TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu, İSEDAK Toplantısı’nda ‘ticareti artıralım’ mesajı verdi


27.11.2019 / İstanbul



İSEDAK (İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) 35. Toplantısı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İslam dünyasının içinde bulunduğu sıkıntıları aşmanın yolunun biraraya gelmekten ve ticareti artırmaktan geçtiğini vurguladı.​

İSEDAK 35. Toplantısı, Cumhurbaşkanı ve İSEDAK Dönem Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliği ve başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirildi. TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada “Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var. Bizler ayrı düştüğümüz için, rahmeti ve bereketi kaybettik” ifadesini kullandı.

 

-Ticaret en büyük barış kaynağı

 

İslam ülkelerinin; birliği, beraberliği, dayanışmayı seferber etmesi gerekirken, enerjisini ve kaynaklarını, aralarındaki çekişmelerle heba etiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ihtilafları değil ittifakları, husumeti değil muhabbeti güçlendirmek ve birleştirici olmak gerektiğini ifade etti. Bunun en önemli yolunun da ticaretten geçtiğini anlatan Hisarcıklıoğlu “Ticaret, en büyük barış kaynağıdır. Ticaret yapan, ihtilafları konuşmaz, birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle önce, ülkelerimiz arasındaki ticari engelleri kaldırmalı, birbirimizle ticareti artırmalıyız. Bu konuda, son dönemde, ilerleme olduğunu görüyoruz. İslam ülkeleri arasındaki ticaret oranı, yüzde 20’ye ulaştı. Elbette bu oran yeterli değil. Yapacak daha çok işimiz var. İşte şimdi önemli bir adım daha atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, TOBB ve ICCIA işbirliğinde, çalışma başlattığımız, İslam Odası Tahkim Merkezi, İstanbul’da faaliyete başlıyor. Merkeze ilişkin anlaşma, birazdan burada imzalanıyor” dedi. Bu sayede, aradaki ticareti ve yatırımları daha da, cazip hale getirip, artıracaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

 

“İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını (TIPS-OIC) hayata geçirmeliyiz. Çalışmalarda son aşamaya gelindi. Artık bu işi de sonuçlandırmalıyız. Benzer bir sıkıntı vizeler konusu. İnsanlar, girip çıkarken zorluk yaşadıkları ülkeyle değil, rahat ulaşabildikleri ülkeyle ticaret yapar, yatırım yapar. Zaten inancımız ne diyor: Bütün Müslümanlar kardeştir. Aramızdaki kardeşliği tesis ettiğimiz zaman, hem bu dünyada, hem ahirette kazanırız.”

 

-Dünyayı doyuran, dünyanın lideri olur

 

Bu seneki gündem maddesinin gıda olduğunu belirten TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Doğru bir gündem maddesi belirlenmiş. Zira dünyayı doyuran kimse, dünyanın lider ülkesi de odur. Türkiye bu alanda çok önemli yatırım ve ihracat fırsatları sunuyor. Tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sıradayız. 70 milyar dolarlık bitkisel ve hayvansal üretimimiz var. Tarım ve hayvancılık sektörümüz, 18 milyar dolarlık ihracat, 13 milyar dolar ithalat yapıyor. Sizler de Türkiye’de yatırım yaparak, bu potansiyeli, hep birlikte kazanca dönüştürebiliriz” diye konuştu.

 

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasında, öncelikle, meydana gelen deprem dolayısıyla Tüm İslam dünyasını Arnavutluk'a destek olmaya çağırdı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam alemi olarak terörden iç çatışmalara, mezhep taassubundan Peygamber Hazreti Muhammed'in "Ayaklarımın altına aldım" buyurduğu cehalete kadar pek çok tehditle yüzleştiklerini ifade etti. Erdoğan, bunlara Batı'da güçlenen İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı gibi yenilerinin eklendiğini, özellikle azınlık olarak başka ülkelerde yaşayanlar için inançlarına uygun bir hayat sürmenin giderek zorlaştığını dile getirdi.

 

İslam coğrafyasına bakıldığında çoğunlukla dram, acı ve kavga görüldüğünü vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

                                                        

"Suni gündemlerle enerjisini heba eden 1,7 milyarlık muazzam bir kitledir. Batılı silah tüccarlarının sattığı silahların akıttığı kanların çoğu Müslüman kanıdır. Adında İslam olan taşeron terör örgütlerinin katlettiği insanlar yine ekseriyetle Müslümanlardır. Günümüz dünyasında maalesef  Müslüman kanı, Müslümanların canı, hayatı kadar ucuz bir meta yoktur. Varil bombaları altında can veren 1 milyon Suriyeli kardeşimiz, birilerinin gözünde sadece istatistikten ibarettir. Yemen'de açlıktan bir deri bir kemik kalmış çocukların dramları, birkaç ülke ve kuruluş dışında, hiç kimsenin umrunda değildir. Gazze sahilinde top oynarken pervasızca öldürülen o sabi yavruların feryatları, BM Güvenlik Konseyi dahil hiç bir örgüt tarafından duyulmuyor. Somali'den Afganistan'a, Arakan'dan Türkistan'a, Libya'ya kadar nereye baksak, benzer acılarla, benzer dramlarla karşılaşıyoruz."

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İkinci Dünya Savaşı'nın galipleri tarafından inşa edilen bu adaletsiz sistemin ilanihaye devam etmesi mümkün değildir. Uluslararası güvenlik mimarisinin günümüz şartlarına göre yeni baştan düzenlenmesi bir tercih olmaktan çıkmış, zorunluluk halini almıştır." dedi.

 

İslam dünyası dahil tüm insanlığın kaderinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi 5 ülkenin insafına terk edildiğini anlatarak, İslam aleminin kendi geleceği, istikbali üzerinde özgürce karar alma ve uygulama hakkı bulunmadığını söyledi.

 

-İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin

 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin de, teşkilat içerisinde yatırımları artırmak amacıyla daha uygun ortam hazırlamak ve ticari çalışmalara daha iyi zemin oluşturmak için uluslararası toplantılar düzenlemek ve işbirliğini daha iyi noktaya taşımak için çalışmak gerektiğini bildirdi.

 

Useymin, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen 35. İSEDAK Toplantısı Bakanlar Açılış Oturumunda yaptığı konuşmada, İslam ülkeleri arasında ikili ticaretin artığını kaydetti.


-İslam Odası Tahkim Merkezi için anlaşma imzalandı

 

Toplantı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışmaları başlayan, TOBB ve ICCIA işbirliğinde yürütülen, İslam Odası Tahkim Merkezi’nin İstanbul’da faaliyete başlamasıyla ilgili anlaşmaya imzalar atıldı. TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Yardımcısı Hisarcıklıoğlu attığı imza sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ile Merkez’e ilişkin alanın genişletileceğini ifade etti.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA