Pekcan, Türk Hükümeti olarak, ulusal sağlık sistemini güçlendirmeye, iş ortamını canlı tutmaya, vatandaşlara ve iş dünyasına salgının başlangıcından bu yana yeni koşullarda hızla destek vermeye odaklandıklarını belirterek, "Yakın gelecekte Türkiye, küresel değer zincirlerinde daha da önemli bir rol oynamak için tüm çabalarını ortaya koyacak. Teknoloji ve inovasyon odaklı sektörlerde daha fazla yatırım peşinde olacağız. Küresel arz ve değer zincirleri açısından stratejik diyalog ve ortaklığa açığız." diye konuştu.

 

-Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem

 

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem de Türkiye'nin sağlam büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

 

Finans sektörünün fırsatlarla dolu olduğuna dikkati çeken Erdem, İstanbul'un bölgesel bir merkez olduğunu bildirdi.

 

Erdem, Türkiye'nin bölgesinde rekabetçilik avantajı olduğuna işaret ederek bu avantajın doğrudan yatırım rakamlarına yansıdığını dile getirdi.

 

Ülkenin 2002'den önceki 30 yılda 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım hacmine sahip olduğunu hatırlatan Erdem, 2002'den sonraki 17 yıl içinde bu rakamın 217 milyar dolara çıktığını sözlerine ekledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA