TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Fikri mülkiyet haklarının ihlali hırsızlığa girer


07.10.2019 / İstanbul



Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi tarafından organize edilen, Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesinde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Fikir üretenleri desteklerken, onları koruyacak politikalar da üretmek zorundayız” dedi. Hisarcıklıoğlu, fikri mülkiyet haklarının ihlalinin de hırsızlığa girdiğini söyledi.​

TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC Genel Sekreteri John Denton, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in açılış konuşmaları ile başlayan fikri mülkiyetin masaya yatırıldığı Zirve, İstanbul Hilton Bomonti Otel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirveye ulusal ve uluslararası uzmanlar katıldı.

 

-TOBB ve ICC fikri mülkiyet hakları üzerine çalışıyor

 

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, TOBB ve ICC Türkiye olarak Türkiye’de fikri mülkiyet hakları bilincinin gelişmesi konusunda önemli bir mesai harcadıklarını anlattı. Bunun iki sebebi olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Birincisi, bu konuyu ahlaken sahipleniyoruz. Fikri mülkiyet haklarının ihlalinin aslında hırsızlıktan hiçbir farkı yok. Kul hakkı nasıl haramsa, fikri mülkiyet hırsızlığının da, bunun sonucunda oluşan haksız rekabetin de vicdanen hiçbir savunulacak yönü yok. Bu bilinci tüm topluma ve özel sektöre yaymamız gerekiyor. Bu konuya büyük bir emek harcamamızın bir diğer önemli nedeni ise ekonomimizi bir üst lige çıkarma isteğimiz. Bilgi ekonomisinin gücü su götürmez bir gerçek. Bilgi ekonomisinin temelinde de yaratıcı fikirler var, onların teknolojiyle buluşarak ihraç edilebilir ürünler haline gelmesi var.

Günümüz dünyasında, icat çıkarmak, yeni fikirler üretmek bu ülkeye yapabileceğiniz en büyük hizmet.

Bir yandan fikir üretenleri desteklerken öte yandan da o fikirleri koruyacak politikalar üretmek zorundayız” diye konuştu.

 

-21. yüzyılın petrolü bilgidir

 

Yapılan inovasyonu, üretilen teknolojiyi, çıkarılan markayı koruyacak altyapıyı ve düzenlemeler ortaya koyulamadığında, Türkiye’yi ileri teknoloji ihracatçısı, küresel markaları olan bir ülke haline getirmenin mümkün olmadığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bizden de Google’lar, Uber’ler, Apple’lar çıksın istiyorsak, markamıza, patentimize, teknolojimize, bilgimize, verimize sahip çıkmamız, çaldırmamamız lazım. Çünkü, dijitalleşme ile telif hakları da farklı boyut kazanıyor, bunun da gerisinde kalmamak önemli. Çünkü 21.asırda, bilgi en önemli güçtür. Bilgi, 21. yüzyılın petrolüdür. Aynı petrolde olduğu gibi; bulacaksın, çıkaracaksın, işleyeceksin, kullanacaksın, satacaksın. Bakın geçen ay, dünyanın en büyük seyahat şirketi olan, 178 yıllık Thomas Cook battı. 20 küsür yıllık booking.com veya hotels.com ise faaliyetini artırarak sürdürmeye devam ediyor, çünkü bilgiye hükmediyorlar. Bu yeni dünya, işte böyle bir şey. Teknolojik değişimi dikkate almazsanız, ayakta kalamıyorsun. Eski olanda direnip, yeniye adapte olamazsanız yok oluyorsun” ifadesini kullandı.

 

KOBİlerin desteklenmesi, ARGE faaliyetlerinin artırılması ve üniversite sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 2003 yılında kurdukları TOBB-ETÜ’nün çıkış felsefesinde üniversite sanayi işbirliğine verdikleri önemin yattığını söyledi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Artık, öğrencilerimiz ortak eğitim yaptıkları şirketlerde patentler alıyor. Teknoloji transfer ofisimizde ürettiğimiz teknolojilerle ABD’den ilk patentimizi alan bir üniversite haline geldik. Bu tür örnekleri tüm üniversitelerimizde artırıp, tüm özel sektörümüze yaymamız gerekiyor.

 

Biz TOBB olarak, ICC Türkiye Milli Komitesi olarak, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi olarak elimizi her zaman taşın altına daha fazla koymaya hazırız. Çünkü, Türkiye’nin teknolojiye, markaya ve patente en fazla ihtiyaç duyduğu, inovasyona dayalı büyüme modelini benimseyeceği bir döneme giriyoruz.”

 

 -ICC Genel Sekreteri John Denton

 

ICC Genel Sekreteri John Denton ise, İstanbul’a gelen ilk ICC genel sekreteri olmasından dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, dijital ekonominin kendileri için merkezi konumda olduğunu söyledi.

 

Dijital ekonomi ile tüm dünyada iş yapış şekillerini etkilemeyi ümit ettiklerini aktaran Denton, ICC’nin dijital ekonomi konusunda KOBİ'lere destek sağlayarak, onların büyümesini kolaylaştıracağını bildirdi.

 

Denton, fikri mülkiyet haklarına değer verilmesinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

 

“Fikri mülkiyet aslında sadece bir kavram değil, o ekonomi için bir değer. Eğer ki fikri mülkiyet haklarını koruyamazsak, değerler erozyonu gerçekleşir. Ayrıca, korunamaması durumunda bunun adı hırsızlık olur. Ekonominin kalbi inovasyondur. İnovasyon da fikri mülkiyet haklarına saygı duyan bir ekonomi de mümkün olur. Çok açık ifade etmeliyim ki, eğer koruyamazsak fikri, kim niye yatırım yapsın.”

 

Bir ekonomide fikri mülkiyete saygı varsa, orada bilgiye bağlı gelişimin kendini göstereceğini belirten Denton, böylelikle yabancı yatırımcının ülkeye daha fazla geleceğini söyledi.

 

Denton, ICC Fikri Mülkiyetler Komisyonu’nun fikri hakları, teorik tartışmalardan pratiğe dönmesi için çalıştığını vurgulayarak, “Bu sayede toplumsal refaha ulaşacak özellikle 21. yüzyıla bilgi yüzyılı da diyebiliriz. Bilginin, mutlak ekonomide payının artırmak için yeni yollar bulmalıyız. Bu toplantının da buna hizmet edeceğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.









Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA