TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gümüşhaneli kadın girişimciler başka illerle işbirliğine hazırlanıyor


20.10.2019 / Gümüşhane



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümüşhane Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Gümüşhane Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysun Dalgıç, 20 yıldır iş hayatında. Kendi işini yapmadan önce mesleği olan sigortacılığı sektörde çalışarak öğrenen ve sonrasında da eşiyle birlikte işyerini açan Dalgıç, "20 yıllık sigortacıyım ama 2008'den bu yana kendi işimi yapıyorum. Kendi işimizi yapmaya da şöyle karar verdik. 'Biz çalışalım, biz kazanalım' dedik. Sonuç olarak da sigorta acentemizi kurduk. Bizim avantajımız yaptığımız işin çok büyük bir sermayesi yok. Bir masa, bir bilgisayarla başlangıç sermayemizi oluşturduk ve işe başladık" dedi. ​

-Önayak olduk

 

Kendi işini yapmaya karar verirken heyecanlandığını ve "Nasıl yapacağım" kaygısının oluştuğunu belirten Dalgıç şunları söyledi: "Ama yapa yapa kolaylaşıyor. Bir bakmışsınız yıllar geçmiş. Biz bu işe başladıktan soma, birçok arkadaşıma da ön ayak oldum. Üstelik biz işe başladığımızda hep önce Trabzon'da işyeri açılırdı, sigorta işleri oradan yürütülürdü. Biz bu zinciri kırdık. Artık Gümüşhane'de bu işler çözülebiliyor. Birçok hayalimiz var. Tabii ki içinde bulunduğumuz il, konum hepsi birçok unsuru değiştiriyor. Ama yine de daha ileriye gitmemek için hiçbir neden yok."

 

Dalgıç, Gümüşhane Kadın Girişimciler Kurulu'nun yaptıkları ve yapacakları çalışmaları da şöyle aktardı: "Öncelikle TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na özellikle teşekkür etmek istiyoruz. Kadın girişimcileri gerçekten önemsiyor ve bunu her toplantısında dile getiriyor. Kendisinden ilham alıyoruz. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Oda Başkanımız İsmail Akçay da bize çok destek veriyor. Tüm oda çalışanlarımız ve odamızın genel sekreteri Lütfü Kılıç, hepsi her türlü projemiz için her türlü kolaylaştırıcı çalışmaları yapıyorlar. Bunu söyledikten soma Gümüşhane'ye gelelim. Gümüşhane kadım farklıdır. Çok üretkendir, çalışkandır. Kadınlar daha çok kadın istihdam ediyor. Daha önceki arkadaşlarımız da, biz de Gümüşhane kadınlarına layık olmak için çalışıyoruz. Bu nedenle eğitim konusunda çalışmalar yapıyoruz. KOSGEB desteklerini anlatıyoruz. Birçok şeyi hayal ediyoruz, ama akıllı risk almak lazım. Bir projeyi başlatırken, coğrafi konumu, ilimizin durumunu, girişimcileri hepsini dikkate alıyoruz."

 

-Etkili projeler yapacağız

 

"İnternet üzerinden satışlar artık çok popüler. Ama biz öncelikle geleneksel alanlara yönelmek istiyoruz. Küçük esnafa dönük çalışmalar yapmak istiyoruz. Kadın girişimciler olarak diğer illerdeki arkadaşlarla da konuştuk. İlimizde ön plana çıkan mesela bizde pestil, köme gibi ürünler var. Çorum'un ise mesela leblebisi ünlü. Düşüncemiz iller arasında bunları birbirimize göndermek. Bu sürece firmalarımızın da sponsor olacağım düşünüyoruz. Burada ufak pazarlar kuracağız, diğer iller de bizim ürünlerimi satacaklar. Geliri de ihtiyaç sahibi ailelere yansıtmak istiyoruz. Başarılı olursa 81 ile yaymak istiyoruz. Tek projemiz bu değil. Ev hanımlarıyla iş yapmak isteyen kadınlarımızla da görüşüyoruz. Şu anda portakal bir liraya satılıyor, ama portakal kabuğu 5 liraya satılıyor. Biz bu potansiyeli niye değerlendirmeyelim? Kadınlarımızda bir potansiyel var ve biz onları harekete geçirecek basit ama etkili projeler yapmak istiyoruz."

 

-Hamam açacağız

 

Yerelde belediyeden de destek alarak, bir hamam kurmak istiyoruz. Gümüşhane'de kadınlarımızın gidebileceği bir hamam yok. Araştırmalarıma göre, ilimizden ilçelere gidiliyor. Oysa hamam, kültürümüzün bir parçası. Kafeteryasıyla birlikte bir yaşam alam olacak bir projeden bahsediyoruz. Burada yine kadınlarımızı istihdam edeceğiz. Yanına da bir güzellik merkezi ekleyebiliriz. Kadınlarımız için resim atölyesi de kurmak istiyoruz."

 

-Nasıl Girişimci Oldular

 

Ayçan Aytaç: Ben Gümüşhane'nin ilk kadın girişimcilerindenim. Kuaför dükkânım vardı. Emekliliğe hak kazandıktan soma bir 10 yıl daha çalışmalarıma devam ettim. Ancak daha sonrasında farklı bir dala yöneldim. Çiftçilik yapıyorum. GDO'lu domatesleri doğala çevirdim. Eşimle birlikte tarımsal üretim yapıyoruz ve ürettiğimizi satıyoruz. Sadece domates değil biber ve patlıcan da üretiyoruz. Bu iştede ilkleri yaptık. 15 yıl önce ilk damla sulamayı biz yaptık. Kendi suyumuzu da kendimiz çıkarıyoruz. Tarhana üretmek için de hazırlıklara başladık.

 

Asuman Köprülü: Çocuklar okula başladıktan sonra 1990 yılında kendi işyerimi açtım. Konfeksiyon işi yapıyorum. Eşim ziraat mühendisi. Ancak emeklilikten sonra o da benim yanıma geldi. Artık birlikte çalışıyoruz. Başlarken kendi birikimimizi sermaye yaptık. Arabayı sattık, altınlarımızı elden çıkardık. Korktun mu diye sorarsanız ise hiç korkmadım.

 

Işılay Karabiber: Çok küçük yaşta evlendim. Çocuklarımı büyütene kadar evden çalışmaya çalıştım. Evde gelinlikler diktim. Daha sonrasında ise bir kuaför dükkânı açtım. Bu kuaför dükkânı sadece bana değil birçok arkadaşımıza ekmek kapısı oldu. Yanımda çalışan birçok arkadaşımız işi öğrendi, şimdi farklı farklı şehirlerde çalışıyorlar. Çocuklarımı ve torunlarımı yetiştirdikten sonra emekli oldum ve yağlıboya resim yapmaya başladım. Hatta bir sergi de açtım. Şimdiki hedefim ise bir atölye açıp resim çalışmalarımı orada yürütmek.

 

Hidaye Artun: İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunuyum. Eşim harita mühendisi. Ben de ona eşlik etmek için jeoloji mühendisliği okumaya karar verdim. Şu anda da birlikte çalışıyoruz. 3 çocuğumuz var. Bir yandan da onları yetiştiriyoruz.

 

Emine Korkut Yüce: Toplamda 5 yıllık mimarım, bunun 4,5 yılında kendi ofisim var. Eşimle birlikte çalışıyoruz. Herkesin bir hayali olur ya benimki de kendi işimi kurmaktı. Sonuç itibariyle sadece 5 ay bir işyerinde çalışabildim ve hızlıca kendi işimi kurdum. Şu anda da mutluyum.

 

Aynur Çubukçu: Türk Kadınlar Birliği Derneği Şube Başkanıyım. Hedef kitlemizde kadınlar ve öğrenciler var. Kadınlara yönelik birçok çalışmamız var. Bugüne kadar pek çok AB projesini yaşama geçirdik. 7-8 kişiyi bu projelerle istihdama kazandırdık. Kadınlarımızın ev ekonomisine katkıda bulunmak için okuma yazma kursları, kumaş boyama, nakış boyama, resim kursları açtık. Sergiler açtık. Kadınların ev ekonomisine katkısını artırmak için de, kadınların ürettikleri ürünlere yönelik stantlar açıyoruz. Bütün gaye, kadınlarımızı güçlendirmek. Paneller, konferanslar yapıyoruz. Yerel eşitlik planı çıkardık, çalıştaylar yaparak, bu planı hazırladık. Ayrıca başka bir gururumuz var. 20 yıldır çalışan bir mağazamız var. Marmara Depremi sonrasında adını amacına uygun olarak "sevgi yumağı" yapmıştık ve çalışmalarına başlamıştık. Bu mağazada ihtiyacı olan tüm vatandaşlar ücretsiz olarak giyinebiliyor. Halen bu mağaza ihtiyacı olan herkese hizmet veriyor.

 

Sevilay Büyükbayraktar: Bir pestil firmasının ortaklarındayım. Ailemin, eşimin ailesinin işiydi bu. Önce bahçede yapardık, yaptığımız pestiller büfelerde satılmaya başlandı. Firmayı fabrikalaştırma sürecinde çok emeğim ve katkım oldu. Şu anda firmanın ortaklarındanım. İlk fabrikamızı kurduk, ikinci fabrikamız da yolda, çalışmalarına başladık. Farklı meyvelerin pestillerini yapıyoruz ve ürün çeşitliliğimiz her geçen gün genişliyor. Bütün yatırımımızı Gümüşhane'ye yapmaktan da gurur duyuyoruz.

 

Berrin Çoban: Perde ve çeyiz mağazam var. İlk olarak Halk eğitim öğretmeniydim, çocuklar küçükken ayrıldım. Bir süre nakış yaparak, daha düşük bir tempoda çalıştım. Eşim emekli olunca ise, iş hayatına dönmeye karar verdim. Dükkanımı eşimin emekli ikramiyesiyle kurdum. Şu anda 5 kişi çalıştırıyorum, ama ekonomik sıkıntılar son dönemde zorluyor.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA