TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kendi markalarını oluşturacaklar


06.10.2019 / Mersin



TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, çok şapkası olan bir girişimci. Çocukluğundan bu yana hayalinin, kendi işini kurmak olduğunu ve bunu başardığını belirten Harp, "Çukurova iktisat okudum. 15 yaşından itibaren kendi işimi yapmak üzere hazırlandım" dedi.​
Çalışma hayatına bir lojistik firmasında başladığını kaydeden Harp şöyle devam etti: "Daha sonra başka firmaya geçtim ve gümrüklemeyle tanıştım. Okulum bittikten sonra 2 yıl çalıştım. Sigortacılık eğitimleri de aldım, işten ayrılınca şans faktörü devreye girdi ve daha önce iş yaptığım bir müşteriye gümrükleme yapmaya başladım. Sigortalama ve gümrükleme olarak, bireysel iş hikayem başladı. Gümrük müşavirliği sınavını kazandım. Konteyner acenteliğine de geçiş yaptım. Girişimcilik duran bir şey değil. O yüzden ben de sürekli yenileniyorum. 2010 yılında tarıma başladım. Niğde Ulukışla'da 200 dönümde elma üretimi yapıyorum, 50 dönüm de armut var. İki İtalyan, bir Türk ve bir Suriyeli birleşip, bir firma kurduk. Uluslararası dış ticaret yapıyoruz. Irak'a, Suriye'ye ve Lübnan'a ticaret yapıyoruz ve gıda üzerinde çalışıyoruz. Ailemde girişimci yok ama ben girişimci olarak doğdum. Üretmek en büyük hayalim ve bunu büyük ölçüde başardım. Dünyaya daha da açılmak bundan soması için hedefim. Şu anda 23 kişi çalıştırıyorum, daha da artırmak istiyorum. Halen birçok iş örgütü ve sivil toplum örgütünde temsil görevim sürüyor. Aynı zamanda Mersin'de ilk kadın meclis üyesiyim. Açıköğretimde işletme, Atatürk Üniversitesi'nde dış ticaret okuyorum." 

-Ara eleman yetiştirdik 

2007 yılından bu yana kadın girişimciler kurulunda olduğunu belirten Harp, "Öncelikle TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na bütün desteği ve Türkiye'nin en büyük kadın girişimci ağını kurduğu için teşekkür ediyorum. Başka bir çatı altında böyle bir yapılanma olamazdı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, koordinatör odamız. Onlara da teşekkür ediyoruz. Biz çok şanslıyız, arkamızda duran bir odamız var. Çalışmalarımızla Atamıza layık olmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

Harp, kurul olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmaları da şöyle anlattı: "Dış ticaret verileriyle ilgili olarak genç kızlarımıza yönelik bir proje yürüttük. İyi derecede İngilizce bilen mezun veya mezun olmaya aday kızlarımızı dahil ettik. Mersin, lojistik ve liman şehri. Ama ara eleman sıkıntımız vardı. Son toplamda 32 kişiye eğitim verdik ve bunlardan 29'u eğitim aldıkları alanda çalışıyorlar. Girişimcilik yapmak isteyenlere koçluk yaptık: 'Asistanım olur musun' diye bir proje yürüttük. Hatta en son Yenişehir Belediye Başkanımız da, proje kapsamında eğitim alan çocuklarımızdan biriyle çalışabileceğini söyledi. KOSGEB ve İŞKUR’la birlikte hareket ediyoruz. Mersin TSO'muzla birlikte Dış Ticaret Akademiyi kurduk. Biz dosyalar dolusu sertifika olmasını istemiyoruz, verdiğimiz eğitimlerin işe yaramasını istiyoruz. Üniversitelerle işbirliğimiz var. Liselerle de var. Bizler rol modeliyiz. Çocuklara bunları anlatıyoruz. 'Bir insan kolay yetişmiyor' dedik ve 60 yaş ve üzeri üreten insanlarımıza, kadınlarımıza plaket verdik, bu yıl da vereceğiz. 

-Çamubel festivali için hazırlanıyoruz 

Şu anda da Çamlıbel Festivali için hazırlanıyoruz. Çamlıbel, Mersin'in ilk yerleşim bölgesi. Büyük alışveriş merkezlerinin açılmasıyla buradaki dükkanlar tamamen boşaldı. Biz de burayı sahiplendik. 18-19 Ekim'de Çamlıbel Sokak Festivali yapıyoruz. Bir karnaval gibi olacak. Gösteri ekipleri, sokak çalgıcıları, dansçılar, hem yerelden hem de ulusaldan. Hem eğleneceğiz, hem de oradaki ekonomiye katkıda bulunacağız. 120 stant kuracağız. Buradan elde ettiğimiz geliri de eğitim ve sosyal fayda için kullanmak istiyoruz. 

-Kişiye özel geri dönüşüm 

Mersin Üniversitesi moda tasarımı ve tekstil bölümüyle protokol imzalayacağız. Kişiye özel geri dönüşüm atölyeleri sürecine başlayacağız. Hem o bölümdeki öğrencilerin önünü açacağız, hem de atölye çalışması için dezavantajlı gruplarla çalışacağız. Markalaştırma süreci de olacak. İlk aşamada merkezde bir yerde butik bir şekilde başlayıp, sonrasında satışlarımızı yaygınlaştıracağız. Sosyal medyadan başlayacağız, sonra da tüzel kişilik kazanacak. Yüzde 20 gelir eğitim ve sosyal çalışmalara gidecek. Aynı zamanda kadın girişimciler üzerine AB projeleri yazdık ve yazmaya devam edeceğiz."

-Nasıl Girişimci oldular

Muazzez Araç: 1999 yılından bu yana nakliye frigo taşımacılığı işi yapıyorum. Eşimle beraber bu işe başladık ve devam ediyoruz. 5 çocuk annesiyim. İlk başladığımızda bankanın istediği kefil bile yoktu, çocuklarımın okul müdürü Ali Binboğa oldu. 2007 yılında aile şirketi olduk. Ben yönetim kurulu başkanıyım, eşim de şirket müdürü. Şirketimizin 12 aracı var. Ama ben kendim hiç tıra binmedim, araç da kullanmıyorum. İki dönemdir Mersin Ticaret Odası'nda komite başkanlığı yapıyorum. İlk geldiğimde 'yedek ol' dediler ama mücadele ede ede oybirliğiyle komite başkanlığına geldim. Burada çalışmaktan keyif alıyorum.

Aynur Eser: Üniversite bittikten sonra yolum buraya düştü ve gümrükleme şirketinde çalışmaya başladım. Sonra başka yerlere geçtim. En son çalıştığım firmada ise yapısal dönüşüm oldu ve 2000 yılında beni İzmir'e çalışmaya çağırdılar. O noktadan sonra bir tercüme ofisini devraldım ve kendi işimi başlattım. Ofiste 12 arkadaşımız var. Hayallerim ise büyük. Bu süreçte yaşam koçluğu eğitimi de aldım. 

Asiye İkanç: Kurula yeni katıldım, 26 yaşındayım. Çocukluğumdan bu yana kendi işimi yapmak istiyordum. İnsanlar okurken ben çalışmayı tercih ettim. Güzellik uzmanlığı konusunda üniversitede eğitim aldım, yurtdışında da bu konudaki eğitimlere katıldım. Şu anda da kendi işimi yapıyorum. Lise ve üniversitelerde kendi alanımda eğitimler vermek istiyorum. Burada olmaktan mutluyum. 

Zühal İçenler: 26 yıldır nakliye işi yapıyoruz. Babam terziydi, biz kendi kendimize iki kardeş bu işe giriştik. Öncesinde okul bittikten sonra, 8 yıl finans danışmanlığı yaptım. Serbest meslek ve butikçilik yaptım. Irak'a ambargo döneminde şirketimizi kurduk, kardeşim Ankara'da 3 ay gece gündüz mesai yaptı ve ambargolu ürünler için izni aldık. Bu da güven oluşturdu. Halen çoğunluğu Irak olmak üzere, nakliye işimizi yürütüyoruz. Ayrıca İtalya'dan tekstil ithalatı yapıyorduk, kur artınca kendi markamızı kurduk. 40 yaşından sonra mali müşavir ve bağımsız denetmenlik eğitimi aldım. Birbirimize dokunabilmek, katkıda bulunabilmek için halen çalışıyorum, şu anda 40-50 kişiye iş sağlıyoruz.

Yelda Narin: Stilistim, dış ticaret okudum. Milano'da iki sene eğitim aldım, 6 yıl kara kalem eğitimi aldım ve kendi markamı oluşturdum. 2009'da Ortadoğu'ya ihracat yapmaya başladım. Lübnan, Suriye ve Ürdün'de franchising modeliyle J iş yaptık. Ancak savaş çıkınca bölgeden çekildim. Halen kişiye özel tasarımla, Mersin'de çalışmalarıma devam ediyorum. Aynı zamanda kişisel gelişimle de ilgileniyorum, yoga öğretmenliği sertifikam da var. 

Emel Bildik: 1978 Konya doğumluyum, ilk olarak bir sigorta acentesinde işe başladım. İşi sevdim. 1999'da otomotiv firmasında çalışmaya başladım. 11 yıl sigorta müdürlüğü ve insan kaynaklarını yönettim, 2009'da ise sigorta acentesi olarak kendi işimi kurdum. Burada kadınlarla ilgili çalışmayı, üreten projeler yapmayı seviyorum. 

Tülin Berk: 9 Eylül Üniversitesi mezunuyum, ekonomistim. Belli iş deneyimlerim oldu ama sonra kendi işimi yapmak istedim. 2006'da da reklam şirketimi kurdum. Aynı zamanda hibe projeleri yazmaya başladım. Şu anda hem reklam, hem de danışmanlık işi yapıyorum, finansal analiz hizmeti de veriyoruz. 
İkbal Uğurlu: Deniz Ticaret Odası'ndayım. Üniversiteyi yurtdışında okuduktan sonra, Mersin'in en köklü gemi acentalarından birinde çalıştım. 2002 yılında ise sektörün büyük Alman firmalarından biri Türkiye'de şube açacaktı. Bana teklif ettiler. Şu anda İskenderun da bana bağlı olacak şekilde bölge müdürü olarak çalışıyorum. Bu işi çok seviyorum. Bir kızım, bir de oğlum var. Burada olmaktan ve insanlara dokunmaktan mutluyum. 

Duygu Hıdıroğlu: ODTÜ ve New York üniversitelerinden mezun oldum. Mersin Üniversitesi'nde finans ve yenilikçi girişimcilik üzerinde doktora yaptım. Şu anda Hıdıroğlu Şirketler Grubu'nda un sanayi bölümünde finans bölümündeyim. Şirket aile şirketimiz. Akaryakıt ve inşaat da hizmet alanlarımızdan. BM ve AFAD gibi uluslararası kuruluşlara da hizmet veriyoruz.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA