TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kocaeli Sektörel Performans Değerlendirme Ödülleri sahiplerini buldu


06.12.2019 / Kocaeli



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen Çizgi Üstünde 12. Yıl Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, şirketlerin üretim yaptıkları yerlerde vergilerini vermesi gerektiğini, bunun belediyeler için önemli olduğunu, bunun turizm şehirleri içinde aynı olduğunu söyledi.​
Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Başkanlığında, Bakanlarla birlikte YOİKK toplantısına katılmasından dolayı geç kaldığını ifade ederek, “Aranızda bulunmaktan büyük onur duyuyorum. Bu ödül törenlerinin sadece ikisine katılamadım. Burada sizlerden moral alıyorum. Aldığım morali Anadolu’ya dağıtıyorum. Burada bir başarı hikayesi var. Sizlerin başarılarını, gittiğim yerlerde anlatıyorum. Sizleri örnek almalarını istiyorum. Bedavadan reklamınız yapıyorum, haberiniz olsun” dedi.

Birlikte hareket etmenin başarıyı getirdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bu da Kocaeli’nde fazlasıyla var. Sanayide zaten Türkiye’nin göz bebeğisiniz. Araç üretiminin, kimya sanayi, metal sanayinin, ülkemizdeki liderisiniz. Kocaeli, aynı zaman dış ticarette de ülkelerle yarışıyor. Dış ticaret hacmiyle dünya 130 ülkeyi geride bırakıyor. Ödediğiniz vergiyle Türkiye 2.’si, vergi tahsilat oranında Türkiye 1.’sisiniz” şeklinde konuştu. 

Hisarcıklıoğlu Kocaeli’nin tüm bunların yanında, sağladıkları istihdamla ve mesleki eğitimle, limanları ve OSB’leriyle, yaptıkları Ar-Ge’yle, yüksek teknolojili üretimle, patent sayısıyla, Türkiye’nin en başarılı illeri arasında olduğunu söyledi.

TOBB olarak, işleri kolaylaştırmak için çalıştıklarını, projeler hayata geçirdiklerini anlatarak, “Hükümetimizle birlikte çalışarak, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını iyileştiren reformlara imza attık. Dünya Bankası’nın İşyapma Kolaylığı endeksinde (doing business) geçen yıl dünyada 43’üncü sırayken, bu yıl 33’üncü sıraya yükselmeyi başardık. Tarihimizde ilk kez bu kadar üst sıralara çıkmış olduk. Bu işin özel sektör koordinasyonunu da TOBB olarak biz yaptık. Sizlerden, üyelerimizden gelen sıkıntılara, çözüm önerileri geliştirip YOİKK gündemine soktuk. Şimdi hedef ilk 20 ülkeden biri olmak, bunun için çalışıyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı ile mesleki eğitimde hep hayalini kurdukları bir işe başladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Her ilde bir meslek lisesine, Odalarımız sahip çıkacak, burada söz sahibi olacak. Kocaeli’ndeki okulumuz da İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir. Kocaeli, zaten tüm Türkiye’de mesleki eğitimde örnek bir şehirdi. Bu yeni işbirliğimiz sayesinde mesleki eğitimi tüm Türkiye’de Kocaeli seviyesine çıkaracağız. 

Öte yandan tehlikeli mesleklerde çalışan kardeşlerimiz için Meslek Yeterlilik ve Belgelendirme alanında, sizlere en hızlı hizmeti sunmak üzere TOBB MEYBEM’i kurduk. Kocaeli Sanayi Odamızın öncülüğünde, en çok belgelendirmeyi Kocaeli yaptı” şeklinde konuştu. 

Arabuluculuk sisteminden de bahseden Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk sayesinde işçi-işveren uyuşmazlık davalarının % 65’inin anlaşmayla sonuçlandığını söyledi.

Ticari uyuşmazlık ve alacak davalarında da arabuluculuk ve tahkimin birlikte kullanıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, en geç 5 ayda ticari uyuşmazlıkların sonuçlanacağını, yapılması gereken tek şeyin sözleşmelere ‘anlaşmazlık durumunda TOBB Tahkim Kurulu yetkilidir’ yazmak olduğunu vurguladı.

İşsizliğin çözümünün girişimci sayısını artırmaktan geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, kadın girişimciliği desteklemek için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerin genç kızlara rol model olduğunu söyledi.  

Hisarcıklıoğlu, el ele verince, kamu-özel sektör birlikte çalışınca, istişare ve ortak akıl hakim olunca başaramayacakları şey olmadığını ifade ederek, birbirlerini ötekileştirmemelerini istedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur da küresel ticarette sıkıntılı dönemden geçildiğini, ülkelerin korumacılık duygusuyla hareket etmeye başladığına işaret etti. 

ABD'nin ticaret ve ekonomik konularda yaptığı düzenlemeler ve antlaşmalara değinen Batur, "Bunun etkileri Dünya Ticaret Örgütü'nde doğrudan doğruya ticaretin yönünde sapmalar olarak, dikkate almamız gereken yeni eylem planları olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2019 yılı ticaret büyüme rakamını yılın başında 3 açıklamıştı, şu anda 1,2'ye çekti. Bu çok ciddi bir değişimdir." diye konuştu. 

Batur, 69 ülkenin ihracat rakamını 1,5-2 ay içinde tamamen açıklamış olacağını aktararak, "Bu 69 en büyükler, kurumsal ekonomiye sahip olanlar. Bu 69 ülkenin sıralamasına bakılınca 50 ülke eksi büyüme açıklıyor. Yani ticareti geriye doğru gitmiş, eksi yüzde 2,6 küçülmüş. Biz büyüyenler grubundayız. 19'luk artı değer gösteren gruptayız. O 19'un içinde de artış oranımız yüzde 7, reel değer olarak yani mutlak artış değeri olarak ise 5. sıradayız. Bu çok önemli, bunu yapanlar da bugün buradaki sanayici, ihracatçı ve üreticilerdir." ifadesini kullandı. 

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da Kocaeli'nin Türkiye'de sanayinin kalbinin attığı kent olduğunu belirterek, kentin Türkiye ekonomisine en fazla katkı veren illerin başında geldiğini anlattı. 

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da kentin Türkiye sanayisindeki yeri ve önemini anlatarak, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA