TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Hatay tarih, kültür, medeniyet ve turizm şehri”


21.10.2017 / Hatay



Hatay il ve ilçeleri Oda/Borsaları müşterek toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Hatay’ın tarih, kültür, medeniyet ve turizm şehri olduğunu söyledi.​

Hatay’ın, Mevlana gibi düşünüp, Yunus gibi anlayan insanların kardeşçe yaşadığı bir hoşgörü şehri olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Cemil Meriç gibi düşünce hayatımıza damga vurmuş bir münevveri ülkemize kazandırmış bir şehir. 8.500 yıllık tarihiyle dünyanın en eski yerleşim alanlarından birisi. Her yüzyıl ve her medeniyet burada bir iz bırakmış. Bu anlamda eşsiz lezzetleri, kültürleri, Anadolu’nun ve dünyanın ilklerini de bünyesinde barındırıyor. Anadolu’nun ilk camisi, Habib-i Neccar Camisi burada. Kurtuluş Caddesi’nde camii, sinagog ve kilise yer alıyor. İşte Hatay böyle bir şehir, dinler arası kardeşliğin simge şehri” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, bu kardeşliği Antakya Medeniyetler Korosu’nu kurarak,  müzikte de gösterdiklerini ifade etti.

 

İnsanlığın ilk mağara müzesinin Hatay’da olduğunu anımsatan TOBB Başkanı, “Hatay Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük 2. Mozaik koleksiyonuna sahip. Kısacası Hatay, her yanı tarih ve tabiat hazinesiyle dolu modern bir şehir. EXPO’nun “Medeniyetler Bahçesi” temasıyla 2021’de Hatay’da yapılacak olması da bölge için büyük bir şans. Expo’nun Türkiye’ye ikinci kez kazandırılmasında emeği geçenleri kutluyor ve teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Hatay’ın 600’ün üzerinde yemek çeşidiyle Türk, Arap ve Fransız mutfaklarını barındırdığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, dünyanın en uzun ikinci kumsalının Samandağ’da bulunduğunu, Arsuz’un da önemli bir turizm merkezi olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, Hatay’ın aynı zamanda tarım, sanayi, lojistik ve eğitim şehride olduğuna değinerek şunları kaydetti: “Amik Ovası gibi bereketli topraklarınızda narenciye, turunçgiller, zeytin, yerfıstığı, buğday, pamuk gibi çok çeşitli ürünler yetişiyor. İskenderun Limanı Türkiye’nin en büyük 4. Limanı. Körfez ülkeleriyle Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu arasındaki ticarette önemli bir konuma sahip. Bu bölgelerimizle dünyayı bağlıyor. Demir-Çelik kapasitesi olarak Türkiye’de ilk sırada yer alıyorsunuz. Ülkemizin yassı ve uzun ürün üretebilen tek entegre yassı çelik üretimi burada yapılıyor.

 

Hatay, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük 2. nakliye filosuna sahip muhteşem bir lojistik kenti. Rüzgar enerjisinde bir cazibe merkezi. 2 üniversitemiz var. Eğitim şehri olma yolunda ilerliyoruz. Gördüğünüz gibi Hatay çok yönlü ve rekabet gücü yüksek bir şehir”.

 

“Hatay’ı bugünlere getiren herkesten Allah razı olsun” diyen Hisarcıklıoğlu, “Bu vesileyle Hatay’ın anavatana katılmasında çok büyük emekleri olan devlet büyüğümüz Tayfur Sökmen’i de saygıyla ve rahmetle anmak istiyorum” dedi.

 

Ev sahipliği yapan,  Antakya Oda ve Borsasına da teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Hikmet Başkanı ve Mehmet Ali Başkanı kutluyorum. Hatay’daki Odaların ve Borsaların birlik ve beraberliğini ben tüm Türkiye’ye örnek gösteriyorum. Burada bizlerin gurur duyması gereken bir konu daha var. Antakya TSO ve TB akredite. Hatay’daki Oda-Borsa başkanlarımla Ankara’da ve TOBB’da yakın çalışıyoruz. Onların tecrübelerinden faydalanıyoruz. Hatay’ı Ankara’da en iyi şekilde temsil ediyorlar. TOBB’un bugün geldiği noktada Hatay’ın payı büyüktür. Hatay’daki Oda-Borsalarım Hatay’ın gelişmesi ve zenginleşmesi için ellerini taşın altına koyuyor, çalışıyorlar. Bende buna bizzat Ankara’da şahidim” şeklinde konuştu.

 

Oda ve Borsaların, üyelerinin nabzını en iyi şekilde tutarak, sıkıntıları tespit ettiğini, sonra da hep birlikte bunlara çözüm aradıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Mesela, Hatay’a özel teşvikler istiyoruz. Çünkü Suriyeli kardeşlerimizi misafir etmede en büyük yük sizlerin omuzlarında. Dörtyol-Hassa tünelinin da bir an önce bitirilmesini bekliyoruz. Bu tünel bitince Hatay; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun denize açılan kapısı olacak. Hatay bunları fazlasıyla hak ediyor, çünkü ülkemiz ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biri” dedi.


-Diğer konuşmacılar

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin de kentin, Türkiye’nin Ortadoğu'ya açılan kapısı, dünya üretim ve tüketim üsleri arasında geçiş noktası olduğunu bildirdi.

Hatay'ın başta Suriye olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ile kültürel etkileşimi ve akrabalık ilişkilerinin, uluslararası bir etkileşim oluşturduğunu ifade eden Çinçin, "Bu durum son yıllarda Suriye'de yaşanan siyasi krizin etkisiyle başka bir boyut kazanmıştır. Savaş ve zulüm, insanların göç etmesinin en büyük iki nedenidir. Akademik çevrelerce dünyada İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük insanlık dramı Suriye'de yaşanmıştır. Günümüz itibarıyla Hatay'da 480 bin civarında Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve insani yardım dernekleri ortaklığında, Suriyeli mülteciler konusunda, ilimizde algının düzeltilmesi, Suriyeli mültecilerin mesleki eğitime tabi tutulmaları, yerel halk ile dayanışma ve diyalog kurmasına aracılık etmek amacıyla birçok projeler gerçekleştirmekteyiz." dedi.

Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri de kentin zenginliklerinden bahsederek teşvik kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.





Video Yükleniyor...





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA