TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

E-ticaret siteleriyle işbirliği yapacaklar


05.01.2020 / Niğde



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Niğde Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Niğde Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Goncagül Bilen'in iş hayatı yöneticilikle başlamış, girişimcilikle devam etmiş.​

Memur bir aileden gelen ve endüstri mühendisi olan Bilen, uzun yıllar üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra kendi işini kurma kararım nasıl aldığım şöyle anlatıyor: "Hayalimde hep girişimcilik vardı. Mühendis olarak yönetici olarak birçok yerde çalıştım. Daha önce de böyle bir sürecim olmuştu ama en son 2018 yılında üst düzey yöneticilikten kesin olarak ayrıldım ve ortağımla birlikte kendi işimizi kurduk. Ortaklıkta, birbirinizin tecrübelerinizden faydalanma imkanı çıkıyor. Biz de şu anda çelik sektöründe ticaretle uğraşıyoruz. Çelik konusu bildiğimiz bir konu. Niğde ise bildiğimiz bir çevre. Burada küçük ama başarılı üreticiler var. Hem satın alma tarafındaki açıkları kapatmak, hem de ürettikleri ürünlerin pazarlamasını sağlamak için böyle bir yola başvurduk. İhracatla ilgili girişimlerimiz de var. Kurumsal şirketlerde yöneticilik çok farklı. Baktığınızda prosedüre daha uygun, kağıt kürek kısımları daha farklı. Ama kendi işinizde bunlar daha farklı işliyor, süreçlerin oturması zaman alıyor. Ama 'pişman mısınız' diye sorarsanız, hiç pişman değilim."

 

-Koğuşa kadar girerek eğitim verdik

 

Bu dönem Niğde Kadın Girişimciler Kurulu'ndaki bayrağı teslim alan Bilen, projelerini ise şöyle aktardı: "Öncelikle TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na 'Koridorlarda topuk sesi duymak istiyorum' diyerek bu projeyi sahiplendiği ve kadınlara cesaret verdiği için teşekkür ediyoruz. Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Şevket Katırcıoğlu'na, Meclis Başkanımız Serdar Ecemiş'e, oda başkan yardımcılarımız Suna Tuğrul ve Ogün Songur'a da destekleri için müteşekkiriz. Bizim kurulumuz 2009 yılında kuruldu. Suna Tuğrul başkanımızdı, ben de yardımcısıydım. 2010 yılında da projelere başladık, ilk projelerimizden birini cezaeviyle yaptık. Kapalı cezaevlerinde bir süre soma dışarı çıkacak olan kadınlara eğitimler verdirmeye başladık. Koğuşa kadar girip eğitimler verdik. Eğitim öncesi, cezaevine girince nasıl davranmamız gerektiği konusunda dahi eğitim aldık. Soma 'Birlikten kuvvet doğar' diyerek, Orta Anadolu illeriyle birlikte ne yapabileceğimize baktık. Rol model olan işadamlarını getirip seminerler verdirdik. Aile şirketlerinde kurumsallaşmaya ağırlık verdik. En büyük projelerimizden biri 'kır kabuğunu, bir fikir de sen bul' sloganıyla yaptığımız fikir yarışması oldu. Önce toplumun geneline, soma öğrencilere yönelik yaptık. Her bir yarışmanın sonunda da seminerleri de içeren ödül törenleri düzenledik. Halen sertifikalı eğitimler vermeye önem veriyoruz. E-ticaret bu eğitimlerde önemli bir yer tutuyor. Yurtdışına açılım için hem iş gezileri, hem de seyahatler düzenliyoruz. Bilgi festivallerimiz var.

 

-Uluslararası alana açılacağız

 

Niğde Genç Girişimciler Kurulu'yla da yoğun çalışmalarımız var. Baktığınızda her il kendi ölçeğine göre projeler yapıyor. Biz de eğitim ve gelişim üzerine devam edeceğiz. Lise ve üniversite kız öğrencilerine yönelik temaslarımız olacak, ihracata yönelik eğitimlerimiz olacak. E-ticaret eğitimleri için n11 'le bir proje yaptık. Onlar devam edecek. Hem n11, hem de Gittigidiyor'la e-ticaret sitelerinin daha etkin kullanılması yönündeki eğitimlerimiz sürecek. Avusturya Ticaret Ataşeliğiyle ilişkilerimiz var. Biz ticaret ataşeleriyle yoğun temas kurmak istiyoruz. Hem markalaşma anlamında katkısı oluyor, hem de ticarete katkı sunuyorlar."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Banu Nevruz: Harita mühendisiyim. 17 yıldır serbest çalışıyorum. Mezun olduğum 2001 yılında ekonomik kriz vardı. Herkesin eleman çıkardığı bir dönemde mezun olunca, Niğde'den ayrılmayı göze alamadım. Burada bir şirkette çalışmaya başladım. Ancak küçük bir şirkette, harita mühendisliğinin dışında her işi yapmanız gerekiyor. En sonunda kendi büromu açtım. Herkes ilk aşamada çok tepkili davrandı. 'Bu işin arazi kısmı yoğun, yapamazsın' dediler ama 'yaparım' dedim ve yaptım da. Şu anda 4 kişiyle çalışıyoruz, yazın ise sayımız 6'ya çıkıyor. Kendi büromu açmaktan hiç pişman olmadım. 'İyi ki yapmışım' diyorum.

 

Kevser Kurt Demirsoy: 31 yaşındayım, Ankara'da büyüdüm. Tıp fakültesine gitme hedefim vardı ve okula yedincilikle girdim ve birincilikle bitirdim. Evlenip Niğde'ye geldim. Erciyes Üniversitesi'nde doktora yaptım, doktora bitince tekrar Niğde'ye geldim. Önce poliklinik açtım, ortodontist olarak görev yaptım. 2.5-3 yıl bu şekilde faaliyette bulunduk. Yakın zamanda ise Nevşehir'de diş hekimliği fakültesi açıldı. Orada öğretim üyeliği yapmaya başladım. Bir yandan da anneyim, 3 çocuğum var. Biri 10 aylık, biri 2.5 yaşında, bir diğeri de 7 yaşında.

 

Nilüfer Türkoğlu: W^P Ziraat mühendisiyim. Okulu bitirdikten sonra 1995'te en alt kademede işe başladım. 2005'te kendi şirketimi kurdum, aynı zamanda iki çocuk büyüttüm. Halen gübre işindeyim ve Niğde'deki kabuğu kırmak istiyorum. Perakende ticaret yapıyoruz ama sektöre baktığımda çok fazla kadın olmadığım görüyorum. Bir yandan da eğitim ve gelir seviyeleri çok yüksek değil. On yargılar fazla. İlk başladığımızda bir kadının söylediği şeyler, bir erkek tarafından söylendiğinde daha ikna edici oluyor gibi bir hava vardı. Bu önyargılar zamanla aşılıyor. Ben de zamanla aştım ve yolumda devam ediyorum. Eşim de serbest çalışıyor.

 

Arzum Büyükkeklik: Akademisyenim, Niğde Üniversitesi'nde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü'nde öğretim üyesiyim. Doçentim. Eşim girişimci. Hem burada kadın girişimcilerin hikayelerinden, hem de eşimden dolayı girişimciliğin aşamalarına, öykülerine tanığım. Burada üniversite ve iş dünyasıyla bağlantı kuruyorum. Kadın girişimcilerimizin faaliyetleri izlerken, öğrencilerime de anlatacak hikayeler çıkıyor. Kurulun özel üyesiyim. Bazen 'Ben de girişimci olsam' diye aklımdan geçmiyor değil. Ama girişimcilik bence kendini aşma hikayesi. Sanırım özellikle hizmet sektöründe var olmayı isterdim.

 

Emel Gönen: 15 yıl bankacılık yaptım. Bunun bir buçuk iki yılında şube yöneticiliği yaptım. Yapısal olarak bankacılıkta çok yoğun çalışıyorsunuz. Bu nedenle hayatımı değiştirdim, öncelikle KOSGEB kurslarına gittim ve 'küçük de olsa bir işletmem olsun' diyerek yola çıktım. Birden çikolata, çiçek, kafe, organizasyon hepsi ilgi alanıma girdi. Bir el becerim olduğunu bilmiyordum, ama sektöre girince gördüm ki, bu alanlarda el becerim var. Şirketin organizasyon kısmında daha çok olmaya çalışıyorum. Bir işe girişince 'Nasıl yaparım' diye düşünmüyorsunuz, yapıyorsunuz. Bankacılık çok stresli bir iş, hergün hangi krizi yaşayacağım diye uyanıyorsunuz. Ama şu anda böyle bir gündemim yok. Girişimci olmaktan mutluyum.

 

Selma Kurşun: Serbest avukatlık yapıyorum, 2007 yılından bu yana avukatım. Bir meslektaşımızın yanında bir süre çalıştıktan sonra, kendi işyerimi açmaya karar verdim. Niğde küçük bir il. Dava seçme şansım olmuyor, bu nedenle çeşitli alanlarda çalışıyoruz. İki kadın avukatız, aynı zamanda odaya da danışmanlık veriyorum.

 

Ezgi Koçkesen: 2018 yılında üniversiteden mezun oldum. Bankacılık ve sigortacılık okudum, sonra işletmeye geçtim. Bankada çalışmayı düşünüyordum ama yolum sigortayla kesişti ve orada kaldım. Bireysel emeklilik, hayat sigortası üzerine çalışıyorum. Bu işe girdikten soma satış yapmayı sevdiğimi fark ettim. Babam esnaflık yapıyor ama benim girişimcilik hikayem ailem için ilk niteliği taşıyor.

 

Suna Tuğrul: Niğde Kadın Girişimciler Kurulu'nun kurucu başkanıyım. Ailem girişimci ve odanın ilk üyelerinden. Niğde'nin ilk ithalatım İtalya'dan yapan firmalardanız. Niğde'nin ilk gazetesini de biz kurduk. Üniversitede tercihte bulunurken bile, özel sektörde de çalışabileceğim yerleri seçtim. Biz 3 kardeş kuyumculuk yapıyoruz. Üretim, e-ticaret ve toptan perakende işlerini yürütüyoruz. 8 yıl önce, kuyumculuk sektöründe önemli bir karar alarak, e-ticarete geçtik. O zamanlar lojistik önemli bir sorundu. Ama aştık sorunları. Kuyumculukta kredi kartına taksit kalkınca da, bir takım kararlarla e-ticaretteki ağırlığımızı artırdık. Halen de faaliyetlerimize büyüyerek devam ediyoruz.

 

Gülsevil Ozan: Niğde Ticaret ve Sanayi Odası'nda 40 yıldır görev yapıyorum, 23 yıldır da genel sekreterlik görevini yürütüyorum. 40 yıldır çalışma hayatının içerisinde bulunan bir kadın olarak gerek kamu gerekse özel sektörde kadınların daha fazla yer almaşım gönülden isteyen ve destekleyen birisiyim. Kadınların iş hayatında başarılı olabilmeleri için kaybetmekten korkmayan, kararlı, disiplinli, çalışkan ve cesaretli olmaları gerektiğine inanıyorum.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA