TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

AB ülkelerindeki kriz bizi ihracat ve finans konularında etkileyecek


22.12.2011 / Ankara



 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Osman Yıldırım ile konsey üyelerinin katılımıyla Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, son ekonomik gelişmeleri, iş dünyasının sorunlarını, önerilerini ve beklentilerini değerlendireceklerini, yeni hazırlanan çek mevzuatı başta olmak üzere ticaret hayatını etkileyen yargı süreçlerini ve hukuki düzenlemeleri tartışacaklarını belirtti.

Hisarcıklıoğlu son dönemde Türkiye ekonomisinin oldukça başarılı bir performans gösterdiğine işarete ederek, “Türkiye, 3. çeyrekte yüzde 8,2 büyüdü. Böylece Türkiye yılın ilk 9 ayında yüzde 9,6 büyüyerek büyüme şampiyonu oldu. Dünyanın büyüme motorları olarak bilinen Çin yüzde 9.4, Hindistan ise yüzde 7.4 büyüyebildi ilk 9 ayda. Bunu da Türk özel sektörünün dinamizmi ile başardık. Büyümeye özel tüketim ve yatırımlar 11.5 puan katkı yaparken kamu harcamaları ve yatırımlarının katkısı sadece 1.2 puanda kaldı” dedi.

Büyümenin dördüncü çeyrekte de devam ettiğini bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Kapasite kullanımımız Kasım sonu itibariyle yüzde 77’ye çıkmış durumda. İşsizlik oranımız yüzde 8,8 ile son 10 yılın en düşük düzeyine indi. Sadece son 1 yılda 1 milyon 776 bin kişiye istihdam sağladık. İhracatta da istediğimiz performansı yakalamaya başladık. Yılın ilk 11 ayında 122 milyar doları aşan ihracatımız yıl sonu itibariyle inşallah 135 milyar doları aşacak.”

-Büyüyemeyenler de var

Türkiye ekonomisine ilişkin bu kadar olumlu gelişmenin yanında bir de madalyonun diğer yüzü bulunduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, bir de küresel ekonominin ‘büyüyemeyenleri’ olduğundan söz etti. Bu ülkeler içerisinde başta Yunanistan olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “İlk 9 ayda Yunan ekonomisi yüzde 6 küçüldü. Sorun sadece Yunanistan ile de sınırlı değil. Avrupa Birliği’nin tamamına yayılan ve artık bir siyasi kriz haline gelen bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Ciddi bir liderlik sorunu olan Avrupa Birliği, borç krizine kalıcı bir çözüm bulamadıkça dibe doğru gidiyor. Sonra Sarkozy gibi gününü kurtarmak isteyen liderler, düşünce özgürlüğüne darbe vuracak ucube yasalarla karşımıza çıkıyorlar. Ekonomi alanındaki zafiyetlerini siyasi manevralarla gizlemeye çalışan siyasetçileri biz çok gördük. Sorsalardı, bunların işe yaramadığını kendilerine anlatırdık. Bu ortamda görünüşe göre Avrupa Birliği ülkeleri bir süre daha toparlanamayacak. Hatta ikinci bir resesyona girme ihtimalleri yadsınamayacak kadar yüksek. Bu konu bizi iki açıdan olumsuz etkileme potansiyeline sahip” diye konuştu.

- İhracat ve finans alanlarında sıkıntı uyarısı

Birinci etki alanının ihracat olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, AB ülkelerinin Türkiye’nin bir numaralı ihracat pazarı olduğunu hatırlattı. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Bu pazarın daralması ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Kriz öncesinde, yani 3 yıl önce, yıllık 68 milyar dolar ihracat yapıyorduk, hala o düzeye çıkamadık. Bugün yıllık 62 milyar dolar ihracat yapıyoruz. İkinci etki alanı ise finansman. Sermayesi aşınan Avrupa bankalarının kredi verme kapasitesi zayıflıyor. Avrupalı bankaların bizim gibi ülkeler için ana kredi kaynağı olduğunu düşünürsek, önümüzdeki yıl fonlamada sıkıntı yaşayabiliriz.”

Türkiye’nin de bu dalgalı deniz için hazırlıklarımızı tamamlaması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu rehavete kapılmadan eksik kalan yapısal reformların tamamlanmasını istedi. TOBB Başkanı, bunun için de tüm toplumun beklentisi olan yeni bir Anayasa başta olmak üzere; birçok yapısal reformun hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

-"Hükümetin kararlılığı mutlu ediyor"


Hükümetin son dönemde reformları hayata geçirmek konusundaki kararlılığını görmenin kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bunları hayata geçirirsek büyüme hızının sürdürülmesi ve 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün olacaktır” dedi.

-Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise konuşmasında, Fransa parlamentosundaki yasa teklifine ilişkin olarak, ''Bunu neresinden tutarsanız tutun, lime lime elinizde kalır'' dedi. Yazıcı, Türkiye'nin ekonomik olarak son 9 yılda büyük ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Bakan Yazıcı, dünyada yaşanan küresel krizi bir ölçüt olarak ortaya koyduklarında büyüme rakamlarının Türkiye'nin ekonomik güç haline gelmekte oluşunun somut göstergesi olduğunu belirtti.

Bazen büyüme rakamlarının yapay olduğuna yönelik eleştiriler yapıldığını hatırlatan Yazıcı, büyüme rakamlarından hemen sonra açıklanan istihdam rakamlarına da bakıldığında, büyümenin istihdamla birlikte paralel gerçekleşiyor olduğunun görülebileceğini kaydetti.

Türkiye'yi seçkin konumu nedeniyle kıskananların ve çekemeyenlerin olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Hem ekonomik güç oluşumuzu, hem de güvenilir ülke olma, saygın bir pozisyon edinme gibi durumlarımızı çekemeyenler, hazmedemeyenler var. İşte zaman zaman bunu çok açıktan dile getiremeyenler, tarihin kirli sayfalarını karıştırmakta, kendi görev alanlarına girmediği halde bazı konuları siyaset zeminine taşımaktadırlar. Bunlardan son günceli de Fransa Parlamentosunda 'Ermeni Soykırım Tasarısı' olarak nitelendirilen, yani soykırımın olmadığını söyleyenleri cezalandırmayı amaçlayan bir düzenleme. Bunun neresinden tutarsanız tutun lime lime elinizde kalır'' diye konuştu.

Yazıcı, gerek demokratik standartlar gerek hak ve özgürlükler bakımından böylesine ifade özgürlüğünü sınırlamayı gündemine alan Fransa'yı anlamanın mümkün olmadığını belirtti.

-''Gümrüklerde 'Tek Pencere Sistemi'ni 2012 yılında hayata geçireceğiz''

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerde bütün işlemlerin tek bir noktadan yapılabileceği 'Tek Pencere Sistemi'nin 2012 yılında hayata geçirileceğini bildirdi.

Yazıcı, gümrüklerde bekleme sürelerini minimize etme ve ticaret erbabının faaliyetlerini kolaylaştırma gibi konularda çok mesafe aldıklarını kaydetti.
Önümüzdeki dönemde hedeflerinin ''tek pencere sistemi''ni devreye koymak olduğunu ifade eden Yazıcı, böylelikle gümrük işlemlerini yapacak müşavirlerin gümrüklü alanlarda koşuşturmalarının önüne geçileceğini ve bütün işlemlerin tek bir noktadan yapılabileceğini belirtti.

Bakan Yazıcı, önümüzdeki yıl diğer önemli hedeflerinin de kağıtsız gümrük işlemi olduğunu, bu şekilde de elektronik ortamda gümrük işlemlerinin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Yerinde gümrükleme işlemlerine de öncelik vereceklerini anlatan Yazıcı, ''Bu sayede de ticaretle uğraşanlar, bazı gümrük faaliyetlerini işletmesinde, fabrikasında gerçekleştirecek, bunları elektronik ortamda iletebilecek'' dedi.

-Adalet Bakanı Sadullah Ergin


Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, ''Ekim ayından itibaren ilk defa Yargıtay'a gelen dosyadan daha fazlası karara bağlanıp çıkmaya başladı. Bu artık yüksek yargıya gelen dosyalardan daha fazlasının karara bağlandığını, sıra bekleyen dosyaların erimeye başladığını gösteriyor'' dedi.

Bakan Ergin, bir ülkede ekonominin iyi gitmesinin güven veren bir adalet sisteminin varlığına bağlı olduğunu belirterek, yapılan yatırımlar ile üreticinin ve tüketicinin korunması için yargının sağlıklı işlemesinin önemine vurgu yaptı.
Türkiye'de yargının süre gelen ciddi problemlerinin bulunduğunu, bunların fiziki, teknik alt yapı ve personel yetersizliği ile mevzuat ve yüksek yargıdan kaynaklanan sorunlar olarak sınıflandırılabileceğini dile getiren Ergin, şunları kaydetti:

''Bugün itibariyle bu sorunların çözümü noktasında önemli adımlar atıldı. Öteden beri bir çalışma vardı ama 2009 yılında bunların bir stratejik plan çerçevesinde toparlanması söz konusu oldu. Avrupa Birliği müzakereleri çerçevesinde de Yargı Reformu Stratejik Belgesi hazırlandı. Bu eylem planıyla beraber Bakanlar Kuruluna sunuldu ve kabul edildi. Aynı şekilde Avrupa Komisyonu'na da bu belgeler sunuldu ve hüsnükabul gördü. Üzerinden iki yıl gibi az bir zaman geçmesine rağmen Strateji Belgesi ve Eylem Planındaki hedeflerin yüzde 67'si gerçekleştirildi. Bu kapsamda adalet çalışanlarının fiziki ortamları iyileştirildi ve 145 adliye sarayı hizmete açıldı. Bunların yanında işin yüksek yargı ayağında Anayasa Mahkemesi ile Danıştay'a yeni binalar yapıldı. Yargıtay'ın da yeni binaya kavuşturulması için çalışmalarımıza devam ediyor. Teknik alt yapı bakımından Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) Avrupa Konseyine üye ülkeler arasında en iyi proje seçildi. Dünya genelinde de birçok ödül aldı. Türk mühendis ve hukukçuların ürettiği bu proje, bilişim teknolojinin yargı alanında kullanılan en iyi versiyonu özelliğine de sahip.''

Mevzuat alt yapısının iyileştirilmesi için de önemli değişiklikler yapıldığını belirten Bakan Ergin, gelinen süreçte personel eksiklerinin giderildiğini ama hakim ve savcı ihtiyaçlarının hala devem ettiğini bildirdi.
Ergin, Türkiye'de yargının tıkandığı en önemli merkezin yüksek yargı olduğunu ifade ederek, ilk derece mahkemelerinde ortalama yargılama süresinin 6 ile 8 ayı bulmasına rağmen yüksek yargıdaki bir dosyanın karara bağlanabilmesinin en iyi ihtimalle 2 ile 4 yılı aldığına dikkati çekti.

 

-TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Osman Yıldırım

 

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Osman Yıldırım da konuşmasında Fransa Parlamentosu'nda görüşülen sözde Ermeni soykırımı konusundaki yasa tasarısına değinerek, Fransa Parlamentosu'nu sağduyuya davet etti. Birlik içerisinde daha çok üretmek ve daha güçlü bir ekonomiye sahip olmak gerektiğine değinen Yıldırım, "Anadolu'da, Aşık Veysel, Hacı Bektaş gibi insanların olduğu topraklarda zulmün olması mümkün değildir" dedi.

Osman Yıldırım, daha fazla üretim için özel sektörün önündeki engellerin kaldırılmasını da istedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA