TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Teknoloji Buluşmaları TOBB’da başladı


26.05.2022 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Teknoloji Buluşmaları, TOBB himayesinde, E-ticaret Merkezi ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) işbirliğinde TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda başladı.​
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz yaptığı konuşmada, katılımcılara teknolojinin esiri olmamalarını, teknolojiyi yönlendirmelerini tavsiye etti. Yavuz, bugüne kadar Teknoloji Buluşmaları adıyla 78 etkinlik düzenlediklerini ve 100 binin üzerinde girişimciye ulaştıklarını, Türk iş dünyasının dijital çağa ayak uydurması için ön ayak olduklarını söyledi.

Dünyanın 20 trilyon dolarlık e-ticaret pazarında Türkiye’nin hak ettiği payı alması için var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Faik Yavuz, “Dünyaya baktığımızda, hızla büyüyen şirketlerin büyük bir çoğunluğunun e-ticaret yolunu seçtiğini görüyoruz. Biz de özellikle KOBİ’lerimizin e-ihracatta kendilerini geliştirmeleri için çalışıyoruz. Dünyanın en büyük küresel firmalarıyla girişimcilerimizin dijital altyapılarını geliştiriyoruz. Dijital okuryazarlığı geliştirmek için projeler üretiyoruz. Kadın ve genç girişimci kurullarımız da bu hızlı teknolojik gelişime ayak uydurmak için birçok proje geliştiriyorlar. 81 ilde girişimcilerimizin yetkinliklerini geliştirmek için eğitimler veriyorlar” dedi.

Yavuz, sadece firmadan tüketiciye değil, firmadan firmaya yapılan e-ticareti de geliştirmek istediklerini, tüm sektörü temsil eden sektör meclisi ile birlikte, onlara rehberlik ettiklerini söyledi. 

Ticaret Bakanlığı’nın yetkilendirmesiyle, tüketicilerde güven duygusu tesis edebilmek için, TOBB olarak e-ticaret sitelerine güven damgası vermeye başladıklarını anımsatan Yavuz, bu sitelerden tüketicilerin gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilir hale geldiğini ifade etti.
 
Faik yavuz, yazılım, e-ticaret ve finansal teknolojiler gibi sektöre yönelik çalışmaların tümünde sektör meclislerinin aktif olarak yer almaya devam edeceğini, sahadan gelen bilgiyi, politika tasarım süreçlerine, en etkin şekilde yansıtacağını belirterek, TOBB Teknoloji Buluşmaları’nın bunun en güzel örneği olduğunu söyledi.

Saba Tümer’in moderatörlüğünde gerçekleşen açılış oturumunda konuşan TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclis Başkanı Ata Kavame, teknolojinin liner bir çizgi olmadığını belirterek, “Boyutları var düz bir çizgi değil, yönü siz belirleyeceksiniz. Teknolojiyi takip ettiğinizi sanıyorsunuz, edemiyorsunuz, edemezsiniz. Eğer Yakından takip ediyoruz sanıyorsanız siz o teknolojinin ancak pazarısınız, iyi müşterisisiniz. Hepsi bu. Teknolojiye ancak liderlik edilir” dedi. 

Bugün dünyanın en büyük şirketlerinin Apple, Amazon, Google, Space x, Verizon olduğunu anlatan Kavame, “Bakın bu şirketler zannedildiği gibi teknoloji şirketleri değil, yaratıcı fikirleri var, hayalleri var ve bu hayalleri, yaratıcı fikirleri başarmak için teknolojiyi kullanıyorlar. Başarılarının asıl sırrı sadece teknolojileri değil yaratıcı iş fikirlerini teknoloji ile birleştirmelerindeki muhteşem uyumdan geçiyor. Unutmayın Teknoloji bir araç, önce yaratıcı fikriniz olacak, sadece teknoloji bilmek üretmek yetmez” ifadelerini kullandı. 

TOBB Yazılım Meclis Başkanı Ertan Barut ise TOBB Türkiye Yazılım Meclisi olarak öncelikle hedeflerinin Türkiye’deki yazılımcı işgücü istihdamının artırılması, yazılım üretiminin desteklenmesi, yazılım endüstrisinin gelişimi ve ihracatının artırılması olduğunu belirtti.
 
Barut, bu hedeflere ulaşmak için ortak aklı ve ortak sesi tercih eden bir sektör olmak için gerekli tüm adımları attıklarını söyledi.

Sektörün son dönemdeki önemli sorunlarından biri olan işgücü kayıplarını önleme, yeni istihdam olanakları ve yazılımcı yetiştirme eğitim programları gibi konular üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Barut, yazılımcı işgücü yetiştirme eğitim projesi kapsamında birkaç aya kadar eğitimleri başlatmayı planladıklarını ifade etti.


Teknolojide Kadın Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney de Teknoloji Buluşmaları ile KOBİ’lerin dijitalleşmesi, işlerini, ticaretlerini, ihracatlarını dijital ve mobil kanallara hatta Metaverse’e taşıyabilmesinde çok büyük bir fayda sağlayacağını söyledi.

Öney, Teknolojide Kadın Derneği olarak, Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunda ihtiyacı olan yetkin, uzman insan kaynağını yaratmak ve özellikle teknolojide motivasyonu düşük, sayıca az ve istihdama, üretime katılmamış kadının bu alana girişi ve eğitimini sağlayarak teknolojide ARGE ve üretimde insan çeşitliliği yaratmayı hedeflediğini ifade etti.

Bu kapsamda kurdukları iki akademi ile 3 yıl içinde 2000 genci teknoloji alanında uzmanlaştırdıklarını anlatan Öney, “verdiğimiz 6 ay süren ve tamamı ücretsiz softskill yetenek ve teknik eğitimleriyle hem EQ hem IQ anlamında güçlendirdik. Dünya çapında geçerli sertifikasyonlar almalarını sağladık” dedi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA