TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu ‘rol model’ olmak için çalışıyor


22.12.2019 / Kayseri



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu, çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Tuğbahan İlgü, önümüzdeki dönemde girişimcilik atölyesi kuracaklarını söylerken, "Geleceği Yazan Kadınlar projesinde yan finale kaldık, ancak finalde elendik. Bu noktaya kadar gelen kadınlarımızı kendi çalışmalarımıza dâhil edeceğiz. Sonuçta kadınlarımız android eğitimleri aldı ve bu eğitimlerin unutulmasını istemiyoruz. Önümüzdeki dönemde ise girişimcilik atölyesi kuracağız. Bizim görevimiz rol modeli olmak. Kiminin fikri var, kiminin parası" dedi.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen-15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

- Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Tuğbahan İlgü

 

Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Tuğbahan İlgü, aile şirketlerinde girişimcilik hikayesini sürdüren bir isim. Amerika'da işletme okuduktan sonra Türkiye'ye gelen İlgü, "Aile şirketimiz olan Gürkan Ofis Mobilyalarında çalışıyorum. 15 yıldır dış ticaret müdürlüğü yapıyorum. Şirketimizin yanı sıra kendimi nasıl geliştiririm diye bir arayışım sürekli vardı ve bir arkadaşımla birlikte turizm işine atıldık" dedi. Turizmin daha önce hayatlarında olmayan bir sektör olduğunu söyleyen İlgü şöyle devam etti: "Nevşehir'e gidip gelirken oradan bir konak almak istedim. Müşterilerimize de bir alternatif sunmak istedim. 5 yıl önce turizm işine girdik. İki yıl kadar süren bir inşaat sürecimiz var. Şu anda Elikacavesuits isimli 25 odak bir butik otel işletiyoruz. Spa merkezi, fitness gibi birçok özelliği olan bir turizm işletmesi. Yakın zamanda otele dış mekân havuzu da ekleyeceğiz. Ayrıca çok parçadan oluşan güzel bir koleksiyonum var. Onu sergileyeceğimiz bir müze oluşturacağız. Bunlar dışında bir kooperatif kurduk, ismi 'Bir kutu iyilik'. Yine girişimci kadınların olduğu bir organizasyon, 4 aydır içindeyiz. Engelli kadınlara destek olmak ve tarımla uğraşan kadınların ürünlerini almak istiyoruz. 5 yıllığına bu proje bize devredildi. Kooperatifimizin aynı zamanda 1 ton kapasiteli kurutma fırını var."

 

-İki günü festival havasında geçirdik

 

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nda Mart ayıyla birlikte başkanlığa seçildiğini söyleyen İlgü, buradaki hedeflerini ise şöyle aktardı: "Öncelikle aynı zamanda hemşerimiz olan TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na, kadın girişimciler için yaptığı yüreklendirici çalışmalar için teşekkür ediyoruz. Koordinatör odamız Kayseri Ticaret Odası Başkanımız Ömer Gülsoy'a, Sanayi Odası Başkanımız Mehmet Büyüksimitçi'ye ve Ticaret Borsası Başkanımız Recep Bağlamış'a teşekkürlerimiz sonsuz. Benim seçildiğim seçimler yoğun katılımla oldu, üyelerimizin yüzde 85'i katıldı ve yüzde 84'ünün oyunu aldım. Göreve gelir gelmez de üniversitelerde birçok faaliyete katıldık. Kızkardeşim tırında verilen internet eğitimlerinden yararlandık. İki gün süren bir eğitimdi. Belediyeden de destek alarak, tırın, paraşüt alanında kurulmasını sağladık ve orada standlar açtık. 5 çadır kurduk. Kadınlarımızın emek vererek yaptığı herşeyi satmasına ön ayak olduk. Herkes çok mutlu oldu, hem eğitimlerini aldılar, hem de el emeği göz nuru ürünlerini satabilirler. İki gün festival havasında geçti.”

 

-Kiminin fikri kiminin parası var

 

“Geleceği Yazan Kadınlar projesinde yarı finale kaldık, ancak finalde elendik. Bu noktaya kadar gelen kadınlarımızı kendi çalışmalarımıza dâhil edeceğiz. Sonuçta kadınlarımız android eğitimleri aldı ve bu eğitimlerin unutulmasını istemiyoruz. Önümüzdeki dönemde ise girişimcilik atölyesi kuracağız. Bizim görevimiz rol model olmak. Kiminin fikri var, kiminin parası. Online bir sistemden bahsediyoruz. Abdullah Gül Üniversitesi'yle birlikte çalışıyoruz. İş hayatıma başlarken ve başladıktan sonra oluşan sorunları çözme mekanizması kurmak istiyoruz. Gerekirse mentorluk da yapacağız. Eğitimini alarak, kurumsallaşarak bu işi yapacağız. Kadınlarımız bir linke tıkladıklarında, sorunlarım çözme aşamasına gelecekler. Biraz yoğun bir program ama yaza kadar hazır olmasını amaçlıyoruz. Ayrıca son söz olarak yerel lezzetler isimli Türkiye çapında bir yarışmamız var. Burada Hatice Kaya isimli arkadaşımız ödül aldı. Hatice Hanım restoran işletmecisi. 25 bin lira para ödülüyle döndü. 10 gün önce reklam çekimleri oldu. Hem para ödülüyle fırınını genişletebilecek, hem de de ortaya koyduğu lezzetlerin tanıtımını yapacak. Biz de Kayseri'den birinci çıktığı için gururluyuz. Bunu da paylaşalım istiyoruz."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Zühal Gözüküçük: Gözüküçük Makine'nin Yönetim Kurulu Başkanı'yım. 1998 yılından bu yana bu firmadayım. Daha önce Tarım Bakanlığı'nda ziraat mühendisiydim. Emekli olduktan sonra eşimi kaybedince eşimin işini devraldım. Aslında eşimin ölümünden sonra işyerini kapatmıştık. Ancak bir gün kayınpederimin, "Her dükkânın önünden geçtiğimde kötü hissediyorum. Sen bu işi yaparsın" demesi, dönüm noktası oldu. Hatta daha sonrasında makine yüksekokulunda okuyarak mesleği öğrendim. İki oğlum da üniversite eğitimlerini aldılar ve benimle çalışmaya başladılar. Biz katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz ve tüm dünyaya gönderiyoruz. Avrupa ülkelerine satıyoruz. CERN'e de iş yapıyoruz. Hava kargoyla çalışıyoruz. Bugün bir paketi veriyoruz, iki günde Avrupa'ya ulaşıyor. Kilogramı 800 bin Euroya gelen ürünlerimiz var. Birçok ödülüm var. Kadın Sanayici Olmaz mı Dediniz? kitabında bana ayrılan bir bölüm var. 1997 yılında Burda dergisinden tasarım konusunda birinciliğim var. Sık sık üniversitelere gidip gençlere örnek olmaya çalışıyorum. Umutsuzluğa kapıldığım zamanlar oldu mu, oldu ama vazgeçmedim. Gençlere de, 'hangi işi yaparsanız yapın, severek yapın. Sadece ders çalışmayın, sanatla-sporla da ilgilenin. Yabancı dil şart" diyorum. Beni hayata bağlayan üç torunum var.

 

Mehtap Acer Fidan: ' Diş hekimiyim. Bir polikliniğimiz var. Bir kız, bir erkek iki çocuk annesiyim. 6 yıldır buradayım. Sağlık komitesinde yer alıyorum. Kayseri'nin gastronomide, doğal güzellikte farklı bir yeri var. Ama sağlık turizminde de iyi olabilir. Benim hayallerimden biri, sağlık turizmi konusunda Kayseri'nin çekim noktası olduğunu görmek. Halen 45 çalışanımız var ve 35'i kadın.

 

Birsen Koca: ' Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Demeği Kayseri Şube Başkanı'yım. Uzmanlık alanım coğrafi işaretler. 20 yıl Kayseri Ticaret Odası'nda çalıştım ve coğrafi işaretler üzerine yoğunlaştım. Aynı zamanda araştırmacı-yazarım. 'Yöresel ve geleneksel ürünler Kayseri' isimli bir kitabım var, şimdi tekrar güncellemesini yapacağım. Yine yöresel ve geleneksel ürünler üzerine kitap çalışması yapıyorum. Kooperatifte de çalışıyorum. Kadınlara dokunmak ve hayatlarında fark oluşturabilmek hedefim.

 

Evren Öztürk: 15 yıllık ev kadınlığım sürecimde, network-marketing, takı tasarımı gibi işlere hep ügim oldu ama hiçbir zaman ticari bir kimliğe büründürmedim. 2014 yılında bir girişimcilik eğitimine katildim ve profesyonel adımlar atmaya başladım. Marka teşrifine başvurdum, özel harman çay isme güdün. KOSGEB'ten hibe desteği alarak başladım. Bu çayların konsept olarak sergilendiği Evreka isimli bir mağazamız var. Beş yıldızlı otellerin-spa merkezlerin çay danışmanlığını yapıyorum. Kadınlar arasında atölyeler de düzenliyorum. Kadınlar kendi ürettikleri değerleri anlatıyorlar ve network kuruyorlar.

 

Esma Pehlivan: Makine mühendisiyim. Benim hikâyem 'kız çocuktan makine mühendisi olmaz' sözleriyle başladı. Çevremde ve ailemde sık sık bunu duyuyordum. Tam da o aralar İstanbul'da babamla birlikte bir fuarda sürekli kadın mühendislerle karşılaşınca, ailemin fikri değişti. Sonuçta, aile şirketimizde 15 yıldır çalışıyorum. Benden önce ustalık firmasıydı, şimdi ise bir mühendislik firması. Eşim de makine mühendisi. Önce şirkete transfer ettik, soma ise evlendik. Babadan bir şirketi devralmak zor, ama güzel bir noktaya taşıdık. Isıtma doğalgaz üzerine tamamen endüstriyel çalışıyoruz. Çabamız her geçen gün daha da kurumsal olmak. İki de çocuğum var.

 

Merve Topsakal: Avukatım. İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi mezunuyum. Bir sene orada çalıştıktan sonra Kayseri'ye taşındım. Üç avukat burada bir ofis kurduk. Sonrasında ben tek başıma yoluma devam ettim. Ticaret hukuku üzerine çalışıyorum, şirketlere eğitimler veriyorum. Hukuki anlamda eksiklikler hangi alanda yoğunsa o alanlara yoğunlaşıyoruz. Son dönemde kişisel verilerin korunması önceliğimiz. Evliyim ve bir çocuk annesiyim.

 

Füsun Acar: Kayseri Üniversitesi'nde öğretim üyesiyim, işletme bölümündeyim. Kurula eğitimle ilgili destekler veriyorum. Aynı zamanda şirket eğitimleri veriyorum. Gönüllü faaliyetler olduğunda hiç iki etmeden içinde yer alıyorum. Kısaca eğitimle ilgili her türlü desteği vermeye çalışıyorum. Üniversiteyle kadın girişimcilerimizi buluşturuyoruz. Geri kazanım da benim alanlarımdan. Bu konuda kadınların çalışması hayallerimden biri.

 

Nalan Yücel: ' İktisat mezunuyum. Bankacı olarak çalıştım. 10 yıllık bankacılıktan soma, çocuklarım nedeniyle 5 yıl ara verdim. Daha sonrasında ise kayın biraderimle ortak sağlık ve güvenlik işine girdik. 2009 yılından bu yana bu işi yapıyoruz. 38 çalışanımız var, 18'i kadın. İlk başladığımızda organize sanayi bölgelerine kadınların girmesi ve kendilerini kabul ettirmesi biraz daha zordu. Ancak zamanla kadınların işlerinde daha titiz olduğu ortaya çıktıkça, bu önyargı da yıkılıyor.

 

Emel Kuşçuluoğlu: Amcamın yönlendirmesiyle peyzaja girdim. Şu anda iki firmamız var. İnşaat sektöründe çalışıyoruz. Yap-sat villa yapıyoruz. Önceleri sadece çizim yaparken finans işine girdik. Şirketimizdeki mimar arkadaşlarımızın hepsi kadın. Bizim şartlarımızdan biri çalışanlarımızın evli ve çocuklu olması. Çünkü çok daha düzenli bir hayatları oluyor. 7 mimarımız bu şekilde çalışıyor. Eşim ve eşimin kardeşi birlikte çalışıyoruz. Kurul benim için çok önemli bir yerde, kendime güvenmeyi, işyerinde doğru adımlar atmayı burada öğrendim. Kooperatif çalışmalarına da katılıyorum.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA