TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Medikal Meclisi, “Tıbbi cihaz üretim ve tedarikinin sürdürülebilirliği” konusunu masaya yatırdı


27.10.2021 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Medikal Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran’ın ev sahipliğinde, Meclis Başkanı Mete Özgürbüz başkanlığında, DMO Genel Müdürü Mücahit Özdemir, Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Dr.Hasan Arslan ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla TOBB’da yapıldı.​
Öztürk Oran yaptığı açılış konuşmasında; “Medikal sektörünün temel gündemi bugüne kadar kamu alacakları olmuş, süreç boyunca sektörün sürdürülebilirliği için kamu alacaklarının ödenmesi gerektiği sektör tarafından da TOBB tarafından da katıldığımız her platformda ifade edilmişti. İfade etmeye de devam edeceğiz lakin ticari hayat devam ediyor. “Kamu Mal Alım Sistemi” değişiyor. Oyunun kuralları değişiyor. Bizim bu oyunda yerimizi almamız şart. Bu platformda sektör sorunlarına kamuyu paydaş kılarak çözümler arıyoruz. Bugünkü gündemimize ilişkin çözüm ortaklarımız DMO ve Kamu Hastaneleri. Tıbbi cihaz üretim ve tedarikinin sürdürülebilirliği adına neler yapacağımızı masaya yatıracağız” ifadelerine yer verdi. 

Meclis Başkanı Mete Özgürbüz ise “Medikal sektörü fırsat verildiğinde mucizeler yaratan, katma değeri yüksek, gelişimi ülke ekonomisini de geliştirecek potansiyele sahip bir sektördür. Kamuda mal alım yönteminin sürdürülebilir hale sokulması, ödeme dengesinin sağlanması, ödemelerin öngörülebilir olması sektörün ayakta kalması için önemlidir” dedi.

Sektör temsilcileri, ödemelerden kaynaklanan gecikmeler ve kur farklarından kaynaklanan zararların telafisi için fiyat farkı kararnamesinden medikal sektörünün de yararlanması gerektiği vurgusunda bulundu.

DMO Genel Müdürü Mücahit Özdemir, kuruluşundan buyana yaklaşık iki yılda Sağlık Market Uygulaması üzerinden toplamda yaklaşık 12 milyar liralık alım yapıldığını, üniversite hastanelerinin de mal alımlarını sistem üzerinden yapmasıyla kısa sürede büyük bir market hacmine ulaşıldığını, beş yıl sonrası için öngörülen hedeflere, pandemi nedeniyle ve sağlık hizmetleri sunumunun yoğunlaşmasının da etkisiyle, yaklaşık bir yıl gibi kısa bir sürede ulaşıldığını ifade etti. Artan iş hacminin yazılımlar, otomasyonlar ve robotik süreçlerle kontrol etmeye çalışıldığını, teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak, iş ve işlemlerin hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleşmesinin hedeflendiğini belirtti. Sağlık Market Uygulamasıyla sektörün en büyük sıkıntısı haline gelen ödeme sürelerine bir standart getirildiğini, bunu daha iyi seviyelere çekmeye çalıştıklarını vurguladı.

Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Aslan ise; Sağlık Market Uygulaması, mal alımlarının merkezileştirilerek belirli kurallar çerçevesinde yürütülmesini sağlayan, piyasada belirsizlikleri azaltan, öngörülebilirliğin ve şeffaflığın sağlanmasıyla, ödeme dengesiyle sağlık alımlarında sürdürülebilirliği sağlamayı hedefleyen bir yapıdır dedi. Sağlık hizmetini sürdürebilmek için medikal malzemeye, medikal sektörüne muhtacız, hizmetin sürdürülebilirliği için sektörün devamlılığını önemsiyoruz, sektörün yanındayız ifadelerine yer verdi.

Toplantı sonrası medikal sektörüne verdiği destekler için Meclis Üyeleri adına Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi Derneği temsilcisi Fatin Dağçınar tarafından hediye takdiminde bulunuldu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA