TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Adalet Terazisi iki tarafa da eşit olarak hareket etsin”


23.01.2020 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak, mevzuatın ve iş yargısının, kimseyi korumasını istemediklerini, işveren ve işçiye eşit mesafede, hak ve adalet neyse o tarafta olmasını istediklerini söyledi.​
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Başkanı, üyeleri ve tetkik hakimleri tarafından hazırlanan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) işbirliğinde bastırılan "İş Kanunu ve Yargıtay Uygulaması" kitabı, Yargıtay’da düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kitabın hazırlanması noktasında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Başkanı Seracettin Göktaş’a ve ekibine teşekkür etti.

İş Kanunu ve Yargıtay Uygulaması kitabının Türkiye’de işçi, işveren ve yargı mensuplarının birlikteliği sonucunda ilk kez ortaya çıkan güzel bir eser olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “4857 sayılı İş Kanunu çalışma alanında ülkemizi AB normlarına ve ILO standartlarına büyük ölçüde uyumlaştırdı. Yeni İş Kanunu’muz yaklaşık 17 yıllık uygulaması çalışma hayatımıza birçok yenilikler getirdi. Öte yandan, işçi ve işverenler açısından bazı yeni uyuşmazlıkları da tabi ortaya çıkardı. İş Dünyası olarak, mevzuatın ve iş yargısının, kimseyi korumasını istemiyoruz. Ne işvereni ne işçiyi. Hak ve adalet neyse o tarafta olmasını istiyoruz. Eşit mesafede olmasını istiyoruz. Adalet Terazisi iki tarafa da eşit olarak hareket etsin istiyoruz.  Önemli olan, çalışma mevzuatının dengeli hazırlanması ve adaletli uygulanmasıdır. Kesinlikle işverenler eğer bir haksızlıkları ve işçi haklarına yönelik bir gaspları söz konusuysa hiçbir şekilde bir mensubiyet duygusuyla onların yanında olunmasını da istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Çalışma barışının korunması için, yargının oluşturduğu içtihatları çok önemli gördüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Yeni İş Kanununun uygulama sorunlarının giderilmesi noktasında, Yargıtay’ın ilgili Hukuk Dairelerinin verdiği kararların önemli bir boşluğu doldurduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, Yargıtay’ın iş davalarına bakan Hukuk Dairelerinin verdiği kararların, ilk defa derli toplu bir şekilde bir araya getirildiğini ve büyük bir eksikliğin giderildiğini belirterek, “22. Hukuk Dairesi Başkanımıza, üyelerine ve tetkik hâkimlerine, İş Kanunu’ndaki bütün değişiklik ve gerekçelerini, en önemlisi de maddeler itibariyle 7,  9 ve 22. Hukuk Dairelerinin verdiği kararları ve oluşturulan içtihatları bir araya getirdiler. İçeriği itibariyle İş Kanunu ve Yargıtay Uygulaması Kitabı, çok önemli bir boşluğu dolduracaktır” dedi.

Hisarcıklıoğlu, kitabın basımının TÜRK-İŞ ve TOBB olarak birlikte üstlenilmesinin sosyal diyalog açısından çok kıymetli olduğunu söyledi. 

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Başkanı Seracettin Göktaş’ın kitap için bir telif ücreti talep etmediğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Ama onların bu kıymetli emeklerinin, karşılıksız kalmasına da başta Türk-İş başkanı olmak üzere gönlümüz razı olmadı. Kendilerinin de uygun görüşüyle, vatanımızın bekası ve bizlerin huzuru için canlarını vermekten bir an tereddüt göstermeyen kahraman Mehmetçiklerimize bir nebze yardımımız dokunması amacıyla, TOBB ve TÜRK-İŞ olarak, Mehmetçik Vakfına bağışta bulunmaya karar verdik. Bağış çekini biraz sonra kendilerine takdim edeceğiz” dedi. 

-Yargıtay Başkanı Cirit

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de birinci ve ikinci sanayi devrimiyle çalışma hayatındaki şartların değiştiğini, işçi ve işveren ilişkilerinin karmaşık bir hale dönüştüğünü ve sendikaların kurulmasıyla bu durumun düzelmesi için bir adım atıldığını ancak dördüncü sanayi devrimini yaşadığımız bugünlerde halen ideal noktaya gelinmediğini aktardı. 

Hukuk güvenliğine ve hukuk istikrarına en üst düzeyde önem verdiklerini ifade eden Cirit, "Hukuku ülkede eşit, tutarlı ve güvenilir bir şekilde uygulama rolü üstlenen Yargıtayın iş hukukuna ilişkin uyuşmazlıkları çözmekle yükümlü dairesinin (22. Hukuk Dairesinin) hukuk ve iş dünyasının en çok ihtiyaç duyduğu bir alanda hukuki öngörülebilirliği gösterme çabası adına içtihat kitabı çıkarmasını çok önemsiyor ve hepsine tek tek teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

'Arabuluculuk' yönteminin mahkemelere kıyasla iki temel avantajı bulunduğunu kaydeden Cirit, "Bunlardan ilki uyuşmazlıkların bu yollarla (arabuluculuk) çözümünün mahkemelere göre daha hızlı ve esnek olması, ikincisi ise mahkemelere dava açılması resmi bir işlem olduğu için taraflar arasında husumete yol açması ve davacıyla davalı arasındaki ilişkilerin neredeyse kopma noktasına gelecek olmasıdır. Hâlbuki sorunun arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi durumunda iş uyuşmazlığı taraflarının ileride iş ilişkilerini devam ettirdiklerini ve sürdürdüklerini görmekteyiz" şeklinde konuştu.

"İş Kanunu ve Yargıtay Uygulaması" kitabında bireysel iş hukukuna ilişkin yol gösterici nitelikte kararların yer aldığını ifade eden Cirit, kitabın işçi hak ve menfaatlerinin korunmasının yanında işverenlere de yol göstermesi bakımından önemli olduğunu aktardı.

- TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ise Türk-İş'in önceliğinin en başından beri Türkiye olduğunu belirterek, "1 milyon 100 bine yakın üyesi olan 4 milyonluk aileyiz. Ben onun başkanıyım, benim görevim ülkenin çıkarlarını söylerken, temsil ettiğim arkadaşlarımın sıkıntılarını ülke gündemine taşımak. Onun için biz her noktada ne işverenin hakkını sıkıntıya sokalım ne de işveren bizim hakkımızı sıkıntıya soksun. Bununla ilgili gücümüzün yettiğini zaman zaman söylemeye gayret ediyoruz" dedi.

Toplantı sonrasında Hisarcıklıoğlu, 100 bin liralık bağış çekini Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Yaşar Bal'a verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA