TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

''Kanun iş yapma biçimini rahatlatacak''


16.03.2012 / Ankara



TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Yeni Türk Ticaret Kanununun Mükelleflere Etkileri'' konulu konferansta, geçen yıl nisan ayından düzenlenen bilgilendirme toplantılarına iş dünyasının ve mali müşavirlerin beklenen ilgiyi göstermediğini belirterek, yasadaki ''hapis cezası'' ibaresinin duyulmasının ardından iş dünyasının yasaya ilgisinin arttığını söyledi.​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Hisarcıklıoğlu, Çek Yasası’nda hapis cezasının kaldırılmasına değinerek “Ama burada bakıyorsunuz, hapis cezası var. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Eğer hapis cezası kalkmıyorsa, ekonomik suça ekonomik ceza ise, buradaki cezaların da ekonomik ceza olması lazım” dedi.

Yeni Ticaret Kanununun en baştaki savunucusunun kendileri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, gelişen ekonominin eski model yasalarla düzenlenmesinin artık mümkün olmadığını, yeni yasanın çıkması için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.

Yeni kanunu takım elbiseye benzeten Hisarcıklıoğlu, kumaşın iyi, terzinin kabiliyetli, modelin ise şık olmasına rağmen kollarının biraz uzun olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:''Bu kanunun Türkiye için yapıldıysa, Türkiye'nin şartlarının da göz önünde bulundurulması lazım. Yasanın yürürlüğe girmesine az bir süre kaldı. Yani vaktimiz sınırlı. Düzenleme yapılması gerekiyorsa bu konuda sahadakilerin fikirlerini biran önce söylemesi gerekir. Biz TOBB olarak bu konuda üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyoruz. Bazı noktalarda çekincelerimiz olsa da bu kanun, bizim iş yapma biçimimizde büyük rahatlık sağlayacak.''

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, mevcut ticaret kanununun toplumun ihtiyaçları ve değişen ekonomik şartlar karşısında yetersiz kaldığının herkes tarafından bilindiğini belirterek, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun çıkış noktasının da bu olduğunu söyledi.

Yeni Kanunun Tasarısının 11 yıl süren sistemli ve yoğun bir hazırlık sonucunda yasalaştığına dikkati çeken Yazıcı, söz konusu kanun gibi köklü değişimler karşısında sabırlı ve kararlı olmak gerektiğini savundu.

Yasaya muhatap olan tüm taraflardan kanuna ön yargıyla değil, ''Bizim için ne getiriyor ve sonucunda bizim için nasıl bir fayda sağlayacak?'' anlayışıyla bakmalarını isteyen Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:''Kanunun, internet sitesi kurulmasına, ticari defterlerin Türkiye Muhasebe Standartlarına göre tutulmasına, anonim ve limited şirketlerin bağımsız denetime tabi olmalarına ilişkin hükümleri dışında kalan düzenlemeleri 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Yeni Kanunun bütününe bakan herkes, bu Kanunun hakikaten Türkiye'de olması gereken şirket yapılarını ortaya çıkardığını görecektir. Bu Kanunun ana hedefi, güçlü işletmeler, güçlü sermaye şirketleri ve güçlü Türkiye'dir. Yeni Kanunla şirketlerimiz için beş temel hedef söz konusu olacak. Bunlar, 'kurumsal yönetim', 'şirketlerin sürdürülebilir olması', 'rekabet gücünün artırılması', 'kamu güveninin oluşturulması' ve 'şeffaflığın sağlanması' biçiminde özetlenebilir.''

Kanunun uygulanmasıyla ticari hayatta güven ortamının tesis edileceğini, yatırımcılar için uygun ortamının oluşturulacağını, kayıt dışılığın önleneceğini, bilgi toplumunun gereği olan hizmetlerin yaygınlaşacağını ve girişimciliğin önünün açılacağını belirten Yazıcı, yeni Kanunla ilgili şu bilgileri verdi:''Şirket birleşmelerinde aynı türden olma şartı kaldırıldı. Birleşme sözleşmesinin kapsamı daha somut hale getirildi. Şirketlere tür değiştirme imkanı sağlandı. Daha önceki mevzuatımızda bulunmayan tek kişilik anonim ve limited şirket ile şirketler topluluğu hukuku ilk defa bu Kanunla düzenlendi. Bunların yanında, artık tek kişilik yönetim kurulu da olabilecek. Bu tek kişinin pay sahibi olma zorunluluğu da bulunmayacak. Finansal tablolar, uluslararası raporlama standartlarına göre hazırlanacak.''

Yeni Ticaret Kanunu'nun öngördüğü ticari hayatın düzenlenmesine ilişkin yeni kuralların etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bu kurallara uymayanlara cezai yaptırımlar öngörülmesinin doğal olduğunu belirten Yazıcı, kanunla ilgili eleştirilerin birçoğunun kanunun lafzıyla ve ruhuyla bağdaşmadığının görülebileceğini söyledi.

Bakan Yazıcı, yeni Kanundaki yaptırımların amacının işletmeleri ve şirketleri cezalandırmak olmadığının altını çizerek, kanundaki amacın ''kazan-kazan'' prensibi temelinde ticari hayatın tüm paydaşlarının daha sağlıklı ve güvenli iş yapabilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

-Sanlı:''iş dünyasını rahatsız ederse bizi de eder''

TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı ise teknolojik ve ekonomik gelişmeler ile Türkiye'nin ekonomik hedeflerinin yeni Türk Ticaret Kanununu kaçınılmaz hale getirdiğini ifade ederek, söz konusu yasayla Türk şirketlerinin AB normlarına ulaşacağını söyledi.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin de şirketlerin kurumsallaşamaması olduğunu dile getiren Sanlı, ''Türkiye'de ikinci ve üçüncü nesile ulaşabilmiş çok az şirket var. Yüz yaşını geçen firmalarımız genelde ya lokumcu ya da şekerci. Yeni kanunla şirketlerimiz daha kurumsal bir yapıya kavuşacak. Yeni Kanuna karşı bir tavrımız olmamakla birlikte, iş dünyasını rahatsız eden husus bizi de rahatsız eder. Çünkü biz onlarla etle tırnak gibiyiz'' dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA