28.09.2013 / Kırşehir
Ahi Evran Külliyesi’nde gerçekleşen törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, TBMM İdari Amiri Salim Uslu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Süleyman Soylu ve Salih Kapusuz, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da katıldı.
Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 26. Ahilik Haftası için Kırşehir’de olduklarını belirterek, “Ne mutlu size ki güzel ahlakın, ticaretle buluştuğu Ahiliğe beşiklik ediyorsunuz. Ne mutlu size ki Ahi Evran’ın, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaş-ı Veli’nin, Ahmed Gülşehri’nin, Caca Bey’in, Aşık Paşa’nın torunlarısınız. Ne mutlu size ki Şemsi Yastıman, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve tabiki büyük üstat Neşet Ertaş gibi değerlere sahipsiniz” dedi.
Ahilik kültürünün TOBB için yerinin bambaşka olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bugün gurur duyduğumuz oda ve borsa camiamız, 900 yıllık ahilik ve lonca geleneğinin günümüze tezahür etmiş halidir. Yani Ahilik, sadece esnaf teşkilatının değil, tacir ve sanayicilerin mesleki örgütlenmesinin de atasıdır. 900 yıl önce kethüdalar neyse, şimdi de bizim oda başkanlarımız odur” şeklinde konuştu.
“Biz geleneğimizle gurur duyuyoruz” diyen TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Çünkü geleneğimizde güzel ahlak var. Doğruluk var, dürüstlük var. Biz hala “Gerçek zenginlik mal çokluğu ile değil, gönül tokluğu iledir” diyoruz. Biz hala “Doğrulukla yapılmayan iş bereket getirmez, getirse de sürekli olmaz” diyoruz. Biz hala “Hilesi hurdası yok, helalinden malımız; Ziyadesi zarar verir, kanaattir kârımız” diyoruz.
Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye kalktığı iş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, fikri mülkiyet hakları gibi kavramları 900 yıl önce öğretisiyle ortaya koyan Ahilikle ve Ahi Evran başta olmak üzere tüm ahi babalarımızla gurur duyuyoruz.
Ama bizim bu değerlerimizi önce kendimize, sonra da dünyaya daha fazla anlatmamız lazım. Bu nedenle, başta Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı olmak üzere bu yola baş koyan, bugün buraya gelen herkese şükranlarımızı sunuyorum.
Rabbim bizlere de bu mirasın korunması ve geliştirilmesi için katkı sunmayı nasip etti. TOBB olarak, Ahi Evran Külliyesi’ne en büyük katkıyı veren kurumlardan biri olmaktan gurur duyuyoruz.
Hakkıyla üretmek, hakça paylaşmak, kardeşçe yaşamak, hepimizin yegane gayesidir.
Pirimiz Ahi Evran; “Hak ile Sabır Dileyip Bize Gelen Bizdendir” “İlim, Akıl ve Ahlak ile Çalışıp Bizi Geçen Bizdendir” demiş. Biz de 76 milyon olarak bu çağrıya kulak vermeli, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecek, daha mutlu ve huzurlu bir Türkiye için kenetlenmeliyiz”.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, bu törenle yetişkin bir sanatkar ünvanına kavuşanları da kutladı. Erdoğan, "Ahi Esnafı Belgesi" verilecek ustalarla, hafta kapsamında gerçekleştirilen resim, kompozisyon, şiir ve öykü dallarında dereceye girenleri de tebrik etti.
Erdoğan, "Ahilik özel ödülü alan TOBB Başkanımızı, yılın ahisi seçilen Mahir Solak kardeşimizi de ayrıca tebrik ediyor, şahsıma tevdi edilen Ahilik Onur Ödülü'nden dolayı tüm ahi kardeşlerime şükranlarımı ifade ediyorum" diye konuştu.
Bu toprakların bir evladı olarak, bu ülkenin, bu milletin bir ferdi olarak, ahilik teşkilatıyla ve geleneğiyle her zaman gurur duyduğunu ifade eden Erdoğan, dünyada böyle bir teşkilata, bu kadar köklü ve yaygın etkisi olan bir teşkilata rastlamanın zor olduğunu söyledi.
Ahilik Teşkilatının temellerinin 13'ncü yüzyılda merhum Ahi Evran tarafından atıldığını anımsatan Erdoğan, şunları söyledi: "Ahi Evran, Ahilik Teşkilatını o kadar benimsemiş, o kadar benimsemiş ki işte o ruh kökü, sağlam olan teşkilat bugüne kadar aynı değerini koruyor ve sadece Kırşehir'de kalmıyor, tüm dünyaya yayılıyordu. Ahiler, Selçuklu Devleti'nin mayası oldular. Ahiler, Osmanlı Cihan Devleti'nin adeta nüvesi oldular, çekirdeği oldular. Ahiler, Cumhuriyet döneminde de toplumsal yapımızın sarsılmaz muhafızı oldular. Asırlar öncesinden bugüne uzanan ahilik geleneği, bugün de yarın da inşallah Türkiye'nin manevi muhafızı, toplumsal muhafızı ve bu yapının sağlam bir kalesi olmaya devam edecektir. Burada şunu büyük bir gururla ifade etmek istiyorum: Ben işverenlerimizle yaptığımız birçok toplantıda ahilik geleneklerimizi hep hatırlatılırım. Esnafımızla yaptığımız nice toplantıda, esnafımıza müjdeler açıkladığımız toplantılarda ahilik teşkilatının önemini, hep anlattım, anlatıyorum, anlatacağım."
-"Ahilerin edebini, kanaatini, tevazusunu anlatıyorum"
Erdoğan, Türkiye'ye gelen yabancı konuklara ve yurt dışında görüştüğü muhataplarına da "ahileri, onların edebini, kanaatini ve tevazusunu" aktardığını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Bugünün dünyasının, özellikle de bugünün küresel ekonomik sisteminin, ahilerimizden alacağı, ahilerimizden öğreneceği inanın çok önemli dersler var. Hırs ve tamahın dünyamızı kasıp kavurduğu şu günlerde dünyanın ahilerimizden kanaati öğrenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Haksız rekabetin, kıran kırana rekabetin, insani sadece tüketici olarak gören anlayışın ahilerden özellikle de ahilik kültüründen çok şey öğrenmesi gerekiyor. Dünyanın kaynaklarını sınırsızca tüketen, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan sistem ve zihniyetin ahilerimizden dayanışmayı, dostluğu, paylaşmayı ve kardeşliği öğrenmesi gerekiyor. Ne Selçuklu Devleti ne de Osmanlı Cihan Devleti tarihlerinde hiçbir zaman sömürü sistemine müsamaha göstermediler.
Çünkü o devletlerin temelinde ahilik vardı. Ahilik kültürü, geleneği, mayalarında ahilik ruhu vardı. Bizim ahilik geleneğimizde, ahilerimizde sınırsız kazanma hırsı, para biriktirme telaşı, mal yığma kaygısı göremezsiniz. Rakibini, komşusunu ezme, onları iflas ettirme diye bir anlayışı bulamazsınız. Sekiz günlük ömre, dokuz günlük rızk katma anlayışındaki ahilerimiz, tamaha, hırsa, azgın para kazanma isteğine kapılarını kapatmışlardır. Bu yüzden, kendisi siftah ettikten sonra komşusunun da siftah etmesini bekler. Ahi yaptığı işe güvenir, ahi elinin emeğine, hünerine, ustalığına güvenir. Ahi dürüsttür, ahi nefsini zinadan, kulağını fenadan, dilini boş laf, gıybet ve iftiradan, midesini haramdan, kalbini tamahtan korur."
-"Ahiliği inkar etmek, kimliğimizi inkar etmektir"
Başbakan Erdoğan, ahinin malının çokluğuyla değil, kazancının bereketiyle övündüğünün altını çizerek, "Ahiliği inkar etmek, kendimizi inkar etmektir. Kimliğimiz, tarihimizi, ceddimizi, kendi öz medeniyetimizi inkar etmektir. İşte onun için yüzyılların içinden süzülerek gelen bu geleneği, bu kültürü bu ruh ve mayayı çok hassas şekilde muhafaza etmek, güçlendirmek ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.
Ahiliğin Selçuklu ve Osmanlı'da olduğu gibi Cumhuriyetin de mayası olarak varlığını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu noktada esnafın çok büyük sorumluluk taşıdığını dile getirdi. Hükümet olarak esnafı güçlendirecek adımları sürekli attıklarını ve atmaya devam edeceklerini bildiren Başbakan Erdoğan, "Esnafımızında ruhuna sirayet etmiş ahilik geleneğiyle, toplumsal yapımızı bir arada tutmaya, Hacı Bektaşı Veli'nin deyimiyle, Türkiye'yi bir olarak, iri olarak, diri olarak, geleceğe taşımaya inşallah devam edeceğine inanıyorum" dedi.
-Bakan Yazıcı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, "Bilgiyi hikmetle ticareti
ahlakla buluşturmak için Ahiliğe ihtiyacımız vardır. Bu gün dünyada yaşanan tüm
sorunların temeli ahlaki yozlaşmadır. Şayet, öyle olmasa Somali’de
kardeşlerimiz açlıktan ölmezdi. Mısır’da, Suriye’de kardeş kanı dökülmezdi.
Gazze, kuşatma altında olmazdı. Ahi Evran’ın 800 yıl önce söylediklerini
anlamamız, içselleştirmemiz lazım. Sayın Başbakanımızın esnaf kardeşlerimize
yaptığı bir iftarda söylediği gibi Ahiliği hayata geçirmeliyiz’’ dedi.
-Hisarcıklıoğlu Şed kuşandı
Konuşmaların ardından, Ahilik kültürünün yaşatılmasına katkılarından dolayı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Ahilik özel ödülü ve fahri hemşehrilik beratı verildi. Daha sonra Hisarcıklıoğlu, Şed kuşandı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TESKOMB Başkanı Kadir Akgül, Başbakan Erdoğan'a Şed kuşattı.
-Neşet Ertaş anıldı
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Başbakan Erdoğan daha sonra, vefatının 1. Yılı nedeniyle düzenlenen Neşet Ertaş I. Altın Bağlama Kültür-Sanat Ödül Töreni’ne katıldı.