TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

‘Savunma ve havacılık sektöründe Kayseri’nin yeri’ masaya yatırıldı


21.03.2019 / Kayseri



“Savunma ve Havacılık Sektöründe Kayseri Sanayisi’nin Gelecekteki Yeri” başlıklı toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, savunma sanayi cirosunun, 7 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek “Biz de Kayseri olarak, bu süreç içinde yer almak, ülkemiz savunma sanayine daha fazla katkı vermek istiyoruz” dedi.​

“Savunma ve Havacılık Sektöründe Kayseri Sanayisi’nin Gelecekteki Yeri” konulu toplantı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Kayseri Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri Ticaret Odası Konferans Salonu’nda yapıldı.


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada toplantının Kayseri için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Kayseri’nin, 100 sene öncesinde, sanayisi olmayan bir şehir olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “1926 yılında Kayseri Tayyare Fabrikası ve Bünyan Halı İpliği Fabrikası, 1935 yılında Sümerbank Bez Fabrikasının faaliyete geçmesiyle, sanayileşmede ilk adımları attı. Yine Kayseri’de kurulan Tank Tamir-Bakım, bu alanda bir merkeze dönüştü ve adeta bir tank hastanesine dönüştü. Buradan yetişen ustalar ve girişimciler sayesinde Kayseri, müthiş bir atılım başlattı. Sadece ticarette değil, Sanayi, Turizm ve Eğitimde de marka şehri haline geldi. Bugün, 3 Organize Sanayi Bölgesi, 1 Serbest Bölgesi ve 1 Teknoloji Geliştirme Bölgesiyle, hepimizin iftihar ettiği bir konuma ulaştı. 2,5 milyar dolara yaklaşan, tamamına yakını sanayi ürününden oluşan, katma değeri yüksek bir ihracat hacmimiz var. Geçen sene ülkemiz ihracatı yüzde 7 artarken, Kayseri Türkiye’yi 4’e katladı ve ihracatını yüzde 27 artırdı” dedi.

 

-Savunma sanayi cirosu 7 milyar dolara ulaştı

 

Bundan sonra Tayyare fabrikasıyla başlatılan sanayileşme hikâyesini savunma sanayiyle, daha ileriye taşımak istediklerini ifade eden TOBB Başkanı, bu alanda Türkiye’nin, kamu ve özel sektör ortak çalışması sayesinde, önemli başarılar elde ettiğinden söz etti. 2002 yılında yüzde 80'leri bulan, savunma sanayi dışa bağımlılık oranının, 2018’de yüzde 35'ler seviyesine indiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Savunma Sanayimizin cirosu, 7 milyar dolara ulaştı. Aynı zamanda küresel rekabette de ilerledik. 4 firmamız, dünyanın en büyük savunma şirketleri listesine girdi. Savunma sanayi sektörü ihracatı, 2018’de 2 milyar doları geçti. Tüm bu başarının mimarları olan, Savunma Bakanlığımız, Savunma Sanayi Başkanlığımız, Genelkurmayımız ve firmalarımızla iftihar ediyorum” diye konuştu.

 

Kamunun desteği olmadan özel sektörün; özel sektörün azmi ve çalışkanlığı olmadan da, kamunun, tek başına, tüm bu başarıları gerçekleştiremeyeceğinden bahseden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Elbette bunlarla yetinmeyeceğiz. Türk savunma sanayinin; üretim, ihracat ve teknoloji geliştirme alanlarında, şimdiye kadar yaptıklarından çok daha fazlasını başaracak potansiyeli var. Biz de Kayseri olarak, bu süreç içinde yer almak, ülkemiz savunma sanayine daha fazla katkı vermek istiyoruz.”


-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise konuşmasında, "Güçlü bir savunma sanayi bir tercih değil bir mecburiyettir. Bunu yapmak zorundayız" ifadesini kullandı.

 

Bölgesel ve küresel düzeyde kritik bir süreçten geçildiğini ifade eden Akar, "Etrafımızdaki siyasi ve askeri çatışmalardan dolayı ülkemize dönük çeşitli riskler, tehlikeler, tehditler var. Bunlara karşı asil milletimizin egemenliği ve bağımsızlığını, cennet vatanımızın savunmasını yapabilmemiz için hazır olmamız, çalışmamız lazım." değerlendirmesini yaptı.

 

Öncelikli görevlerinin 780 bin kilometrekare vatan toprağı ile 462 bin kilometrekare mavi vatanın güvenliğinin sağlanması olduğunu vurgulayan Bakan Akar, bu konudaki çalışmaların azim ve kararlılıkla devam ettiğini aktardı.

 

Terörle mücadeleye de değinen Akar, bu alandaki başarıda personelin kahramanlık ve fedakarlıklarının yanı sıra yerli ve milli savunma sanayinin geliştirdiği üstün teknolojinin de önemli olduğunu söyledi.

 

Savunma sanayinin sadece ekonominin konusu olmadığına işaret eden Akar, geçmişte savunma sanayi alanında yaşanan sıkıntıları hatırlattı. Geçmişte parası verilmesine rağmen alınamayan silah ve sistemlerin olduğuna dikkati çeken Akar, "2011'de anlaşması yapılmış İHA'larımızın motorlarının bakımını parasını verdiğimiz halde yaptıramadık. 'Kötü komşu ev sahibi yapar.' atasözü gerçekleşti ve sivil-asker, özel-kamu imkanlarımızı aktive ederek bugünkü hale geldik. Bugün şu anda bizim özel, kamu şirketlerimiz İHA yapıyor ve bunu ihraç ediyor. Bu noktaya geldik." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yerlilik ve millilik konusunda savunma sanayide önemli adımların atıldığını belirten Akar, 2002'de yüzde 20'lerde olan yerlilik ve millilik oranının yüzde 70'lere dayandığını ifade etti.

 

- Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy

 

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da, 'Savunma ve Havacılık Sektöründe Kayseri Sanayi'nin Gelecekteki Yeri' konulu panelin ardından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin savunma sanayisine daha fazla katkı vermek istiyoruz" dedi.

 

Program sonrasında salondaki Kayserililerin yüzlerinin güldüğünü ifade eden Başkan Gülsoy, "Böylesine önemli bir toplantıya, Oda olarak ev sahipliği yapmış olmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum. Jeopolitik ve stratejik olarak önemi çok büyük olan Anadolu coğrafyasını gelecek nesillerimize müreffeh bir halde bırakmak için; ekonomik, kültürel ve siyasi yönden güçlü olmamız lazım. Şüphesiz bunlardan daha önemlisi güçlü, etkili bir orduya, dolayısıyla savunma sanayine ihtiyacımız olduğu muhakkak. Bugün savunma sanayide gelinen nokta her ne kadar iyi olsa da, bizler için yeterli değil. Daha iyi duruma gelebilmek için yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Bu kapsamda Kayseri her haliyle Hükümetimizin başlattığı Milli Savunma Sanayi'ne katkı verecek şehirlerimizin başında gelmektedir” diye konuştu.


-Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir

 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise konuşmasında, "Sektörün yeteneklerinin belirlenmesi ve tekrarların önüne geçilerek sağlıklı ve etkin yatırımların yapılabilmesi, harbe hazırlık faaliyetleri çerçevesinde farklı sektördeki benzer yeteneklerin tespit edilmesi amacı ile tüm sektör firmalarımızın detaylı ve güncel bilgilerinin derleneceği, değerlendirilebileceği 'Savunma Sanayi Yetenek Envanteri (YETEN) Portalı'nı yakın zamanda hayata geçireceğiz." dedi.

 

Demir, "Savunma ve Havacılık Sektöründe Kayseri Sanayisinin Gelecekteki Yeri" panelinde yaptığı konuşmada, başkanlık olarak Türkiye'nin istiklal ve istikbali için savunma sanayisinin gelişmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması, geniş bir ekosistem olarak harbe hazır, yurt dışına ihraç eden bir yapıda varlığını devam ettirmesi için faaliyetleri hızla sürdürdüklerini söyledi.

 









Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA