TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu: “ABD’yi keşif yolculuğunu patikada değil, otoyolda yapmalıyız”


28.11.2011 / Ankara



TEPAV ABD Merkezi hizmete girdi. Merkez, ABD’deki ekonomik ve siyasi gelişmeleri daha yakından ve daha kolay takip etme imkanı sağlarken, Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı bilgi eksikliğinin giderilmesine de katkı verecek.​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN.

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ABD Merkezi'nin açılışına, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış katıldılar.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, TEPAV'ın 2004 yılında kuruluş fikrinin 2003'de ABD'ye gerçekleştirdikleri seyahatte ortaya çıktığını belirtti.

ABD ve Türkiye'de kanaat önderleri noktasında bilgi eksikliği olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, TEPAV ABD Merkezi ile ABD siyaseti ve politika tasarım süreci hakkında Türkçe yayınların sayısının artacağını ifade ederek, ''Kamuoyumuz ABD'yi daha kolay takip edebilir hale gelecektir'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi, askeri ilişkilerin zaman zaman inişler çıkışlar olsa da süreklilik arzettiğini ve güçlü olduğunu dile getirdi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin ekonomik bacağının gelişemediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin 2000 yılındaki ihracatı toplam 30 milyar dolar. ABD'ye ihracatımız ise 3 milyar dolar. 2011'e geldiğimizde ise Türkiye'nin ihracatı 130 milyar doları aşmasına rağmen, ABD'ye ihracatımız 4 milyar dolar civarında.''

-Obama ile birlikte yaşanan değişim

Hisarcıklıoğlu, Türk iş alemi olarak Türkiye'nin tanıtımında yeterince inisiyatif alamadıklarını belirtti.
ABD Başkanı Obama dönemiyle birlikte ABD yönetiminin Türkiye'ye bakışında değişim yaşandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Amerikan hükümeti ile Küresel Girişimcilik Programını başlattıklarını dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
''Sayın Başbakanımız 3-6 Aralık tarihlerinde bölgemizden ve tüm dünyadan girişimciyi İstanbul'da biraraya getirecek.

Birincisini Washington'da Başkan Obama'nın ev sahipliğini yaptığı Küresel Girişimcilik Zirvesinin ikincisinin İstanbul'da yapılması ülkemizin bölgesinde bir girişimcilik merkezi olduğunun kanıtıdır.
Zirvenin 5 Aralık gününü TOBB olarak programlıyoruz.''

Türkiye'nin artık uzun vadeli politika üretebilen bir ülke haline geldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''ABD'yi keşif yolculuğumuzda Ankara-Washington bağlarını güçlendirmemiz gerekiyor. Bunu bir patika yoldan çıkarıp, iki taraflı, hızlı otoyol haline getirmeliyiz. Bunun için bilgi üretimi şart. ABD karmaşık bir ekonomik, sosyal ve siyasi yapı. sistematik bir şekilde araştırılması gerekiyor'' diye konuştu.


- ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone

ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone de yaptığı konuşmada, Başkan Obama'nın göreve geldikten sonra ilk yurtdışı gezisinde Türkiye'ye yaptığı seyahatte Meclis'te yaptığı konuşmayı hatırlatarak, ''Obama, ülkelerimiz arasındaki ilişki hakkında Amerika'nın hedeflerini Türk halkına şöyle açıkladı: 'Uluslarımız arasındaki ittifakı ve halklarımız arasındaki dostluğu yenilemek'. Hem TEPAV hem TOBB bu doğrultuda çalışıyor'' dedi.

Göreve ilk başladığında, ''1969 yılında diplomasi daha farklıydı, daha az eğlenceliydi'' diyen Ricciardone, ''Diplomasi artık günlük iletişime, halklar arası iletişime dayanıyor'' diye konuştu.
Ricciardone, bu tür merkezlerin yürütmeyi, yasamayı daha iyi bilgilendirdiğini vurgulayarak, TEPAV ABD Merkezinin Türk-Amerikan ilişkilerinin daha ileriye gitmesini sağlayacağını, Türk demokrasisine katkı sağlayacağını belirtti. 

Birinci Küresel Girişimcilik Kongresinin ilkinin Obama Başkanlığında Washington'da yapıldığını belirten Ricciardone, bu sene kongreye Başbakan Erdoğan'ın başkanlık yapacağını ifade etti.

Türkiye'de demokrasinin çok yol katettiğine işaret eden Ricciardone, şunları kaydetti:

''Hepimiz demokrasimizi güçlendirmek için sürekli çaba göstermeyi sürdürmeliyiz. Tüm demokrasilerde yargılanma ya da yaptırım korkusu olmaksızın her türlü görüş ve düşüncenin, özellikle de çoğunluk haricindeki fikirlerin seslendirilmesinin kritik önemde olduğunu düşünüyoruz. Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi: 'İfade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemez.' Bu noktada tamamen aynı fikirdeyiz.''

ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, konuşmasının ilk ve son kısmını Türkçe yaptı.

 

-TEPAV Direktörü Güven Sak-

TEPAV Direktörü Güven Sak ise sağlıklı kararlar için malumata ihtiyaç olduğunu belirterek, TEPAV ABD Merkezinin ABD hakkında siyasi, ekonomik veri derlemeye ağırlık vereceğini söyledi.

''Washington'da neler olup bittiğini anlamak zorundayız'' diyen Sak, ''Orada kararların nasıl alındığını bilmek zorundayız. Veri derlemedeki boşluğu dolduracağız'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TEPAV ABD Merkezinin açılışı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone tarafından yapıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA