TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Bürokrasinin kurumsal milliyetçiliğini aşmalıyız


06.04.2012 / Ankara



Türk-Arnavut İş Forumu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ülkelerinin bürokrasiyi azaltma noktasında talepleri olsa da bürokrasinin kurumsal milliyetçiliğinin aşılamadığını vurgulayarak, ''Arnavutluk'taki bürokrasiyi kaldırmak noktasında hem kardeşlerimiz hem kendimiz adına, yatırımcılar adına bunu sizden rica ediyorum. Arnavutluk'taki potansiyel çok yüksek, zaten Avrupa'nın içerisindesiniz. Bu vizyonla Arnavutluk'un da bu sürece kavuşacağına inanıyorum'' dedi. ​

 

Türk-Arnavut İş Formu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katılıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Arnavutluk'un iktisadi ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmesinin Batı kurumları ile entegrasyonunu tamamlamasının çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Arnavutluk halkının yanında olacağını ve gereken her türlü desteği vereceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a İş-Forumuna katılarak, destek olduğu için teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 
''Sayın Babacan, göreve geldiğinden bu yana hep özel sektörün yanında oldu. Kendisi artık, ekonomi yönetiminde bir dünya markası haline geldi. Türkiye'nin özellikle kriz dönemindeki performansı, bu marka yönetimin sayesinde gerçekleşti.''
 
 
-''İşbirliğini artıran ülkeler birlikte kazanacak''-
 
 
Hisarcıklıoğlu, aynı coğrafyayı paylaşan, ortak çıkarlara sahip ülkeler için, işbirliğinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini belirterek, ''Karşılıklı ticareti ve yatırımı artıramayan ülkeler, yeni süreçte kaybeden taraf olacaklar. İşbirliğini artıran ülkelerse birlikte kazanacak. Bu anlamda, ayrılmaz bir parçası olduğumuz Balkanlar, bizim için özel bir önem taşıyor'' diye konuştu.
''Arnavutluk'u komşumuz sizleri de öz kardeşimiz olarak görüyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Aslında bunu ifade eden bizdeki sembol isimlerin başında Milli Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy gelir. Ersoy, hem sizin hem bizim ortak kardeşimizdir. Onun gözünde Türkün ve Arnavutun farkı yoktur. Biz de aynı duyguları paylaşıyoruz. Arnavutluk'un sorunu, bizim sorunumuzdur. Arnavut kardeşimizin derdi, bizim derdimizdir. İşte bu nedenle, önümüzdeki süreçte daha fazla işbirliği yapmak zorundayız. Kardeşliği sadece sözlerimizde ve siyasi alanda değil, ekonomik alanda da yaşamalıyız.''
 
Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda, ikili ekonomik ilişkilerde önemli başarılar elde edildiğini belirterek, ''Önümüzdeki dönemde ülkelerimizi daha zengin hale getirmek için, çok daha büyük fırsatlarımız var. Biz Türk özel sektörü olarak, Arnavutluk'un sahip olduğu yaz, kış ve sağlık turizmi potansiyelini harekete geçirecek yatırımları yapmaya hazırız. Dünyanın ikinci büyük müteahhitlik gücü olarak, Arnavutluk'un hızla gelişen alt ve üst yapı projelerini hayata geçirmeye hazırız. Yunanistan'ın doğalgazının, Arnavutluk üzerinden İtalya ve diğer Batı Avrupa ülkelerine taşınmasını hedefleyen, Trans-Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için gereken desteği vermeye de hazırız'' diye konuştu.
 
 
- Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanı Sali Berişa
 
 
Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanı Sali Berişa ise, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ekonomik ilişkilerin 2005'ten bugüne 9 kat arttığını belirterek, ''Türkiye, bugün ekonomi alanında koşan bir ülke. Türkiye, dünya krizinin mali sonuçlarını en hafif şekilde atlattı'' dedi.
 
Berişa, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen Türk-Arnavut İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arnavutluk arasında binlerce bağlantı olduğunu belirterek, ''Aynı zamanda kuvvetli, akrabalık kan bağı var. Çünkü Türkiye'de yaşayan Arnavut sayısı diğer ülkelerden fazla. Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ortak tarih yeni işbirliği imkanları için esinleyici'' diye konuştu.
 
Türkiye'nin insanların haklarının avukatlığını yaptığını vurgulayan Berişa, ''Türkiye, Kosova'nın kurtuluşuna, Makedonya'nın istikrarına büyük katkıda bulundu. Kosova'nın uluslararası planda tanınması konusunda büyük bir rol oynadı ve oynamaya devam etmekte.''
Bu tutumlar sayesinde Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ekonomik ilişkilerin 2005'ten bugüne 9 kat arttığını belirten Berişa, ''Türkiye, bugün ekonomi alanında koşan bir ülke. Türkiye, dünya krizinin mali sonuçlarını en hafif şekilde atlattı'' dedi. 
 
-''İş çevrelerinin özgürlüğü kalkınma için önemli''-
 
   
Arnavutluk'un yabancı yatırımcılara en iyi şartları hazırladığını dile getiren Berişa, Arnavutluk, iş çevrelerine en az müdahale eden 10 ülkeden biri. İş çevrelerinin özgürlüğü kalkınma için önemli. Her bürokratik engeli kaldırmak için çalışıyoruz. En iyi örnekleri takip edeceğiz ve uygulayacağız.''
 
Türk şirketlerine seslenen Berişa, ''Arnavutluk'un sahilinde ve dağlarında yatırım yapın, 8 yıl vergisiz olacak'' dedi.
 
Arnavutluk'un maden açısından zengin olduğuna işaret eden Berisha, Türk işadamlarının Arnavutluk'ta çalıştığını belirterek, daha fazla Türk işadamının gelmesini istedi.
 
 
-Diğer konuşmacılar
 
 
Türk-Arnavut İş Konseyi Başkanı Haşmet Kürüm de enerji, maden ve turizmin Arnavutluk'un en büyük alanları olduğunu belirterek, bu fırsatları değerlendirmek için Türk işadamlarını Arnavutluk'a davet etti.
 
Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ilir Zhilla, Arnavutluk'un Avrupada en düşük vergilerin olduğu, en liberal ülke olduğunu kaydederek, Arnavutluk ekonomisinin, Türk ekonomisi gibi ekonomik krizden etkilenmeden çıktığını söyledi. Zhilla, ''Arnavutluk'ta yatırım yaptığınız takdirde, kendinizi evinizde hissedeceksiniz'' dedi.
Konuşmaların ardından Arnavutluk-Türkiye posta teşkilatları arasında anlaşma imzalandı. Kendisine vazo hediye edilen Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanı Sali Berisha, anı defterini imzaladı.
 
 
 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA