TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye’nin petrolü girişimcisi


14.11.2011 / İstanbul



Global Girişimcilik Haftası İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) düzenlenen gong töreniyle başladı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin petrolü aslında girişimcisidir; toprağın altından değil üstünden çıkar'' diye konuştu.​ ​

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve Massachusetts Institute of Technology Enterprise Forum (MIT EF) Başkan Yardımcısı Selçuk Kiper ''İçindeki girişimciyi harekete geçir'' sloganıyla birlikte gongu çaldılar.

Gong töreni sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Çin ekonomisinin yükselişinde ucuz iş gücünün, ABD ekonomisinin kalkınmasında birikmiş sermaye avantajının ön plana çıktığını, Türkiye ekonomisinin ise girişimci ruhun başarısı üzerinde yükseldiğini belirtti.

-Zenginliğimiz toprağın üstünde

Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin petrolü aslında girişimcisidir. Toprağın altından değil üstünden çıkar. Bizim zenginliğimizse toprağın üstünde. Bizim zenginliğimiz hızlı öğrenen, şartlara hızlı uyum sağlayan, refleksi kuvvetli girişimci insanımız'' dedi.

Girişimciliği Türkiye'nin kalkınmasının temel unsuru olarak gördüğünü, yastık altına saklanan ya da kısır bir faiz döngüsü içinde kalan sermayenin atıl hale gelebileceğini ve ekonomik kapasite olmadığında iş gücünün de atıl kalabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önümüzdeki dönemde ülkelerin geleceği açısından kritik nokta şu olacak; girişimcilerin önünü açıyor musunuz? Açıyorsanız rakip ülkelerden farklı ne tür destekler veriyorsunuz? Ve bu noktada şuna yürekten inanıyorum; girişimcilik, toplumun kendi zenginliğine ortak olma becerisidir. Her girişimci bir ağaçtır ve verdiği meyveler kişi başı gelirdir. Bizim orman olmamız lazım. Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsak girişimci ormanı kurmamız artık bir zorunluluk.''

-''3-6 Aralık'ta bin girişimci İstanbul'da toplanacak''


Türkiye'nin, emek-yoğun sektörlerde büyüme fırsatlarının sonuna yaklaştığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yeni ekonomik büyüme ve refah kaynaklarının teknoloji ve inovasyon sektörlerinden gelmesinin gerektiğini, bu nedenle girişimciliği destekleyecek politikaların zorunlu olduğunu söyledi.
Girişimciliğin geliştirilmesinin son yıllarda TOBB;un da en önemli önceliklerinden biri haline geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu yöndeki faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Hisarcıklıoğlu, Avrupa'nın uzun bir krize girmesinin ardından yüksek teknolojili ürünler geliştirmek ve satmak için ABD pazarının daha da önem kazandığını, ABD pazarına girebilmek için iki ülke girişimcilerinin bir araya getirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Bunun için ABD hükümetiyle Küresel Girişimcilik Programını başlattıklarını, ayrıca ABD Başkanı Barack Obama'nın inisiyatifiyle kurulan ''Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklar'' projesinin Türkiye başkanlığını yürüttüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''3-6 Aralık'ta Sayın Başbakanımız bölgemizden ve tüm dünyadan bin girişimciyi İstanbul'da bir araya getirecek.
İlkini Washington'da Başkan Obama'nın yaptığı bu toplantının ikincisinin İstanbul'da yapılması, ülkemizin bölgesinde bir girişimcilik merkezi olduğunun kanıtıdır'' diye konuştu.
Bu hafta sonu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yurt dışındaki Türk girişimcileri bir araya getiren Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'na ev sahipliği yapacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, kurultaya tüm dünyadan 2 bine yakın girişimcinin katılacağını kaydetti.

Bugün ortaya çıkan tek bir fikrin, yarın milyonlarca dolarlık üretime ve ihracata dönüşebildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Şimdi yeni fikirlere, yeni girişimcilere ihtiyacımız var. İşte bütün çabamız bunun için... Bütün gençlerimize ve kadınlarımıza sesleniyorum; korkmayın, fikir üretin, düşündüğünüzü anlatın. Bizi 2023'e taşıyacak olan sizin fikirleriniz ve icatlarınız olacak. Biz, 'dev eserler bırakmak için karınca gibi çalışmak' gerektiğini bilenleriz. Biz, fikrin paradan daha değerli olduğunu bilenleriz'' şeklinde konuştu.

-''16 milyar liraya yakın halka arz hasılatı elde edildi''-

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da halka arz seferberliği kapsamında geçen yıl 23, bu yıl 25 şirketin, 30'un üzerinde özel sektör tahvilinin piyasaya dahil olduğunu, yine bu yıl hisse senedi ve tahviller üzerinden toplam 16 milyar liraya yakın bir halka arz hasılatı elde edildiğini söyledi.

Türkiye'de son 8-10 senedir yaşanan ekonomik büyümenin, ekonomik ve siyasi istikrar çerçevesinde sermaye piyasalarını belli boyutlara ulaştırdığını anımsatan Erkan, girişimciler için borç ve kredinin ötesinde özsermaye yoluyla fon sağlamanın önemine işaret etti.
Sermaye piyasalarının borç-öz sermaye dengesi sağlamak için büyük imkanlar sunduğunun altını çizen Erkan, ''Girişimciler için kendi kurdukları şirketleri ileri jenerasyonlara miras bırakmaları çok önemlidir. Sermaye piyasaları vasıtasıyla şirketler kendilerini ve ülkeye katkılarını sürdürülebilir kılmaktadır'' diye konuştu.

-''İMKB'yi omuzlarda taşımamız lazım''-

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişimciliğin gelişmesi için finansmanın önemine dikkati çekerek, ''Girişimciliği Türkiye'de daha benimsetebilmek için İMKB'yi muhakkak omuzlarımızda taşıyor olmamız lazım'' dedi.
Önemli mesafeler katedilmesine karşın halen 361 şirketin bulunduğu İMKB'nin alternatif finansman kaynağı olarak görülemediğini belirten Sabancı, yapılan çalışmaların daha iyi duyurulması gerektiğini vurguladı.
Avrupa ekonomisindeki gelişmelerin, girişimcileri finanse edecek banka dışındaki kanalları da etkilediğini, bu fonların kaynaklarının bir kısmını bankalardan sağladığını ifade eden Sabancı, ''Bugün zor bir dönem, ama zaten hiçbir zaman kolay bir dönem yok. Bir fikri 'doğru zaman değil' diye park edersen, inanın o fikri başka biri değerlendiriyor'' diye konuştu.

-81 ilde 30 milyon kişiye ulaşılacak-

Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz da bu hafta kapsamında 250 paydaş ve 81 ilde 300'ün üzerinde etkinlikle 30 milyon kişiye ulaşılacağını belirterek, 17 Kasım Perşembe günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Global Girişimcilik Forumu'nun düzenleneceğini hatırlattı.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise 2023 hedeflerine ulaşması için Türkiye'nin sadece 80 bin olan kadın girişimci sayısını artırması gerektiğine dikkati çekti.

-Hisarcıklıoğlu: “Artık göçmen işçi topluluğu değil, Türk diasporasıyız”

Öte yandan Hisarcıklıoğlu, 18-19 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı hakkındaki açıklamasında ise ''Kendisini anavatanına ait hisseden milyonlar, dünyanın dört
bir yanında iş sahibi, siyasetçi, sanatçı, edebiyatçı olmuş. Artık göçmen işçi topluluğu değil Türk diasporasıyız'' ifadesini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı, 18-19 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci gün katılmasının beklendiği Kurultaya, Barbados Adası, Afganistan ve Mozambik'in de aralarında bulunduğu 90 ülkeden 2 bin 200 Türk girişimcinin gelmesi öngörülüyor.
Kurultaya ilişkin açıklama yapan TOBB/DEİK ve Dünya Türk İş Konseyi Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kurultayın dünyanın dört bir yanındaki Türk girişimcilerle anavatanın ''geleceği birlikte tasarlama platformu'' olacağını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, ''Artık bizim yurt dışındaki varlığımız Almancı göçmen işçi topluluğundan ibaret değil. Kendisini anavatanına ait hisseden milyonlar, dünyanın dört bir yanında iş sahibi, siyasetçi, sanatçı, edebiyatçı olmuş. Artık göçmen işçi topluluğu değil Türk diasporasıyız'' ifadesini kullandı.

-Türk diasporası haritasını Fransızlar çizdi-

Fransız Bilimler Akademisi'nin 2006 yılında Dünya Türk Diasporası haritası hazırlattığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, eskiden sadece Avrupa merkezli olan Türk nüfusun, şimdi başta Amerika ve Rusya olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağıldığına dikkat çekti.
Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Benim çok sevdiğim bir Afrika atasözü var; 'Müzik değişince dans da değişir' diye... Eskiden sadece işçiydik, şimdi hayatın her alanındayız. Profesyonel Türk yöneticilerin sayısı 3 bini geçti. O halde bizim de diaspora olarak örgütlenmemiz lazım. Yeterince organize olmadığımız için gücümüzü de yeterince hissettiremiyoruz. Bu kurultay, organizasyon gücümüzü geliştireceğimiz platform olacak'' yorumunu yaptı.
Kurultaya katılan girişimcilerle ilgili de Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Mozambik'e 300 dolarla gidip şimdi madenler işleten girişimciler mi ararsınız, Kolombiya'ya tatile gidip orada siyasilere danışman olarak hayatını sürdürenler mi ararsınız, Fransa Lyon'da ticaret ve sanayi odasının tarihindeki ilk Türk meclis üyesini mi ararsınız... Irak Ebu Gureyb mapusunda 20 yıl yattıktan sonra 3 şirket sahibi olan mı... Hepsi kurultaya geliyor.''
 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA