19.12.2013 / Ankara
TOBB Ticaret Borsaları Konseyi, Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Konsey üyelerinin katılımıyla toplandı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, yüzölçümü bakımından dünyada 37’inci, ekilebilir arazi bakımından da 12’inci büyük ülke olduğunu hatırlatırken, “Burada gerçekten şanslıyız. Allah’a çok şükür verimli, her çeşit tarımsal ürünün yetişebildiği bir topraklarda yaşıyoruz. Bunun sonucu olarak da ülkemiz, dünya tarımsal üretiminde 30 üründe, dünya tarımsal ürün ihracatında ise 26 üründe ilk 5 ülke arasında yer alıyor” dedi.
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “10 yıl önce tarımsal hasılada dünyada 11., Avrupa'da 4. ülkeydik. 2008 yılından bu yana dünyada 7., Avrupa'da 1. olan bir Türkiye var. 2012 yılı itibari ile tarımsal hasılamız 62 milyar dolara yükseldi. Dünyada toplam tarımsal ürün ihracatı son 10 yılda yüzde 217 artarken, Türkiye’de yüzde 248 arttı. Tarımsal ürün ihracatımız 2012 yılında 16 milyar dolara ulaştı.”
-Tarımsal verimlilik artırılmalı
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye’nin, son 30 yılda ciddi bir dönüşüm ve büyüme hamlesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Son 10 yılda Türkiye ekonomisi yüzde 63 büyürken, tarımdaki büyümenin yüzde 23 seviyesinde kaldığına değinen Hisarcıklıoğlu, tarım sektörünün büyümede Türkiye’nin büyümesine ayak uyduramadığını söyledi. Bunda Türkiye’nin tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine geçişinin de etkili olduğunu ifade eden TOBB Başkanı, “Ancak unutmamak gerekir ki tarım artık bir kazanç kapısı. Dünya nüfusu hızla artıyor. Dünyada hızlı gelişen, daha çok tüketen bir orta sınıf oluşuyor” ifadesini kullandı.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Türkiye, konumu itibarıyla da çok şanslı. 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan; 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasındayız. Ancak, dünya ihracatından aldığımız pay 50 yıldır yüzde 1 civarında seyrediyor. Önümüzdeki dönemde daha da büyüyecek dünya pastasından daha çok pay almamız lazım. Bunun için de Türkiye’nin tarımsal reformlara ihtiyacı vardır. Türkiye, tarımsal üretimde verimliliğini artırmalıdır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın tohum gen bankası ve havza bazlı üretim modeli çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Doğru ürünlerin doğru yerlerde doğru miktarda üretilmesi çalışmalarını sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye'de arazi parçalanması tarımsal üretimde önemli bir sorun. Bu sorunun çözümü için Miras Yasası'nı değiştirmeyi planlayan Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.
Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da tarımın, tarımsal üretimin, tarımsal ticaretin ve tarımsal sanayinin her zaman hizmetindeyiz. TOBB olarak Türkiye genelindeki 113 Ticaret Borsamız ve bu borsalarımızdaki elektronik satış salonlarımız, akredite laboratuarlarımız ile üyelerimize hizmet veriyoruz. Ticaret Borsaları Bilgi Sistemimiz ile Türkiye genelindeki borsalarımızdan ürün bazında günlük fiyat akışlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüm ürünlerimizin fiyatlarını tek bir portalda kullanıcıların hizmetine sunuyoruz. Bu hizmetlerimizin yanında üreticilerimizin ürünlerini sağlıklı bir şekilde saklayabilmeleri için ve fiyat hareketlerinden korunmaları amacıyla TOBB olarak adım attık.
TMO ile birlikte LİDAŞ - Lisanslı Depoları’nı kurduk. Bu attığımız adımı özel sektörümüz de takip etti.
Özel sektör lisanslı depo yatırımları da hayata geçiyor. Bu yatırımları tarım sektörümüzün gelişimi için memnuniyetle karşılıyoruz.”
-5 büyük tarımsal ekonomi arasına girme hedefi
Türkiye’yi dünyanın 5 büyük tarım ekonomisinden biri haline getireceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu inanca ve güce sahip olduklarını belirtti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bunu başarabilmek için tek yapmamız gereken, yapısal reformlara hız kesmeden devam etmek. Üretimin, ihracatın ve istihdamın önündeki engeller hızla aşıldığı zaman, iş yapma ortamımız rakip ülkelerle eşit standartlara getirildiği taktirde tarım sektörümüz ciddi bir sıçrama yapacaktır” diye konuştu,
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da, "Parçalı bir toprak yapısı, küçük işletmeler, miras Hukuku nedeniyle de gittikçe parçalanan tarım işletmeleri içerisinde bugün biz dünyada tarımsal ekonomide 11'incilikten 7'inciliğe geldiysek, tarımsal gayri safi milli hasılamızı 23 milyar dolardan bugün 63 milyar dolara getirmişsek bu çok büyük bir başarıdır" diye konuştu.
Arzu, konuşmasında, Türkiye'nin son 10 yılda özellikle tarımda büyüdüğünü ancak tarım işletmelerinin, bölünme nedeniyle işletme başına 60 dekarda tarım yapılabildiğini vurguladı.
Arzu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2002 yılında nüfusun yüzde 35'i kırsalda yaşarken, 2013 yılında nüfusun yüzde 23'ü kırsalda yaşıyor ve yüzde 24'ü tarımla geçiniyor. Halen nüfusun yaklaşık dörtte biri kırsalda yaşıyor ve tarımla geçiniyor. Parçalı bir toprak yapısı, küçük işletmeler, miras hukuku nedeniyle de gittikçe parçalanan tarım işletmeleri içerisinde bugün biz dünyada tarımsal ekonomide 11'incilikten 7'inciliğe geldiysek, tarımsal gayri safi milli hasılamızı 23 milyar dolardan bugün 63 milyar dolara getirmişsek bu çok büyük bir başarıdır."
Arzu, telefonunun 24 saat açık olduğunu ve 1995 yılından bu yana aynı numarayı kullandığını belirterek, sorunların çözümü noktasında her türlü gayreti göstereceklerini söyledi.
-TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Yahya Toplu
TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Yahya Toplu da konuşmasında 113 ticaret borsasını temsil eden konseyin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplu, borsaların bulunduğu bölgelerdeki tarımsal verimliliği ortaya çıkaran kurumlar olarak her geçen gün etkinliğinin arttığını belirterek, bölgesel değerlerin markalaşması ve pazarlanması için borsalara önemli görevler düştüğünü kaydetti.