TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yazılım Meclisi sektör değerlendirmesi yaptı


29.08.2022 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Yazılım Meclisi toplantısı; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci’nin katılımıyla, Meclis Başkanı Ertan Barut başkanlığında gündemdeki konuları görüşmek üzere hibrit olarak gerçekleştirildi.​

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci yaptığı açış konuşmasında, Türkiye Yazılım Meclisinin yapmış olduğu çalışmaları, yaşadığı sorunları TOBB olarak özverili bir şekilde takip ettiklerini, atılacak her adımda sektörün yanında olduklarını belirtti. Sektörde yaşanan gelişmeleri aktaran Büyüksimitci, sektör sorunlarının aktarıldığı Kamu toplantıları hakkında Meclis Üyelerine bilgi verdi.

 

Toplantıya misafir olarak katılan SAHA İSTANBUL Genel Sekreteri İlhami Keleş tarafından SAHA İstanbul kuruluşu ve 25-28 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

 

Toplantının bir diğer misafiri Stellantis firması Kurumsal Fonksiyonlardan Sorumlu CCO Ayçe Furth oldu. Kendisi tarafından dünyada ve Türkiye'de yazılım sektörü post covid iş hayatı ve işveren ilişkisi hakkında bilgilendirme yapıldı.

 

-Ertan Barut meclis çalışmalarını ve gelişmeleri aktardı

 

Toplantıda ayrıca, Meclis Başkanı Ertan Barut, geçmiş üç aylık dönemde görüş verilen mevzuatlar, katılım sağlanan programlar, kamu kurumlarına yapılan ziyaretler hakkında sunum gerçekleştirdi.  Barut, 23 Haziran tarihinde TOBB çatısı altında düzenlenen Türkiye Yazılım Envanteri Projesi Veri Alt Yapısı Tasarım Ve Çözümleme Çalıştayı hakkında bilgi verdi.  Kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörün katılımı ile gerçekleşen çalıştayda kurumlardan alınacak veriler ve verilere ulaşma metotlarının belirlendiğini aktaran Barut, çalıştay raporunun en kısa zamanda Meclis Üyelerine iletileceğini aktardı. Meclis Başkanı, Türkiye Yazılım İşgücü Anket’i ile Türkiye yazılım işgücü ihtiyaçları ve sektörde yaşanan kayıplar ile uzaktan çalışma ve eğitim ihtiyaçlarına verilerle yaklaşma imkanı bulunduğunu aktararak, en kısa zamanda anket sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

 

Meclis Başkanı Ertan Barut yaptığı sunumla; teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoparklar ve Ar-Ge merkezlerinde uzaktan çalışma desteği için Meclis olarak çok çaba harcadıklarını ve sonucunda desteğin Cumhurbaşkanlığı Kararı ile %50 oranından %75 ‘e çıkarıldığının bilgisini verdi. Barut ayrıca, uzaktan çalışmanın yazılım sektörü için bir çalışma biçimi haline getirilmesi konusunda mevzuat çalışmasının öneminin, Türkiye’de yaşanan işgücü kaybını önleyici, istihdamı artırıcı çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

-Yazılımcı yetiştirme programı başlıyor

 

Meclis Başkanı; Yazılım İşgücü Yetiştirme Eğitim Programı’nın, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte sertifikalı bir program şeklinde başlatılacağının bilgilerini verdi. Sektörde yaşanan yetişmiş eleman kaybının ve yaşanan istihdam sorununa bir alternatif olarak geliştirilen hızlı eğitim programının Eylül ayı içerisinde başlatılacağını belirtti.

 

Barut son olarak, Meclis Üyelerinden aldığı sorunları TOBB çatısı altında düzenlenen organizasyonda, Merkez Bankası Başkanı ve Kamu Bankası Genel Müdürlerine aktardığını ve yazılım sektörü için ihracat temelli yatırım için finansman kaynağının düzenleneceğinin müjdesini verdi.

 

Toplantı sonunda, Meclis Üyeleri tarafından beyin göçü yüzünden yaşanan istihdam sorunu ve çözüm önerileri değerlendirildi. Meclis Üyeleri, yabancı ülkelerdeki firmaların uzaktan çalışma seçeneğini kullanarak yazılımcılara cazip teklifler ve yüksek ücretler sunarak istihdam etmekte olduğunu, bu sebeple, Türk yazılım şirketlerinin yazılımcı iş gücünü elinde tutmakta zorlandığını aktardı. Üyeler, süreç böyle devam ederse işgücü kaybının önüne geçilmeyeceğinin altını çizdi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA